Κριτική ταινίας: «Τζακ, ο κυνηγός γιγάντων»

kritiki-tainias-tzak-o-kunigos-giganton-kunigos-giganton

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Παλιά λαϊκά παραμύθια της Βρετανίας μπαίνουν σε φόρμα 3D και μας παραδίδονται για μια δεύτερη ανάγνωση από το σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ. Η ταινία «Τζακ ο κυνηγός γιγάντων» αναμειγνύει δύο θρύλους της βρετανικής παράδοσης, το «Jack the Giant Killer» και «Jack and the Beanstalk» και μας προσφέρει ένα περιπετειώδες ταξίδι στο φανταστικό κόσμο των παραμυθιών.

«Τζακ, ο κυνηγός γιγάντων»

Ο Μπράιαν Σίνγκερ αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 190 εκατομμυρίων δολαρίων της παραγωγής για να φτιάξει ένα blockbuster, έτοιμο να σαρώσει τα ταμεία. Ο σκηνοθέτης, από την μέχρι τώρα πορεία του, δείχνει να ξέρει να τα κάνει όλα. Μεταπηδά με ιδιαίτερη άνεση από το ένα είδος στο άλλο: από το θρίλερ («Συνήθεις Ύποπτοι») στην επιστημονική φαντασία («X-Men») και από το φιλμ υπέρ-ηρώων «Superman: Η Επιστροφή» στο ιστορικό δράμα «Επιχείρηση Βαλκυρία». Στην τελευταία του δουλειά, στρέφεται προς το συμβολικό σύμπαν της μυθολογίας αντλώντας υλικό για μια ενδιαφέρουσα ιστορία διασκεδαστική για όλη την οικογένεια.

Ο Τζακ (Νίκολας Χολτ), ένας νεαρός αγρότης, δημιουργεί άθελά του και τυχαία ένα είδος «γέφυρας» που ενώνει το βασίλειο των Ανθρώπων με εκείνο των Γιγάντων οι οποίοι, μέσα στο μύθο, κατοικούν πάνω από τα σύννεφα, στα βάθη του ουρανού. Κατά ένα μαγικό τρόπο, φυτρώνει μια τεράστια φασολιά παρασύροντας τους ήρωες σε εξωπραγματικές περιπέτειες διαποτισμένες από το φαντασιακό ονειρισμό της αγγλικής παράδοσης. Το θέμα της ανάβασης, της ανόδου, της «ανάληψης;» προς τον ουρανό και η συμβολική του σημασία θίγεται μέσα από τη μυθολογία. Οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να φθάσουν στο υπερπέραν, σε ό, τι υπάρχει πέρα από τη γη.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Τζακ, μαζί με άλλους ατρόμητους μαχητές «τα βάζουν» με τους ακατανίκητους –εκ πρώτης όψεως- γίγαντες. Ο Τζακ πολεμά για τη σωτηρία του λαού αλλά και για την αγάπη μιας θαρραλέας πριγκιποπούλας που έχει ερωτευτεί. Σε αυτό το σημείο θυμίζει αρκετά ιπποτικά μυθιστορήματα, όπου συχνά βρίσκουμε ένα γενναίο παλικάρι να περνά μέσα από διάφορες δοκιμασίες προκειμένου να κάνει γυναίκα του την κόρη του βασιλιά.

Τελικά, ο Τζακ βλέπει να ζωντανεύουν τα φανταστικά πλάσματα των παραμυθιών που άκουγε στην παιδική του ηλικία και, αντιμετωπίζοντάς τα, γίνεται ο ίδιος ένας θρύλος ξεχωριστός.

Η εξέλιξη της ιστορίας έχει να παρουσιάσει πολλά απρόσμενα γεγονότα και επεισόδια που διατηρούν τεταμένη την προσοχή του κοινού σε όλη τη διάρκεια της προβολής. Τέρατα με δύο κεφάλια (ως αναπαράσταση των δύο αντιφατικών όψεων της ψυχής), άνισες αναμετρήσεις, παραμυθένιο περιβάλλον «φυτεμένο» στον ουρανό, καταρράκτες που χύνονται μέσα από πέτρινα στόματα γιγάντων και άλλα πολλά μεγεθυμένα, επιπλέον, από την τεχνική του 3D. Αρκετοί θεατές θα εντυπωσιαστούν από το σόου των οπτικών εφέ της παραγωγής η οποία με ολοφάνερη υπερβολή προτίθεται να μας παρασύρει μακριά από την πραγματικότητα.

Η αφήγηση του Μπράιαν Σίνγκερ παρουσιάζει πολλές ασυνέπειες χρονικές, διηγηματικές και ιδεολογικές, ξεφεύγοντας από την κοινή λογική. Θεωρώντας, όμως, ότι πρόκειται για την κινηματογραφική αναπαράσταση ενός παραμυθιού, μπορούμε νε δεχτούμε ότι όλα είναι επιτρεπτά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση των ανθρώπων με την κολοσσιαία μορφή των γιγάντων. Οι άνθρωποι αν και μικροσκοπικοί μπροστά τους, με εξυπνάδα και πονηριά καταφέρνουν να τους ξεγελάσουν, παραπέμποντάς στο μύθο του Οδυσσέα με τον Πολύφημο ή στην ιστορία του Δαυίδ με το Γολιάθ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διήγηση του Σίνγκερ χαρακτηρίζεται από έναν αφελή, παιδικό διαχωρισμό μεταξύ καλών και κακών. Οι καλοί είναι όμορφοι, ατίθασοι, ονειροπόλοι, έξυπνοι. Οι κακοί είναι αδέξιοι, άγριοι, άσχημοι, αργόστροφοι.

«Τζακ ο κυνηγός γιγάντων» είναι μια ταινία που θα εξάψει τη φαντασία και θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους, funs του είδους.

Παίζουν: Νίκολας Χολτ, Ελινορ Τόμλινσον, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Εντι Μάρσαν, Γιούεν Μπρέμνερ, Ιαν ΜακΣέιν. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ