Σωκράτης Αλαφούζος: «Οι αλλαγές έρχονται μέσα από κρίσεις …»

sokratis-alafouzos-oi-allages-erxontai-mesa-apo-kriseis-

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2013

Έχοντας πραγματοποιήσει έναν μεγάλο του στόχο με τη δημιουργία του «Μικρού βασιλιά», ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωκράτης Αλαφούζος μάς ξεναγεί στον ψυχικό λαβύρινθο ενός κακοποιημένου ήρωα και μας μιλά για την πολυβραβευμένη ταινία του.

Μετά τις 11 διεθνείς διακρίσεις και την έως τώρα συμμετοχή της σε 24 Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, η δεκαπεντάλεπτη ταινία μικρού μήκους του Σωκράτη Αλαφούζου, «Μικρός βασιλιάς», παρουσιάζεται για περιορισμένο αριθμό προβολών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 10 και 17 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με ακόλουθη συζήτηση του δημιουργού με το κοινό.

Υπογράφοντας το σενάριο και τη σκηνοθεσία και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του καταπιεσμένου συναισθηματικά ήρωά του, που κάποια στιγμή ξεσπά βίαια, ο Σωκράτης Αλαφούζος μιλά για το δημιούργημά του και τις ελπίδες του για μία καινούρια αρχή.

Τι βιώνει ο ήρωας της ταινίας;

Ο ήρωας, από μια ιδιότυπη θέση παρατηρητή, βιώνει ξανά σημαντικές στιγμές της ζωής του, που τον οδήγησαν σε ένα σημείο, που ούτε ο ίδιος, ούτε κανένας άλλος μπορούσε να φανταστεί.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να αγγίξετε το πολύ ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης;

Πολλές φορές, πίσω από τη λέξη «ευαίσθητα», σε κάποια θέματα εννοούμε μην τα αγγίζετε, μην τα φανερώνετε, μην τα συζητάτε. Και η κοινωνία μας το κάνει σε μεγάλο βαθμό αυτό. Η ταινία δεν είναι για την παιδική κακοποίηση. Είναι, θα έλεγα, στο πιο μεγάλο μέρος της, μια προσπάθεια διερεύνησης του καταπιεσμένου θυμού και της αναζήτησης των αιτίων που τον προκαλούν. Σε αυτήν την αναζήτηση του ήρωα, έρχεται στην επιφάνεια και η κακοποίηση. Γεγονότα που συμβαίνουν στα πρώιμα παιδικά χρόνια, είναι συνήθως αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή μας. Επέλεξα την κακοποίηση, που είναι πιστεύω από τις πιο τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένα παιδί και ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα που μπορεί κανείς να διαπράξει, γιατί πίστευα ότι ταίριαζε στο προφίλ του ήρωα που έπλασα.

Το εσωτερικό σας ταξίδι, κατά την έμπνευση και τη δημιουργία της ταινίας, είχε συγκεκριμένο προορισμό;

Στο εσωτερικό μου ταξίδι, δεν ήθελα να έχω συγκεκριμένο προορισμό, ώστε να μην έχω και κανέναν περιορισμό. Συνειδητά, άρχισα αυτό το καινούργιο ταξίδι, ξέροντας ότι πρέπει να βγω στο άγνωστο, να πάω βήμα βήμα, να μάθω, να δοκιμαστώ, να αντιμετωπίσω τους φόβους μου, να ανακαλύψω και άλλα κομμάτια του εαυτού μου και της δύναμής μου. Έτσι, θα μπορούσα να πω ότι ο προορισμός μου ήταν το άγνωστο, το καινούργιο, με τη βαθιά πίστη ότι εκεί που θα φτάσω θα είναι όμορφα και θα είναι για μένα η καινούργια αφετηρία για την ζωή μου. Και έτσι είναι.

Τι σημαίνουν για σας η επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία και οι σημαντικές διακρίσεις που απέσπασε ο «Μικρός βασιλιάς»;

Το σημαντικότερο για μένα ήταν η πραγματοποίηση της ίδιας της ταινίας. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο βραβείο που μπορούσα να δώσω στον εαυτό μου. Ήταν η χειροπιαστή απόδειξη της αλλαγής που ήθελα να κάνω. Η επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία και τα βραβεία, δε θα πρωτοτυπήσω να πω ότι σημαίνουν ικανοποίηση, χαρά, επιβεβαίωση, αποδοχή. Σημαίνουν ότι μπορώ να επικοινωνήσω καλύτερα την ταινία, να τη δουν περισσότεροι άνθρωποι και να μπορώ να πραγματοποιήσω γεγονότα, όπως αυτό που θα γίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Σημαίνουν, επίσης, πολλές εμπειρίες, πολλές γνωριμίες, και μου δίνουν μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω να κάνω κινηματογράφο.

Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό, μέσα από αυτό το εγχείρημα;

Αυτό που θέλω πρώτα να μοιραστώ, είναι η ταινία μου. Όμως, μιας και η χρονική διάρκεια μιας μικρού μήκους ταινίας μάς το επιτρέπει, θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο που θα έρθει τη διαδρομή για την πραγματοποίηση αυτής της ταινίας. Να μοιραστώ μαζί τους και μέρος της βιωματικής γνώσης, αλλά και της γνώσης που πήρα από δασκάλους μου, με στόχο να τους εμπνεύσει και να τους βοηθήσει, ίσως, να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Πού αποδίδετε την άνθηση που παρουσιάζει ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια και, μάλιστα, υπό τις αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης;

Μεγάλο κομμάτι της άνθησης οφείλεται, πιστεύω, στην τεχνολογική εξέλιξη. Είναι πια πολύ πιο εύκολο να κάνεις μια ταινία, χωρίς να χρειάζεσαι τα χρήματα και τα μέσα που ήθελες παλιά. Έτσι, πολλοί δημιουργοί δε χρειάζεται να απευθυνθούν πια στα κλασικά μονοπάτια χρηματοδότησης, που στη χώρα μας λειτουργούσαν και με τις γνωστές παθογένειες. Επίσης, πάλι λόγω της τεχνολογίας και της ευκολίας της επικοινωνίας, οι δημιουργοί προωθούν τις ταινίες τους σε ξένα Φεστιβάλ και αγορές μόνοι τους, χωρίς πάλι βοήθεια από επίσημα κανάλια. Αυτό φέρνει, φυσικά, και περισσότερες διακρίσεις και κάνει την άνθηση να φαίνεται. Καμία κρίση δεν μπορεί να σταματήσει κάποιον που θέλει να δημιουργήσει και να εκφραστεί. Στον χώρο του κινηματογράφου, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί που το θέλουν.

Ποια συναισθήματα σας προκαλεί η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Πιο παλιά, με ευκολία θα σας έλεγα ότι μου προκαλεί τα συναισθήματα του θυμού, της θλίψης, της αδικίας, της φυγής. Τώρα, μετά από πολλά χρόνια, μου προκαλεί το συναίσθημα της ελπίδας. Ελπίδα ότι, επιτέλους, κάτι θα αλλάξει ουσιαστικά στην ελληνική πραγματικότητα και που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Πού πιστεύετε ότι θα μας οδηγήσει αυτή η δοκιμασία;

Όπως είπα και πριν, ελπίζω ότι θα μας οδηγήσει σε κάτι καινούργιο. Φυσικά, δε θα έρθει ανώδυνα. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι οι αλλαγές έρχονται μέσα από κρίσεις. Το έχουμε βιώσει οι περισσότεροι μέσα από τις προσωπικές μας κρίσεις. Είναι μια εποχή, που ελπίζω και λόγω των συνθηκών, πολλοί άνθρωποι να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να δουν τι πρέπει να αλλάξουν οι ίδιοι και, έτσι, να οδηγηθούν στην προσωπική αλλαγή. Αυτό θα φέρει την αλλαγή και στη συλλογική πραγματικότητα.

Συντελεστές: σενάριο - σκηνοθεσία: Σωκράτης Αλαφούζος, παραγωγή: Imagina A.E.. Πρωταγωνιστούν
(αλφαβητικά): Σωκράτης Αλαφούζος, Ακύλας Καραζήσης, Βύρων Κολάσης,
Άριελ Κωνσταντινίδη, Υρώ Λούπη,
Άννα Μιχαήλου,
Βάνα Πεφάνη,
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Συμπρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):
Μάκης Αρβανιτάκης, Χαρίλαος Γούδας, Χάρης Μαυρουδής,
Κωνσταντίνος Νικολάου,
Μελίνα Πετροπούλου,
Αθανάσιος Τάκης,
Γεώργιος Τάκης, Στέφανος Τσακιράκης, Οδυσσέας Τσουτσάνης.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Κινηματογράφος, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο (μόνο σπουδαστές – φοιτητές): 8 ευρώ. Οι θεατές δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart, από Δευτέρα έως Σάββατο, 08:00 – 22:00.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ