70ο Φεστιβάλ Βενετίας: τιμά τους Φελίνι και Αγγελόπουλο

70o-festibal-benetias-tima-tous-felini-kai-aggelopoulo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Με αναφορές στη φιλμογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Φεντερίκο Φελίνι, παρουσιάστηκε η αφίσα του 70ου Φεστιβάλ Βενετίας.

Η φετινή διοργάνωση θα υποδεχτεί το κοινό από τις 28 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου ενώ επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος, θα είναι ο φημισμένος ιταλός σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci.

Η αφίσα της διοργάνωσης έχει την υπογραφή του καρτουνίστα και σκηνοθέτη Simone Massi και φέρνει στο μυαλό των θεατών, τον Bruno Ganz, στο αριστούργημα του Αγγελόπουλου, «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα».

Το καράβι με τον Ρινόκερο που φαίνεται στο βάθος της εικόνας παραπέμπει στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι «Και το πλοίο φεύγει» (1983). Η αφίσα προσκαλεί τους θεατές να κοιτάξουν πίσω από τα πράγματα και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Ο Φελίνι είχε τιμηθεί στο φεστιβάλ Βενετίας για τις ταινίες του «Bιτελόνι» και «La Strada» (1953 και 1954), ενώ ο Αγγελόπουλος αντίστοιχα, με το «Τοπίο στην ομίχλη» (1984).

Εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ θα είναι το 3D θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Gravity» του μεξικανού κινηματογραφιστή Alfonso Cuaron, με πρωταγωνιστές τους George Clooney και Sandra Bullock.

Οι διάσημοι ηθοποιοί εμφανίζονται ως ένα ζευγάρι αστροναυτών που έρχονται αντιμέτωποι με την τραγωδία σε μια αποστολή τους. Ο Cuaron είχε διακριθεί το 2001 στο φεστιβάλ της Βενετίας, όταν είχε αποσπάσει με την ταινία του «Y tu mama» τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και καλύτερης νεανικής ανδρικής ερμηνείας (για τους Gael Garcia Bernal και Diego Luna).

Ο αμερικανός σκηνοθέτης William Friedkin, («Ο εξορκιστής») θα είναι ένα τα τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ, αφού θα παραλάβει το βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.