«Διατριβή για ένα φόνο»: το τίμημα για την αλήθεια

diatribi-gia-ena-fono-to-timima-gia-tin-alitheia

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Θαυμάσαμε τον Ricardo Darin ως πρωταγωνιστή στην Αργεντίνικη ταινία «Το μυστικό στα μάτια της» (Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας) και τώρα μπορούμε να τον απολαύσουμε στο θρίλερ του Hernán Goldfrid, σε ανάλογο ρόλο.

«Διατριβή για ένα φόνο»

Το σενάριο της ταινίας «Διατριβή για ένα φόνο» είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Diego Paszkowski. Η περίληψη της ταινίας έχει ως εξής: Η ζωή του Roberto Bermudez, καθηγητή της εγκληματολογίας, αλλάζει ξαφνικά όταν πείθεται ότι ο Gonzalo, ένας απ' τους πιο έξυπνους φοιτητές του, είναι ο δράστης της άγριας δολοφονίας που διαπράττεται έξω από τη σχολή της Νομικής του Μπουένος Άιρες.

Αποφασισμένος να αποδείξει την εκδοχή του για το έγκλημα, αναλαμβάνει να διεξάγει μόνος του μια έρευνα, η οποία του γίνεται εμμονή και τον οδηγεί αμείλικτα προς τις πιο σκοτεινές του σκέψεις. Η αλήθεια βρίσκεται κοντά αλλά πόσο βαρύ θα είναι το τίμημα για να την ανακαλύψει;

Ο σκηνοθέτης Hernán Goldfrid, τονίζει: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την ταινία "Διατριβή για ένα φόνο", άρχισα αμέσως ένα διάλογο με τον εαυτό μου σχετικά με τις ιδέες που αναπτύσσονται στην ιστορία, επικεντρώνοντας κυρίως στην κριτική που γίνεται σχετικά με την επιδίωξη της δικαιοσύνης από τη μία και την συμμόρφωση με τον νόμο από την άλλη. Δυο έννοιες που μοιάζουν ταυτόσημες, που έχουν πολλά κοινά στοιχεία, και παρόλα αυτά, συχνά αποτυγχάνουν να βαδίσουν χέρι-χέρι."Μπορώ να συνθλίψω μια πεταλούδα, να την πιέζω μέχρι να πεθάνει, κι αυτό δεν είναι παράνομο. Αν όμως αυτή η πεταλούδα ανήκει σε μια ανεκτίμητη συλλογή κάποιου πλούσιου, μπορεί να πάω φυλακή. Δεν είναι η ίδια η πράξη που κρίνεται", λέει ο Γκονζάλο στον Μπερμούδες, "κάθε μέρα κάποιος συνθλίβει μια πεταλούδα και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ο νόμος για να το σταματήσει", καταλήγει. Ναι, πιθανόν ο νεαρός να έχει δίκιο στην προσέγγισή του, πιθανόν να έχει σκεφτεί και ο Μπερμούδες κάποια στιγμή αυτό το πρόβλημα, ίσως όλοι μας θα θέλαμε να βρούμε τη λύση σ' αυτή τη νομική τρύπα, αλλά ο Γκονζάλο το πάει ακόμα παραπέρα…».

Πρωταγωνιστούν οι: Ricardo Darín, Alberto Ammann,Calu Rivero, Arturo Puig. H ταινία προβάλλεται από τον Μικρόκοσμο.