Κριτική ταινίας: «Jobs»

kritiki-tainias-Jobs

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το βιογραφικό δράμα «Jobs» του Τζόσουα Μάικλ Στερν που σκιαγραφεί τον συν-ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς. Η ταινία προβάλλεται αυτή την εβδομάδα από την Audiovisual.

«Jobs»

Μετά το «Social Network» και το φιλμ πάνω στην Google «Οι Καταφερτζήδες», έρχεται μια βιογραφική ταινία αφιερωμένη στη ζωή του συν-ιδρυτή της Apple, του Στιβ Τζομπς, δύο χρόνια μόλις μετά το θάνατό του. Η ταινία «Jobs» του Τζόσουα Μάικλ Στερν φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός από τους πιο χαρισματικούς επιχειρηματίες του 21ου αιώνα, μιας προσωπικότητας που άλλαξε με την ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και τον επαναστατισμό της, τον τρόπο ζωής και αντίληψης του σύγχρονου κόσμου.

Ποια ήταν η πορεία της ανόδου και της επιτυχίας του Στιβ Τζομπς, τι κρύβεται πίσω από την εικόνα και την επιφάνεια του «μέγα ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής», όπως έχει χαρακτηριστεί, ποια εμπόδια συνάντησε και πώς τα αντιμετώπισε; Τέτοια ερωτήματα καλείται να καλύψει το κινηματογραφικό εγχείρημα του Στερν, ο οποίος προσπαθεί να δώσει διάφορες όψεις του χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου που σημάδεψε μια γενιά με τις δημιουργίες του.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας, μια ομάδα συνέλεξε ποικίλες πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική του ανέλιξη, ερχόμενη σε επαφή και με πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί του. Η ταινία αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του πρωτοπόρου στο χώρο των νέων τεχνολογιών, από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και την πρώτη παρουσίαση του iPod στο κοινό. Εκτίθενται διεξοδικά τα διάφορα στάδια γέννησης και δημιουργίας της Apple, μιας επιχείρησης που έστησε με πείσμα και όραμα ο Στιβ Τζομπς (Άστον Κούτσερ) σε συνεργασία με το φίλο του Στίβεν Βόζνιακ (Τζος Γκαντ). Έπειτα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να προωθήσουν στην αγορά τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο.

Τα χαρακτηριστικά του Άστον Κούτσερ παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τα αντίστοιχα του Στιβ Τζομπς κατά τη νεότητά του και ο ηθοποιός δείχνει να έχει εισχωρήσει για τα καλά στο ρόλο του μυθικού προσώπου. Η ταινία τονίζει τον ενθουσιασμό, το οργανωτικό πνεύμα και την αυτοπεποίθηση μιας ηγετικής φυσιογνωμίας που στοχεύει στην πραγματοποίηση του ονείρου της «πάση θυσία».

Η κάμερα παρακολουθεί το πρόσωπό του σχεδόν σε κάθε του βήμα, αποκαλύπτοντας έναν πραγματιστή, έξυπνο, σκληρό με τους άλλους ανθρώπους και με τον ίδιο του τον εαυτό, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο όραμά του. Χαρακτηριστικά είναι τα κοντινά πλάνα στο πίσω και έπειτα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, καθώς εκείνος περπατά με αργό και βαρύ βηματισμό προς το συμβούλιο, διασχίζοντας μια μεγάλη επιχείρηση με το αγέρωχο ύφος ενός λέοντα, αποπνέοντας μια αίσθηση υπεροχής ανάμεικτης με υπεροψία.

Στη συνέχεια, ο χρόνος της ταινίας αναλώνεται σε απανωτά συμβούλια που διαδέχονται το ένα το άλλο, ο σκηνοθέτης έχοντας την πρόθεση να αναπαραστήσει με κάθε λεπτομέρεια τους αντιπάλους και ανταγωνιστές του Στιβ Τζομπς. Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις είναι ατέρμονες, κάτι που θα κουράσει αρκετούς θεατές. Οι οπαδοί και λάτρεις του μύθου «Στιβ Τζομπς» θα τις βρουν ενδιαφέρουσες.

Παίζουν: Άστον Κούτσερ, Τζος Γκαντ, Τζ. Κ.Σάιμονς, Ντέρμοντ Μαλρόνεϊ, Τζέιμς Γουντ. H ταινία προβάλλεται από την Audiovisual.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ