Who is who: Channing Tatum

who-is-who-channing-tatum

ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Channing Tatum αυτή την εβδομάδα αγωνίζεται να σώσει τον αμερικανό πρόεδρο σε μια τυπική blockbuster περιπέτεια. Mε αυτή την αφορμή, το click@Life επιχειρεί να καταγράψει τις σημαντικότερες «μάχες» του Tatum στην αρένα του Χόλιγουντ.

O Channing Tatum γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1980, στο Κάλμαν της Αλαμπάμα. Είναι γιος της Κay και του Glen Tatum ενώ στις φλέβες του τρέχει ιρλανδικό, γαλλικό και ινδιάνικο αίμα. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Μισισιπή όταν αυτός ήταν έξι ετών. Από πολύ μικρός έδειξε την κλίση του στον αθλητισμό, παίζοντας ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ και πολεμικές τέχνες.

Στο Γυμνάσιο είχε ψηφιστεί ως ο πιο αθλητικός μαθητής και μάλιστα του είχε προσφερθεί μια υποτροφία για ποδόσφαιρο στο κολέγιο Glenville, την οποία ο Tatum είχε απορρίψει χωρίς πολλή σκέψη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του US Weekly, μόλις τελείωσε το σχολείο ο Τatum άρχισε να εργάζεται ως χορευτής και στρίπερ σε διάφορα κλαμπ, εμπειρία που αποτυπώθηκε αργότερα και στην γνωστή ταινία του Steven Soderbergh «Μagic Mike».

Στον κόσμο της μόδας

Καθοριστική στιγμή για την καριέρα του ήταν η είσοδός του στον χώρο της μόδας και της διαφήμισης. Ένας κυνηγός ταλέντων τον ανακάλυψε στο Μαϊάμι και κάπως έτσι μπήκε στις σελίδες των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας, εμφανιζόμενος ως μοντέλο σε καμπάνιες μεταξύ άλλων των Dolce και Gabbana, Αrmani, Αmerican Eagle, Nautica κ.α. αλλά και σε διαφημιστικά σποτ της Pepsi. Το 2004 κατόρθωσε να πάρει τον πρώτο του ρόλο σε ένα από τα επεισόδια της σειράς CSI: Miami και αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού.

Πρώτα βήματα στον κινηματογράφο

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε στο νεανικό δράμα «Coach Carter», στο πλευρό του Samuel L. Jackson. Αξιοπρόσεκτη ήταν και η ερμηνεία του στο μουσικό βίντεο «Hope» που συνόδευε το φιλμ. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με μικρές αλλά χαρακτηριστικές εμφανίσεις σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές, κατόρθωσε τελικά να περάσει το κάστινγκ για την ταινία «She’s the man», με συμπρωταγωνίστρια την Viola Hastings. H μέτρια επιτυχία της ταινίας στο box office άρχισε να του ανοίγει με μεγαλύτερη ευκολία τις πόρτες στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Το 2006 ο Tatum έκανε μια επίδειξη τον χορευτικών του ικανοτήτων στο Step Up, ένα ρομαντικό-χορευτικό δράμα, όπου έπαιζε τον χορευτή χιπ-χοπ με παρτενέρ μια μπαλαρίνα του κλασικού μπαλέτου. Και πάλι εμφανίζεται στο μουσικό βίντεο του φιλμ. Ο Tatum θεωρεί πως ο πρώτος δραματικός ρόλος του ήταν στην ταινία «A guide to recognizing your Saints» με τους Robert Downey Jr και Shia LaBeouf. Υποδυόμενος τον Αντόνιο, ένα νεαρό στην Αστόρια που έχει μάθει να λύνει τα προβλήματά του με …δυναμικό τρόπο, αποσπά τις πρώτες θετικές κριτικές στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance, όπου τιμήθηκε με βραβείο Spirit Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου.

Σημαντικό ρόλο είχε στο δράμα «Stop-Loss» της Kimberly Peirce, με θέμα τους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ. Έντονο πολιτικό χρώμα έχει και το φιλμ «Battle in Seattle» του Stuart Townsend για τις διαδηλώσεις στη συνάντηση του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου το 1999 στο Σιάτλ. Επιλέγει και ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το «The trap» της Rita Wilson.

Γροθιές και μελό

Στο θρίλερ δράσης «Fighting» ως Sean Mc Arthur, αναζητεί το γρήγορο κέρδος ως μποξέρ του «δρόμου», υπό την καθοδήγηση ενός δαιμόνιου μάνατζερ. Στο «Public enemies» μεταμορφώνεται γκάνγκστερ της δεκαετίας του ’30. Ως ανερχόμενος σταρ σε ταινίες δράσης, επιλέγεται και στην περιπέτεια «G.I Joe: the rise of Cobra». Δεν τον φοβίζει ούτε το πατριωτικό μελό και γίνεται ο κινηματογραφικός παρτενέρ της Amanda Seyfried στο αισθηματικό δράμα «Dear John», αντιμετωπίζοντας διλήμματα ανάμεσα στο καθήκον του στο στρατό και την αγαπημένη του.

Οι περιπετειώδεις ταινίες δράσης είναι το αγαπημένο του είδος και συνεργάζεται για μία ακόμη φορά με τον Dito Montiel στο «The brotherhood of rose».

Όμως οι σκηνές δράσης συχνά κρύβουν κινδύνους. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο «The eagle» ο Tatum παθαίνει εγκαύματα, όταν του ρίχνουν κατά λάθος καυτό νερό. Συμμετέχει και σε κωμωδίες όπως το (το πολύ μέτριο) «The dilemma» (2011) του Ron Howard ή την πιο πρόσφατη «This is the end» (2013) των Εvan Goldberg και Seth Rogen.

Στο «Έρωτας από την αρχή» (The vow) επιχειρεί να κερδίσει την αγάπη της συζύγου του (στο ρόλο η Rachel McAdams) που πάσχει από αμνησία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι –παρά τη δυναμική εμφάνισή του-είναι σε θέση να ερμηνεύσει ρομαντικούς ήρωες.

Ο «Magic Μike» αποκαλύπτεται

H ταινία όμως που θα τον αναδείξει, είναι το «Magic Μike» του Steven Soderbergh. Η δραματική αυτή κωμωδία είναι βασισμένη στις εμπειρίες του ηθοποιού, όταν εργαζόταν ως στρίπερ στα μπαρ της Φλόριδα. Ο «Magic Mike» Channing Tatum, έμπειρος στρίπερ, αναλαμβάνει να μυήσει στα κόλπα της «δουλειάς», τον μικρότερό του Άνταμ (Άλεξ Πέτιφερ). Με τον Soderbergh θα συνεργαστεί και πάλι στο ενδιαφέρον θρίλερ «Παρενέργειες» (Side effects), κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα στο πλευρό της Rooney Mara. Παίζει τον Martin που πέφτει θύμα δολοφονίας της συζύγου του Emily (Rooney Mara).

Aυτή την εβδομάδα ο Tatum επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες, στην καλτ περιπέτεια δράσης του Roland Emmerich «White House Down», υπερασπιζόμενος-τι άλλο;- τον αμερικανό πρόεδρο.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «White House Down» (2013), «This is the end» (2013), «G.I. Joe: Retaliation», «Side Effects» (2012), «Don Jon» (2013), «Magic Mike» (2012), «21 Jump Street» (2012), «The vow» (2012), «The son of no one» (2011), «The dilemma» (2011), «Morgan and destiny’s eleventeenth date: the zeppelin zoo», «Dear John» (2010), «G.I. Joe: the rise of combra» (2009), «Public enemies» (2009), «Fighting» (2009), «Stop loss» (2008), «Step up2: the streets» (2008), «The trap» (2007), «Battle in Seattle» (2007), «Step up» (2006), «She’s the man» (2006), «A guide to recognizing your saints» (2006), «Supercross» (2005), «Havoc» (2005), «War of the worlds» (2005), «Coach carter» (2005).