«Φιλιά εις τα παιδιά»: τα παιδιά που επιβίωσαν από τη ναζιστική φρίκη

filia-eis-ta-paidia-ta-paidia-pou-epibiosan-apo-ti-nazistiki-friki

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Tο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», αποκαλύπτει μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες, τις ιστορίες των «κρυμμένων παιδιών» που κατόρθωσαν να επιβιώσουν στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Μη χάσετε αυτή την εξαιρετική ταινία που θα προβάλλεται μέχρι τις 3 Nοεμβρίου (δόθηκε παράταση προβολών) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο φακός του ντοκιμαντέρ καταγράφει τις περιπέτειες πέντε μικρών εβραιόπουλων στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής, που σώθηκαν από το θάνατο χάρη σε οικογένειες Χριστιανών. Πέντε πρόσωπα ξετυλίγουν τις αναμνήσεις τους και αφηγούνται ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα: Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών. Μετά την προβολή της 27ης Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία, τιμήθηκε με 8 βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Κοινού, Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Greek Film Festival Chicago, USA, 2012, Αγών- Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας, Αθήνα 2012, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, 2011, Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011) και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές.

Η ταινία συνεχίζει την διεθνή της πορεία σε Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Βασίλης Λουλές. Έρευνα: Βασίλης Λουλές, με τη συνεργασία: του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Αφήγηση-μαρτυρίες: Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο, Σήφης Βεντούρας, Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία, Σέλλυ Κούνιο-Κοέν, Μάριος Σούσης.

Πληροφορίες: «Φιλιά εις τα παιδιά», προβολές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τις 3 Νοεμβρίιου (παράταση προβολών). Τιμή εισιτηρίων:5 ευρώ. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 2103418550, φαξ. 210 3418 570. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr .