Πέντε ταινίες για να δεις τον Απρίλιο

air
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Οι πιο ξεχωριστές κυκλοφορίες του μήνα.

Μπορεί να κινούμαστε σε πασχαλινούς ρυθμούς, αλλά οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται. Ούτε και πρέπει. Πάμε λοιπόν σινεμά;

Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε να λίγο ακόμα για να δούμε τον Δράκουλα του Νίκολας Κέητζ στην ταινία «Renfield» (κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Μαΐου), ωστόσο, έχουμε εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές μέσα στον Απρίλιο. Δύο από αυτές κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.

«Air»

Δέκα χρόνια μετά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την ταινία του «Επιχείρηση: Argo» και επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία της γκανγκστερικής ταινίας του «Ο νόμος της νύχτας», ο Μπεν Άφλεκ σκηνοθετεί μια διαφορετική ταινία για να πει την ιστορία ενός… παπουτσιού. Όχι όποιου κι όποιου όμως.

Γραμμένο από τον Άλεξ Κόνβερι, το «Air» αφηγείται την ιστορία της Nike και πώς άλλαξε τον κόσμο των αθλητικών ειδών την δεκαετία του 1980 με τη δημιουργία των sneaker Air Jordan. Ο Άφλεκ υποδύεται το αφεντικό της εταιρείας, Φιλ Νάιτ, ενώ ο Ματ Ντέιμον πρωταγωνιστεί ως Σόνι Βακκάρο, ένα στέλεχος που πείθει τον Νάιτ να ξοδέψει ολόκληρο τον προϋπολογισμό του μάρκετινγκ για το μπάσκετ σε έναν νεαρό παίκτη που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί, τον Μάικλ Τζόρνταν. Τώρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να πείσει τη μητέρα του Τζόρνταν, την οποία υποδύεται η Βαϊόλα Ντέιβις, να προχωρήσει στη συμφωνία.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 6 Απριλίου.

«The Super Mario Bros Movie»

Το «Super Mario Bros» της Nintendo είναι από τα βιντεοπαιχνίδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και φυσικά από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Η spin-off ταινία δεν ήταν τόσο επιτυχημένη. Κυκλοφόρησε το 1993, με πρωταγωνιστές τους Μπομπ Χόσκινς και Τζον Λεγκιζάμο, και ήταν σκέτη αποτυχία εισπρακτικά. Έχοντας περάσει 30 χρόνια, που είναι μια ασφαλής χρονική απόσταση έρχεται το νέο εγχείρημα.

Την ταινία αναλαμβάνουν οι σκηνοθέτες του «Teen Titans Go!», ενώ οι Κρις Πρατ και Τσάρλι Ντέι δανείζουν τις φωνές των δύο Ιταλο-Αμερικανών υδραυλικών που μεταφέρονται μέσα από έναν μυστηριώδη σωλήνα σε έναν μαγικό νέο κόσμο με έξυπνα μανιτάρια και χελώνες. Η Άνια Τέιλορ-Τζόι δανείζει την φωνή της στην πριγκίπισσα Πιτς, ο Τζακ Μπλακ φωνάζει την Μπάουζερ, που σχεδιάζει να κατακτήσει το βασίλειό της, και ο Σεθ στον Ντόνκεϊ Κονγκ.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 6 Απριλίου.

«Evil Dead Rise»

Ο μύθος του «Evil Dead» επανέρχεται στην οθόνη. να συνεχίζει να βρυχάται ξανά στη ζωή. Ο Σαμ Ράιμι έκανε τρεις ταινίες comedy horror την περίοδο μεταξύ 1981 και 1992, με πρωταγωνιστή τον φίλο του Μπρους Κάμπελ. Στη συνέχεια ήρθε μια εκδοχή από ένα άλλο σκηνοθέτη το 2013. Και ακολούθησε η τηλεοπτική σειρά «Ash vs Evil Dead» που προβλήθηκε από το 2015 έως το 2018.

Τώρα έρχεται ένα νέο κεφάλαιο, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λι Κρόνιν. Η Λίλι Σάλιβαν πρωταγωνιστεί ως μια γυναίκα που επισκέπτεται την αδερφή της, Αλίσα Σάδερλαντ, όταν ένα βιβλίο απελευθερώνει κάθε είδους δαιμονική ύπαρξη.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 20 Απριλίου.

«Beau is Afraid»

Να φοβόμαστε που ο Άρι Άστερ συνεχίζει την παράδοση που έχει χτίσει με τις arthouse ταινίες τρόμου του, «Heritary» και «Midsommar»; Η νέα του ταινία αποπνέει ένα αέρα ανησυχίας και φαίνεται να είναι ακόμα πιο περίεργη από τις δύο προηγούμενες.

Στην ταινία «Beau is Afraid» πρωταγωνιστεί ο Χοακίν Φίνιξ ως ένας αγχωμένος μεσήλικας που προσπαθεί να επισκεφθεί την μητέρα του. Αλλά όταν βγαίνει από το διαμέρισμά του, διαπιστώνει ότι οι κόσμος έχει κατακλύσει τον δρόμο. Κι έτσι ξεκινάει η «οδύσσειά» του. Στη συνέχεια, πέφτει  πάνω σε ένα ζευγάρι που υποδύονται η Έιμι Ράιαν και ο Νέιθαν Λέιν, οι οποίοι τον παγιδεύουν στο σπίτι τους. Οι προσπάθειές του να δραπετεύσει τον μεταφέρουν σε πολλές διαφορετικές δεκαετίες και διαστάσεις, ή τουλάχιστον αυτό υπονοεί το τρέιλερ. Πάντως οι λεπτομέρειες της πλοκής εξακολουθούν να είναι δελεαστικά μυστηριώδεις.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 27 Απριλίου.

«Peter Pan & Wendy»

 Το live-action ριμέικ του κλασικού καρτούν της Disney σκηνοθετεί ο Ντέιβιντ Λάουερι που είναι υπεύθυνος για το πιο τολμηρό από τα ριμέικ της Disney, την ταινία «Ο Πιτ και ο δράκος του», και του οποίου άλλες ταινίες, όπως τα «The Green Knight» και «A Ghost Story», κατατάσσονται ως μερικές από τις πιο περίεργες και αξιόλογες αμερικανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

«Νομίζω ότι, μιλώντας προσωπικά, είναι το πιο αγαπημένο πράγμα που έχω φτιάξει ποτέ», αποκάλυψε ο σκηνοθέτης μιλώντας στην εκπομπή «Collider». «Μπήκα σε αυτό σκεπτόμενος ότι η συμμετοχή μου σε αυτήν την ταινία είναι ότι είμαι μια κλασική περίπτωση ανθρώπου που πάσχει από το σύνδρομο του Πίτερ Παν. Δεν θέλω να μεγαλώσω. Ποιος θέλει άλλωστε; Και θεώρησα ότι έτσι θα ταυτιστώ με την ταινία, αλλά καθώς την έφτιαχνα... συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για μια ταινία που λέει ότι στην πραγματικότητα το εγκατέλειψα... Είναι η πρώτη ταινία που έχω κάνει από την οπτική γωνία των ενηλίκων, αν αυτό έχει νόημα».

Στο Disney+ από τις 28 Απριλίου.