Οι ταινίες της εβδομάδας: 20/04/2023

saint-omer
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Μια πλούσια κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά καθώς οδεύουμε προς το τέλος του μήνα.

Saint Omer 

Σκηνοθεσία: Αλίς Ντιόπ
Σενάριο: Αμρίτα Νταβίντ, Αλίς Ντιόπ, Ζοέ Γκαλερόν, Μαρί Εν Ντιαγιέ

Ηθοποιοί: Καγιέ Καγκάμε, Γκουσλαγκί Μαλαντά, Ορέλια Πετί, Βαλερί Ντρεβίλ, Ξαβιέ Μαλί, Ρομπέρ Κανταρέλα, Σαλιματά Καματέ, Τομά Ντε Πουρκερί, Σαρλότ Κλαμέν, Μαριάμ Ντιόπ, Νταντό Ντιόπ

Βρισκόμαστε στο δικαστικό μέγαρο στην πόλη Σεντ Ομέρ. Η νεαρή συγγραφέας Ραμά παρακολουθεί την πολύκροτη δίκη της Λοράνς Κολί, μιας νέας γυναίκας αφρικανικής καταγωγής που κατηγορείται ως υπεύθυνη για τον θάνατο της δεκαπέντε μηνών κόρη της σε μια παραλιακή πόλη της Βόρειας Γαλλίας. Καθώς η διαδικασία προχωρά, τα λόγια της κατηγορούμενης και οι καταθέσεις των μαρτύρων δίνουν αναπάντεχες διαστάσεις στην υπόθεση και θα κάνουν τη Ραμά να αμφισβητήσει τα πιστεύω της, αλλά και την απόφασή της να κρατήσει μυστική από την οικογένειά της την δική της εγκυμοσύνη.

Άρρηκτος Δεσμός 

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Σενάριο: Άιβαν Άτκινσον, Μαρν Ντέιβις, Γκάι Ρίτσι

Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Νταρ Σαλίμ, Έμιλι Μπίτσαμ, Τζόνι Λι Μίλερ, Αλεξάντερ Λούντβιχ, Άντονι Σταρ, Μπόμπι Σόφιλντ

Στην τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν, ο Λοχίας Τζον Κίνλι συνεργάζεται με έναν τοπικό διερμηνέα, τον Αχμέντ. Μετά από μια επίθεση με μοναδικούς επιζώντες τους δύο άντρες, ο Αχμέντ θα μεταφέρει τον τραυματισμένο Τζον σε ένα ασφαλές μέρος, χιλιόμετρα μακριά. Όταν ο Τζον γυρίσει στην Αμερική και μάθει πως ο Αχμέντ βρίσκεται σε κίνδυνο, αποφασίζει να επιστρέψει πίσω για να βοηθήσει τον φίλο του, ξεπληρώνοντας το χρέος του προτού να είναι αργά.

Οι Τρεις Σωματοφύλακες Ντ’ Αρτανιάν 

Σκηνοθεσία: Μαρτέν Μπουρπουλόν
Σενάριο: Ματιέ Ντελαπόρτ, Αλεξάντρ ντε Λα Πατελιέρ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά

Ηθοποιοί: Φρανσουά Σιβίλ, Βενσάν Κασέλ, Ρομέν Ντουρί, Πίο Mαρμέ, Εύα Γκριν, Λουί Γκαρέλ, Βίκι Κριπς, Λινά Κουντρί, Τζέικομπ Φόρτιουν-Λόιντ, Ερίκ Ρουφ

Από το Λούβρο μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, από τις τρώγλες του Παρισιού μέχρι την πολιορκία της Λα Ροσέλ… σε ένα βασίλειο διχασμένο από τους θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της εισβολής από την Αγγλία, μία χούφτα αντρών και γυναικών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα ενώσουν το πεπρωμένο τους με τη μοίρα της Γαλλίας.

Πέρα από τον Τοίχο

Σκηνοθεσία: Βαχίντ Ζαβιλβάντ
Σενάριο: Βαχίντ Ζαβιλβάντ

Ηθοποιοί: Ναβίντ Μοχαμαντζαντέχ, Ντιάνα Χαμπίμπι

Ο Αλί, ένας τυφλός, επιχειρεί να αυτοκτονήσει όταν τον διακόπτει ο θυρωρός του κτιρίου του. Πληροφορείται ότι η αστυνομία αναζητά μια γυναίκα που έχει δραπετεύσει και έχει κρυφτεί κάπου στο κτίριο. Σιγά σιγά, ο Αλί ανακαλύπτει ότι η δραπέτης γυναίκα, η Λέιλα, βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμά του. Αφού συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία εργαζομένων που οδήγησε στο χάος, είναι εκνευρισμένη με τον τετράχρονο γιο της που χάθηκε όταν την μετέφεραν σε ένα αστυνομικό βαν. Σταδιακά, ο Άλι δένεται συναισθηματικά μαζί της. Θέλοντας να ξεφύγει από την πραγματικότητα, βοηθώντας τη Λέιλα γίνεται καταφύγιο στον δικό του κόσμο φαντασίας.

Ο γάμος στο Αφρίν 

Σκηνοθεσία: Θωμάς Σιδέρης
Σενάριο: Μερβάν Μπερεκάτ

Ο σκηνοθέτης πραγματοποίησε τις πρώτες κινηματογραφικές λήψεις στο κουρδικό Αφρίν το καλοκαίρι του 2012. Επέστρεψε στην πόλη δέκα χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2022. Σε αυτά τα δέκα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει είχαν γίνει πολλά: ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η χαοτική κατάσταση που επικράτησε στη χώρα, η γιγάντωση της ISIS και η εφιαλτική κυριαρχία του λεγόμενου ισλαμικού κράτους, η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, η εισβολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων το 2018 και ο έλεγχος των κουρδικών περιοχών του Αφρίν. Η πόλη είχε μετασχηματιστεί. Νέα ερείπια πάνω στα ερείπια, κάποιες προσπάθειες ανοικοδόμησης και προσφυγικοί καταυλισμοί γύρω από το Αφρίν και τις άλλες κουρδικές κωμοπόλεις. Αυτό που δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο φόβος των ανθρώπων για την επόμενη μέρα και κυρίως για τους Κούρδους που έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πόλη τους.

Σπασμένος ήχος

Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης
Σενάριο: Ανέστης Μπαρμπάτσης, Φοίβος Κοντογιάννης
Ιδέα - Έρευνα: Ανέστης Μπαρμπάτσης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Βύζας, Γιώργος Δράμαλης, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Γιάννης Μωραΐτης, Χρίστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαβασιλείου, Κώστας Παπαδόπουλος, Μανώλης Πάππος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Θύμιος Στουραΐτης, Νίκος Τατασόπουλος, Βαγγέλης Τρίγκας, Διαμαντής Χιώτης

Από τα παράνομα καταγώγια, τους χασικλήδες, τη λογοκρισία και τους ρεμπέτες, το μπουζούκι κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει το πιο αγαπητό, αλλά και διαδεδομένο όργανο στη χώρα. Σήμερα, με την κοινωνία μας να προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της από διαδοχικές οικονομικές, και όχι μόνο, κρίσεις, η αναθεώρηση του τι είναι πραγματικά ουσιαστικό και τι όχι φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ η αλληλεγγύη και η διαφύλαξη της ταυτότητας  μέσα από τη μουσική καθίσταται ουσιώδης.

Καραόκε 

Σκηνοθεσία: Μοσέ Ρόσενταλ
Σενάριο: Μοσέ Ρόσενταλ

Ηθοποιοί: Σασόν Γκαμπέι,Ρίτα Σουκρούν, Λίορ Ασκενάζι, Άριε Τσερνέρ, Κόμπι Φάραγκ

Η Τόβα και ο Μέιρ είναι ένα ζευγάρι στα 60 που αγαπιούνται ακόμα αλλά τους έχει καταπιεί η ρουτίνα της μικροαστικής ζωής τους στα προάστια. Εκείνος δεν μιλάει πολύ και παραμένει συνήθως ήσυχος, εκείνη είναι ένα ματαιωμένο ελεύθερο πνεύμα, μια σύζυγος που περιμένει πολύ καιρό να χορέψει. Όταν ένας κοσμοπολίτης εργένης μετακομίζει στο ρετιρέ της πολυκατοικίας τους, η μαγνητική του παρουσία και οι βραδιές kaeaoke στο διαμέρισμά του μετατρέπονται σε εμμονή για το φιλήσυχο ζευγάρι. Θα είναι η νέα τους συνήθεια μια νέα αρχή και για την σχέση τους η αρχή του τέλους;