«Η διπλωμάτισσα»: Η σειρά που μας λέει πως οι σχέσεις είναι τόσο δύσκολες όσο και η διπλωματία

diplomat
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2023

Προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix.

Ζούμε στην εποχή της παράνοιας και των μεγάλων εντάσεων σε διεθνές επίπεδο. Αν το έχεις «παρατηρήσει», τότε η σειρά «Η διπλωμάτισσα», του Netflix, σε αφορά. Τόσο για τις ιστορίες γεωπολιτικού χάους όσο και για το χιούμορ της.

Η σειρά της Debora Cahn ξεδιπλώνεται σε οκτώ επεισόδια και διακρίνεται για ένα στοιχείο, το πόσο εύστοχα και περίτεχνα συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία, το σοβαρό με το αστείο, το δράμα και τις μηχανορραφίες της πολιτικής με τις δυσκολίες των προσωπικών σχέσεων, την σημερινή ειδησεογραφία με την φαντασία και το θρίλερ.  

Η σειρά τοποθετείται στη σημερινή εποχή, σε ένα πλαίσιο που συνδυάζει τη μυθοπλασία με στοιχεία της πραγματικής πολιτικής σκηνής. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και πως οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Η υπόθεση αφορά μία Αμερικανίδα διπλωμάτισσα η οποία αναλαμβάνει απρόθυμα τον ρόλο της πρέσβειρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης: ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο βομβαρδίζεται στα ανοικτά των ακτών του Ιράν, με τους Τόρις, που είναι στην εξουσία, να ετοιμάζονται να απαντήσουν αναλόγως και ασυγκράτητα στην Τεχεράνη που φαινομενικά έχει πραγματοποιήσει την επίθεση. Το ένα στοιχείο μετά το άλλο ρίχνουν όμως περισσότερο σκοτάδι στην υπόθεση, προκαλώντας μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στην εκλογική βάση των Τόρις που βρίσκουν τη λύση στην ιδέα μιας σύγκρουσης.

Και κάπου εδώ ο ρόλος της Κέιτ Γουίλερ, την οποία υποδύεται η εξαιρετική Κέρι Ράσελ, είναι να σβήσει παρασκηνιακά τις «φωτιές», αποτρέποντας εξελίξεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Η δουλειά της μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά η ίδια είναι έμπειρη, αποδοτική, φεμινίστρια και δεν την ενδιαφέρουν οι τύποι και το θεαθήναι.

Η καριέρα της όμως έχει μπει σε δεύτερη μοίρα καθώς επισκιάζεται από τον χαρισματικό, χειριστικό και μεγάλο μπελά σύζυγό της Χαλ, τον οποίο υποδύεται ο Ρούφους Σιούελ. Ο Χαλ έχασε τη δουλειά του υπό την αμερικανική κυβέρνηση Ρέιμπερν ( με κλείσιμο ματιού από τη σειρά στον Τζο Μπάιντεν Και την Κάμαλα Χάρις, όπως βλέπουμε να γίνεται και με άλλα υπαρκτά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner) επειδή αποκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών «εγκληματία πολέμου».

ALEX BAILEY/NETFLIX /

Η σχέση τους είναι ιδιαίτερη αλλά και στα άκρα, όπως ακριβώς οι σχέσεις της Βρετανίας με των ΗΠΑ κατά την συγκυρία που φθάνουν στο Λονδίνο για να πιάσουν δουλειά, η μία ως διπλωμάτισσα, ο άλλος ως η ανακατώστρα του Λευκού Οίκου.

Ο τρόπος που εξελίσσεται η ιστορία και οι ανατροπές της σειράς είναι πραγματικά έξυπνες (αν και κάπου «ακουμπάει» την ελαφρότητα), ο ρυθμός της είναι γρήγορος και καθόλου κουραστικός, αλλά η απόλυτη απόλαυση αφορά τις σχέσεις και την τρομερή προσπάθεια που χρειάζεται ένας γάμος για να διατηρηθεί. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά και η αναμφισβήτητη χημεία μεταξύ Ράσελ και Σιούελ.

Όσον αφορά τη γεωπολιτική, θα ξαφνιαστείτε πόσο οικεία μοιάζουν όσα βλέπουμε στη σειρά με τις ειδήσεις και τις αναλύσεις που διαβάζουμε κάθε μέρα. Η μία χώρα διακόπτει τις σχέσεις της με την άλλη. Μια άλλη στέλνει τελεσίγραφα. Ακόμα μία προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με μια άλλη.

«Η σειρά ασχολείται με τη δύναμη και γιατί οι άνθρωποι που τη λαχταρούν περισσότερο είναι οι λιγότερο κατάλληλοι για να την ασκήσουν. Αλλά είναι πολύ ευχάριστο όταν εκθέτει τις αποχρώσεις των πιο κρίσιμων δεσμεύσεών μας: πώς ξέρουμε ποιον να εμπιστευτούμε και τι κάνουμε όταν τα πράγματα γίνονται τοξικά», όπως σχολιάζει το Aatlantic.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη / [email protected]