Φεστιβάλ του Σεράγεβο: Γιατί ακύρωσε όλες τις δράσεις του την Τετάρτη

saraJevo
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Κήρυξη εθνικούς πένθους στη χώρα μετά από γυναικοκτονία που κατέληξε σε τριπλή δολοφονία και αυτοκτονία του δράστη.

Η Βονσία Ερζεγοβίνη θα έπρεπε να γιορτάζει το σινεμά αυτές τις μέρες, μιας και, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται στο Σαράγεβο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιόλογα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, το Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

Όμως πάντα ο πόνος και η βία πάντα προλαβαίνουν να ρίξουν τη σκιά τους. Το μάθαμε προσφάτως από πρώτο χέρι όταν μια υποτιθέμενη γιορτή του ποδοσφαίρου κατέληξε σε αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου.

Τι οδήγησε επομένως τους διοργανωτές του φεστιβάλ στη Βοσνία να ακυρώσουν όλες τις προβολές και δράσεις- εκτός από μία- για την χθεσινή ημέρα, Τετάρτη 16 Αυγούστου; Η κήρυξη ημέρας εθνικού πένθους με αφορμή μία γυναικοκτονία που κατέληξε σε τριπλή δολοφονία και αυτοκτονία του δράστη.

«Τιμάμε την ημέρα εθνικού πένθους με αξιοπρέπεια, στέλνοντας το μήνυμα: Αλληλεγγύη σε όλα τα θύματα βίας κατά των γυναικών», ανέφερε το φεστιβάλ στην ανακοίνωσή του.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα υπάρξουν μικρές μόνο αλλαγές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, ωστόσο, στην πορεία οι διοργανωτές άλλαξαν την απόφασή τους ακυρώνοντας όλες τις δραστηριότητες. Οι ακυρώσεις αφορούσαν το προγραμματισμένο masterclass και συνέντευξη με τη Βρετανίδα κινηματογραφίστρια Λιν Ράμσεϊ, η οποία επρόκειτο να λάβει το τιμητικό βραβείο του φεστιβάλ. Όπως ανακοινώθηκε, το masterclass της Ράμσεϊ θα προγραμματιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ακυρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκε μόνο μία. Η συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, με θέμα «Γυναικοκτονία στον Κινηματογράφο, την Τηλεόραση και τα Νέα Μέσα». Στη συζήτηση για τις αναπαραστάσεις της βίας κατά των γυναικών στον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν κινηματογραφιστές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα μέσω της προσωπικής τους δουλειάς αλλά και των κοινωνικών τους δεσμεύσεων.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου. 

Η τριπλή δολοφονία που έχει συνταράξει την Βοσνία

Οι αρχές της Βοσνίας- και οι δύο οντότητες- κήρυξαν εθνικό πένθος μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και την αυτοκτονία του δράστη στο Γκράντασατς, μια περιοχή στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας. Ο δράστης, ένας πρώην bodybuilder, σκότωσε- παρουσία της κόρης του- στις 11 Αυγούστου την πρώην σύζυγό του μεταδίδοντας την γυναικοκτονία σε live streaming στο Instagram.

Στο βίντεο ο δράστης μιλάει απευθείας με όσους παρακολουθούν, λέγοντάς τους ότι πρόκειται να γίνουν μάρτυρες μιας live δολοφονίας. Αμέσως μετά, παίρνει ένα όπλο και ρίχνει στη γυναίκα, ενώ στο βάθος ακούγεται ένα παιδί να κλαίει. Το βίντεο «κατέβηκε» αργότερα από το Instagram.

Αφού σκότωσε την πρώην σύζυγό του, βγήκε στους δρόμους του Γκράντατσατς με ένα πιστόλι και πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα και τον γιο του. Τραυμάτισε επίσης έναν αστυνομικό, έναν άλλο άνδρα και μια γυναίκα σε διάφορες περιοχές της πόλης προτού τελικά αυτοκτονήσει.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η πρώην σύζυγός του είχε καταγγείλει πολλές φορές απειλές και βίαιες συμπεριφορές από τον σύντροφό της στο παρελθόν, ο οποίος είχε και ποινικό μητρώο.