Παρκ Τσαν-γουκ: Τι θα ήθελε να έχει κάνει διαφορετικά ο σκηνοθέτης του «Oldboy»

oldboy
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας.

Είκοσι χρόνια μετά την πρεμιέρα του στη Νότια Κορέα και 19 χρόνια αφότου η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών με επικεφαλής τον Κουέντιν Ταραντίνο του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο, το «Oldboy» του Παρκ Τσαν-γουκ  επιστρέφει στους αμερικανικούς κινηματογράφους σε 4K, υπό την εποπτεία του σκηνοθέτη της.

Η ταινία παραμένει εντυπωσιακή μέχρι σήμερα. Ένας φιλοσοφικά πυκνός διαλογισμός σχετικά με τους σκοπούς και τους περιορισμούς της εκδίκησης. Βρήκε αμέσως απήχηση και ο χρόνος της πρόσθεσε μόνο γοητεία. Πλέον είναι απλά κλασική.

Απωθημένο η… πισίνα

Επανεξετάζοντάς τη, ο Παρκ Τσαν-γουκ δηλώνει ευχαριστημένος, αλλά εύχεται να ήξερε προτού γυρίσει την ταινία ότι θα αποτελέσει φαινόμενο. «Αρχικά, όταν σχεδιάζαμε το ρετιρέ της ταινίας, είχα την ιδέα να δημιουργήσω μια πολύ μεγάλη μακρόστενη πισίνα», είπε μιλώντας στο IndieWire.

«Όταν αντανακλάται στο γυαλί και ο ήρωας κολυμπάει, μοιάζει σχεδόν με ένα λευκό ψάρι που κολυμπάει σε μια μακριά λωρίδα νερού στον σκοτεινό ουρανό της νύχτας. Ήθελα να δημιουργήσω μια πολύ σουρεαλιστική εικόνα αλλά δεν τα κατάφερα λόγω του προϋπολογισμού. Αν ήξερα τότε ότι η ταινία θα είχε επιτυχία, θα είχα επενδύσει περισσότερα χρήματα και θα είχα φτιάξει την πισίνα που ήθελα».

Την έχει δει μόλις 3 φορές

Όταν παρακολούθησε ξανά την ταινία για να υπογράψει την αποκατάσταση που θα προβληθεί στο σινεμά, ήταν μόλις η τρίτη φορά που την έβλεπε από το 2003. Μάλιστα δηλώνει ότι από τις τρεις φορές που την έχει δει, μία μόνο φορά μπόρεσε να την εκτιμήσει ως θεατής.

 «Την πρώτη φορά που την παρακολούθησα, στις Κάννες, ήμουν με ένα πραγματικό κοινό και ανησυχούσα για το πώς αντιδρούσε», αναφέρει, «άρα δεν είχα επικεντρωθεί πραγματικά στην ταινία. Την τρίτη φορά που την παρακολούθησα, για τη διαδικασία του remastering, έπρεπε να επικεντρωθώ σε τεχνικά θέματα, οπότε δεν μπορούσα να απολαύσω την ίδια την ταινία ούτε εκείνη τη φορά. Η μόνη φορά που μπόρεσα να απολαύσω την παρακολούθηση της ταινίας ήταν πριν από 10 χρόνια, όταν την είδα με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την δημιουργία της. Την παρακολούθησα ξανά μαζί με το καστ και τους επικεφαλής των τμημάτων και βρήκα ότι ο χαρακτήρας του Woo-jin ήταν πολύ πιο ενδιαφέρων από όσο θυμόμουν. Ο ηθοποιός που τον υποδύθηκε, ο Yoo Ji-tae, έδωσε μια καταπληκτική ερμηνεία».

«Αρχικά δεν μου άρεσε το τέλος»

Τι άλλο σημειώνει ο σκηνοθέτης με αφορμή την συμπλήρωση των είκοσι χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας; Μια απερίσκεπτη αλλά καθοριστική του απόφαση. Όπως αποκαλύπτει, δεν του άρεσε το τέλος από το αρχικό πλάνο της ταινίας.

«Δεν υπήρχε ιστορία για αιμομιξία και το κίνητρο του κακού ήταν τελείως διαφορετικό. Κατέληξα βέβαια να υπογράψω, όπως και να’ χε, κάτι που κοιτάζοντας πίσω ήταν μια πολύ απερίσκεπτη απόφαση γιατί δεν είχα κάποια σκέψη για το πώς να αλλάξω το τέλος. Χαίρομαι όμως που κατέληξα σε μια καλή ιδέα για το πώς να το αλλάξω τελικά, αλλά αν δεν το έκανα, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια απόφαση που δεν θα έπαιρνα αυτές τις μέρες… πόσο νέος ήμουν τότε!»

Με πληροφορίες από Indiewire