Ο Μπράντλεϊ Κούπερ και οι αντιδράσεις για την «αντισημιτική» του μύτη στην ταινία «Maestro»

maestro
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Κατηγορείται ότι αναπαράγει ένα κλασικό αντισημιτικό στερεότυπο- Στήριξη από την οικογένεια του Λέοναρντ Μπερνστάιν, τον οποίο υποδύεται στην ταινία.

Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπράντλεϊ Κούπερ έχει κάνει χαμό τις τελευταίες ημέρες με τη νέα του ταινία «Maestro». Ο χαμός δεν αφορά, ωστόσο, τον ίδιο ή την δουλειά του, αλλά την μύτη του, η οποία χαρακτηρίστηκε «αντισημιτική».

Ο λόγος; Στη νέα του ταινία ο Κούπερ υποδύεται τον διάσημο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Λέοναρντ Μπερνστάιν. Για να ενσαρκώσει τον ρόλο όμως έβαλε προσθετική μύτη, όπως είδαμε στο τρέιλερ της ταινίας που κυκλοφόρησε,  κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς ο Μπερνστάιν ήταν Εβραίος. Όσοι αντιδρούν κάνουν λόγο για επιλογή που αναπαράγει ένα κλασικό αντισημιτικό στερεότυπο.  

Βέβαια, ο Κούπερ έχει την υποστήριξη των μελών της οικογένειας του Μπερνστάιν, τα οποία σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένα από την ερμηνεία του ηθοποιού και ότι «μας ραγίζει η καρδιά να βλέπουμε ανθρώπους να... παρεξηγούν τις προσπάθειές του».

Παράλληλα, ο Κούπερ δεν είναι Εβραίος, κάτι που έχει επίσης προκαλέσει κριτική αναζωπυρώνοντας μια συζήτηση για τις επιλογές του κάστινγκ που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια στο Χόλιγουντ: κατά πόσο οι χαρακτήρες από μειονοτικές ομάδες πρέπει να υποδύονται μόνο από ηθοποιούς που φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Φυσικά όλα αυτά την ώρα που δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο έντονα θα προβληθεί η εβραϊκή κληρονομιά του Μπράντλεϊ στην ταινία. Ούτε έχουμε ακόμα διαθέσιμες κριτικές καθώς το «Maestro» θα κάνει πρεμιέρα στη Βενετία τον επόμενο μήνα και δεν θα είναι διαθέσιμο στο Netflix πριν από τον Δεκέμβριο.

Το πρόβλημα με το κάστινγκ

Σχολιάζοντας το θέμα ο κωμικός και συγγραφέας Ντέιβιντ Μπαντίελ υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν ισχύει πάντα η ίδια λογική σχετικά με το αυθεντικό κάστινγκ στις ταινίες που αφορούν Εβραίους.

Στο βιβλίο του «Jews Don't Count» έχει εξηγήσει το σκεπτικό του: «Οι Εβραίοι παραμένουν η μόνη μειονότητα όπου δεν χρειάζεται να επιλέξεις τον ηθοποιό σύμφωνα με την πραγματικότητα. Θα υπάρξει άμεση οργή και συνέπειες εάν ο ρόλος ενός τρανς ατόμου δεν δοθεί σε τρανς ηθοποιό», λέει, αναφερόμενος στην ταινία «Rub & Tug», από την οποία είχε αποχωρήσει η Σκάρλετ Γιόχανσον μετά από έντονη κριτική που δέχθηκε για το ρόλο της ως τρανς άνδρας στην ταινία.  «Επισημαίνω την ασυμφωνία, το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργή [για τους ρόλους των Εβραίων]».

Ένα από τα προβλήματα με την προσπάθεια να αποτυπωθεί αυθεντικά η εβραϊκή εμπειρία στην οθόνη είναι ότι δεν μπορεί να απεικονιστεί με έναν τρόπο που να ταιριάζει σε όλους. Όπως το έθεσε η λέκτορας Εβραϊκών Σπουδών και Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί, Τζούντι Κλας, «κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι είναι οι Εβραίοι».

Μιλώντας στο USA Today, σχολίασε: «Οι άνθρωποι που δεν είναι πολύ θρησκευόμενοι εξακολουθούν να είναι Εβραίοι. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολιτιστικά Εβραίοι… Σίγουρα ο Χίτλερ θα θεωρούσε Εβραίους πολλούς ανθρώπους που θέλουν να ενσωματωθούν πλήρως, όπως  και οι σύγχρονοι λευκοί ρατσιστές. Είναι ένα πολύ θολό θέμα».

Κατά τη γνώμη της, δεν υπάρχει ένα πρόσωπο του Ιουδαϊσμού, που σημαίνει ότι στερεότυπα όπως η μεγάλη μύτη του Κούπερ είναι ανεπιθύμητα στο μυαλό πολλών Εβραίων.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Τρέισι-Αν Όμπερμαν, η οποία είναι Εβραία και υποδύεται τον χαρακτήρα του Σάιλοκ στην σαιξπηρική παράσταση «Ο έμπορος της Βενετίας», τοποθετήθηκε για το θέμα σε ανάρτησή της στο Instagram αυτή την εβδομάδα, στο ίδιο πνεύμα με τον Μπαντίελ.

«Υπάρχει τεράστια ευαισθησία και συζήτηση σχετικά με την εκπροσώπηση εθνοτήτων και μειονοτήτων», είπε, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αν κάποιος έχει τις ικανότητες να παίξει τον ρόλο, θα έπρεπε του δοθεί η ευκαιρία.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Κούπερ ως σκηνοθέτης της ταινίας θεώρησε τον εαυτό του πιο ταιριαστό για τον ρόλο ενός Εβραίου κι όχι έναν Εβραίο ηθοποιό. Σημείωσε όμως ότι ελπίζει η υποκριτική του «να είναι τόσο υπέροχη και αληθινή που ο χαρακτήρας του Μπέρνσταϊν να λάμψει».