Η χώρα που διοργανώνει παράνομες προβολές της «Barbie»

barbie
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Η Barbiemania κατακτά μέχρι και την απομονωμένη Ρωσία.

Προτού κυκλοφορήσει η ταινία «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουικ είχε δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό στο κινηματογραφικό κοινό για τις προθέσεις και τους λόγους που καθιστούσαν έστω ενδιαφέρουσα μια τέτοια παρουσία στη μεγάλη οθόνη.

Σήμερα, έχοντας κλείσει μερικές εβδομάδες προβολών, έχει φανατικούς υπερασπιστές και έντονους επικριτές. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι πρόκειται για μια ταινία υψηλού προφίλ, μελετημένη δηλαδή παραγωγή με σπουδαίες ερμηνείες που σε παρασέρνουν στο ροζ πανδαιμόνιο. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι ιλιγγιώδεις εισπράξεις της ταινίας, που έσπασε το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε μικρό χρονικό διάστημα. Κοινώς ο κόσμος πηγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες ανά τις χώρες του πλανήτη για να την παρακολουθήσει.

Σε ποιες χώρες δεν είναι διαθέσιμη

Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες δεν είναι διαθέσιμη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Βιετνάμ και η Αλγερία. Το γενικό σκεπτικό των απαγορεύσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες είναι ότι η ταινία φέρει ιδέες που ενθαρρύνουν απαράδεκτη συμπεριφορά και διαστρεβλώνουν τις αξίες της κοινωνίας.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι συντηρητικές μουσουλμανικές χώρες εναντιώνονται στην ταινία. Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, που είναι σύμβολο του συντηρητικού Ισλάμ, επέτρεψε την «Barbie». Η ταινία κυκλοφόρησε επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μπαχρέιν.

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, μία χώρα στην οποία δεν είναι διαθέσιμη η ταινία είναι η Ρωσία, η οποία είναι απομονωμένη από πολλές δυτικές εταιρείες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της για την εισβολή της στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου η Warner Bros, που έχει την παραγωγή της ταινίας, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από την ρωσική αγορά. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει και άλλες μεγάλες εταιρείες του Χόλιγουντ, όπως η Disney, η Paramount, η Universal και η Sony Pictures. Tο Netflix ακολούθησε επίσης ακυρώνοντας τις συμφωνίες με τους Ρώσους διανομείς.

Η λύση του Καζακστάν

Παρόλα αυτά πολλές ταινίες του Χόλιγουντ βρίσκουν το δρόμο τους στα ρωσικά σινεμά καθώς συχνά φτάνουν στη Ρωσία αντίγραφα των ταινιών από χώρες- συμμάχους της, όπως το Καζακστάν, όπου οι ταινίες προβάλλονται νόμιμα.

Στη χώρα ο κόσμος επιστρέφει σε μεγάλους αριθμούς στα σινεμά, ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι, όπως δηλώνει στους Financial Times πηγή από το περιβάλλον μίας εκ των μεγαλύτερων κινηματογραφικών αλυσίδων στη Ρωσία. Μάλιστα ο ενδιαφέρον του ρωσικού κοινού για το σινεμά αναμένεται να ανεβάσει ρυθμό, κυρίως λόγω των έστω και χαμηλής ποιότητας αφίξεων ταινιών από την Δύση.

Πέρυσι οι κινηματογραφικές αίθουσες στη Ρωσία έπιασαν πάτο, καθώς ήταν διαθέσιμες μόνο παλιές ταινίες του Χόλιγουντ και ρωσικές παραγωγές. Συνολικά, το ρωσικό box office έκανε «βουτιά» πάνω από 41% την περασμένη χρονιά.

Κάπως έτσι πολλές κινηματογραφικές αίθουσες βρήκαν την λύση του Καζακστάν. Στην ουσία κόβουν εισιτήρια για άγνωστες ρωσικές ταινίες ή ταινίες μικρού μήκους κι έπειτα προβάλλουν ολόκληρες τις «απαγορευμένες» ταινίες σε preview. Έτσι αποφεύγουν μπλεξίματα τόσο με τους αμερικανικούς νόμους για το copyright όσο και με τους ρωσικούς κανονισμούς που απαιτούν έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για την διανομή ταινιών.

Τον Ιούνιο, ωστόσο, ο βασικός διανομέας από το Καζακστάν, που παρέδιδε παράνομα ταινίες στους ρωσικούς κινηματογράφους, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την επιχείρηση για οικονομικούς λόγους.

Οι πειρατικές προβολές

Έτσι άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς οι πειρατικές προβολές. Για παράδειγμα, ο 17χρονος Nikita Zabolotskikh ξόδεψε περίπου 300.000 ρούβλια (λίγο πάνω 3.000 δολάρια) για να αποκτήσει ένα πειρατικό αντίγραφο της «Barbie» και να φέρει την ταινία στη μεγάλη οθόνη της πόλης του Περμ. Προσέλαβε επίσης μια ρωσική εταιρεία μεταγλώττισης και «έτρεξε» ολόκληρη εκστρατεία μάρκετινγκ για την προώθησή της.

Τώρα ο 17χρονος μαζί με τους φίλους του σχεδιάζουν να προβάλουν μια υψηλότερης ποιότητας, μεταγλωττισμένη εκδοχή της ταινίας στο Kinomax, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφου της Ρωσίας. Έχουν επίσης σχέδια να επεκταθούν στη συνέχεια σε άλλες 15-20 ρωσικές πόλεις.

Αντίστοιχα, στην ρωσική πόλη Τουμέν ο κινηματογράφος Gorkiy έχει ήδη παρουσιάσει μια πειρατική εκδοχή της ταινίας στην ταράτσα του. Οι διοργανωτές σημείωσαν ότι η ποιότητα μπορεί να μην ταιριάζει στους «λάτρεις της ανάλυσης 4k και του ιδανικού ήχου».

Με πληροφορίες από FT