«Poor things»: 5+1 facts για τον θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου στη Βενετία

the-80th-venice-film-festival-awards-ceremony-awards-ceremony GUGLIELMO MANGIAPANE
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Έχοντας κερδίσει το 2019 τον Αργυρό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία «Η Ευνοούμενη» (The Favourite)- που έπειτα χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν- ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε στον ιταλικό Βορρά για να κλείσει μια «ανοιχτή» υπόθεση.

Όχι ότι του χρωστούσε κάτι η φεστιβαλική μοίρα, καθώς από την προβολή της νέας του ταινίας «Poor things» και της υποδοχής που έτυχε ήταν εμφανές πως επρόκειτο για φαβορί. Το θέμα ήταν πόσο φαβορί ήταν, μια ερώτηση που απαντήθηκε στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, το περασμένο Σάββατο. Τελικά ήταν το απόλυτο φαβορί, με την ταινία να κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου.

Ο θρίαμβος του Έλληνα σκηνοθέτη έρχεται σε μια φάση που η χώρα μας δοκιμάζεται και ίσως οι πανηγυρισμοί να μην ταιριάζουν στα απόνερα, τις καταστροφές και τις απώλειες που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Η τραγική αυτή συγκυρία δεν μειώνει όμως το μέγεθος της επιτυχίας ενός ανθρώπου που ξεκίνησε να κάνει ταινίες με ελάχιστο μπάτζετ, έχοντας για συνεργάτες ανθρώπους που απλά αγαπούσαν το σινεμά, βρήκε τον τρόπο του να συστηθεί κάποτε στο ευρύ ελληνικό κοινό με τον «Κυνόδοντα», μια ταινία-σταθμό στον ελληνικό κινηματογράφο και το Greek Weird Cinema που φώτισε τον δρόμο του Λάνθιμου στην διαδρομή του εκτός Ελλάδας που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANE
Έξι facts για τον θρίαμβο του Λάνθιμου στη Βενετία

Ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας

Ο Έλληνας σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για τα βραβεία Όσκαρ, καθώς το φεστιβάλ θεωρείται ο προάγγελος των Όσκαρ.

Η ταινία οφείλει πολλά στην Έμα Στόουν, η οποία αφήνεται στα χέρια του σκηνοθέτης της παραδίδοντας την πιο απαιτητική μέχρι τώρα ερμηνεία στην καριέρα της. Και ο Λάνθιμος το γνωρίζει και το αναγνωρίζει. 
Η Έμα «είναι τεράστιο κομμάτι της ταινίας. Έχει βάλει τόσο κόπο, χρόνο και πόνο σε αυτό το ρόλο που είναι κρίμα να μην είναι εδώ για να γιορτάσει μαζί μας. Όμως καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο, τον ιερό σκοπό της απεργίας. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα λήξουν σύντομα και η Έμα θα μας συναντήσει στα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Λάνθιμος την βραδιά της βράβευσης. (Σημειώνεται ότι η Έμα Στόουν δεν ήταν παρούσα καθώς συμμετέχει στην μεγάλη απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ).

Η ταινία είναι άλλη μια απόδειξη ότι το σινεμά του Λάνθιμου δεν είναι (πια) ελληνικό. Είναι ένας σκηνοθέτης που ανήκει στο παγκόσμιο σινεμά.

Η ταινία σφραγίζει τη «νομιμοποίηση» του αλλόκοτου μιλώντας για την πραγματικότητα μέσα από ανοικείες καταστάσεις.

Η ταινία  έκανε το ντεμπούτο της στο Rotten Tomatoes με βαθμολογία 100%, με 42 κριτικές. Σήμερα έχει πέσει στο 98%, με 46 κριτικές. Αν και είναι ακόμα νωρίς, πρόκειται για την ταινία του Λάνθιμου με την υψηλότερη βαθμολογία.

Η ταινία «Poor things»

Άλλοι την χαρακτήρισαν το αριστούργημα του Γιώργου Λάνθιμου που ήδη βολεύεται στην λίστα με τις κλασικές ταινίες του σινεμά, άλλοι μία αψεγάδιαστη ταινία και άλλοι ένα τρελά απολαυστικό παραμύθι που δημιουργεί όχι μόνο έναν, αλλά πολλούς ξεχωριστούς κόσμους.

«Κανένας άλλος mainstream σκηνοθέτης δεν κάνει σήμερα ταινίες τόσο τολμηρές οπτικά και έξοχα υλοποιημένες. Εδώ καταφέρνει να παραδώσει ένα ταραχώδες αστείο έργο που προσφέρει κοινωνικό σχολιασμό και κάνει το αδύνατο παραδόξως πιστευτό. Στο τέλος, αυτό που φαίνεται πιο περίεργο είναι οι πολύ οικείοι τρόποι του κόσμου και ειδικά η σκληρότητα των κτητικών ανδρών — όχι και τόσο περίεργα τελικά», όπως το θέτει ο Raphael Abraham των Financial Times.

Η ταινία, η οποία θεωρείται βαθιά φεμινιστική και μια αλληγορία για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, βασίζεται στο βιβλίο «Χαμένα Κορμιά» του Άλισντερ Γκρέι. Το σενάριο, το οποίο υπογράφει ο Τόνι ΜακΝαμάρα, μας μεταφέρει σε μια τρομερά σουρεαλιστική εκδοχή του βικτωριανού Λονδίνου.

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από την Μπέλα Μπάξτερ, μια νεαρή γυναίκα την οποία υποδύεται η Έμα Στόουν. Την βρίσκουμε πάνω σε ένα χειρουργικό τραπέζι, από όπου την επαναφέρει στη ζωή ο επιστήμονας Γκόντγουιν Μπάξτερ (Γουίλαμ Νταφόε). Επανέρχεται στη ζωή σε ενήλικο σώμα αλλά μυαλό νηπίου, κι έτσι ξεκινάει το ταξίδι της να γνωρίσει τον κόσμο με όχημα την περιέργεια και την λίμπιντό της.

Πού φτάνει; Αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε το δούμε στις κινηματογραφικές οθόνες. Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου του 2024.

Τα βραβεία αναλυτικά

Διεθνές Διαγωνιστικό

Χρυσό Λιοντάρι: Poor Things (Γιώργος Λάνθιμος)

Αργυρό Λιοντάρι - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: Evil Does not Exist (Ριουσούκε Χαμαγκούτσι)

Αργυρό Λιοντάρι Σκηνοθεσίας: Ματέο Γκαρόνε (Io Capitano)

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Green Border (Ανιέσκα Χόλαντ)

Βραβείο Σεναρίου: Γκιγιέρμο Καλντερόν & Πάμπλο Λαραΐν (El Conde)

Γυναικεία Ερμηνεία: Κάιλι Σπένι (Priscilla)

Αντρική Ερμηνεία: Πίτερ Σάαρσγκαρντ (Memory)

Βραβείο «Μαρσέλο Μαστρογιάνι» νέου ταλέντου: στον ηθοποιό Σεϊντού Σαρ (Io Capitano)

Βραβείο κριτικών (FIPRESCI): Evil Does not Exist (Ριουσούκε Χαμαγκούτσι)

Λιοντάρι του Μέλλοντος (πρωτοεμφανιζομένου σκηνοθέτη): Love Is a Gun (Λι Χονγκ-Τσι)

Βραβείο τμήματος «Ορίζοντες»: Explanation for Everything (Γκάμπορ Ρέις)

Βραβείο τμήματος «Εβδομάδα Κριτικής»: Malqueridas (Τάνα Γκιλμπέρ)

Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα / [email protected]