Ο Ντενί Βιλνέβ μιλάει ήδη για «Dune 3»

dune
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Το δεύτερο μέρος της ταινίας αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάρτιο του 2024.

Το «Dune» δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Επόμενο ήταν λοιπόν ότι το δεύτερο μέρος του θα ήταν ο ορισμός της πολυαναμενόμενης ταινίας του φθινοπώρου.

Ωστόσο, η μεγάλη απεργία των ηθοποιών και σεναριογράφων του Χόλιγουντ επηρέασε αναπόφευκτα- και επιβεβλημένα για τον σκοπό και την επιτυχία της απεργίας- την κυκλοφορία της «τεράστιας» ταινίας, η οποία αναμένεται πλέον τον Μάρτιο του 2024.

Την ίδια ώρα ο σκηνοθέτης της, Ντενί Βιλνέβ, μιλάει ήδη- ξεσηκώνοντάς μας- για το τρίτο μέρος. Να σημειώσουμε ότι δεν έχει κλείσει κάτι, ωστόσο, ο Βιλνέβ αφού κατάφερε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το υλικό των βιβλίων Φρανκ Χέρμπερτ, που για πολλά στούντιο δεν ήταν καν ικανό μεταφερθεί στο σινεμά, θέλησε να καταστήσει σαφές το όραμά του: μια τριλογία.

«Αν καταφέρω να κάνω την τριλογία, αυτό θα ήταν ονειρικό», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο περιοδικό Empire. «Το "Dune Messiah" (το τρίτο βιβλίο της σειράς) γράφτηκε ως αντίδραση στο γεγονός ότι ο κόσμος εξέλαβε τον Πολ Ατρείδης ως ήρωα. Όμως δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει. Η προσαρμογή μου είναι πιο κοντά στην ιδέα του συγγραφέα ότι στην πραγματικότητα είναι μια προειδοποίηση», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σκηνοθετήσει κανένα άλλο έργο της σειράς «Dune» μετά από την τρίτη ταινία. «Μετά από αυτό, τα βιβλία γίνονται πιο... εσωτερικά», όπως ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η βασική σειρά αποτελείται από έξι βιβλία, ωστόσο, το σύμπαν του «Dune» περιλαμβάνει πολύ περισσότερα (κόμικ και μια σειρά τριλογιών prequels του αρχικού έργου).

Η πρώτη ταινία «Dune» καταπιάνεται με το μισό πρώτο βιβλίο του Χέμπερτ, τελειώνοντας με τον Πολ (Τιμοτέ Σαλαμέ) και τη μητέρα του Τζέσικα (Ρεμπέκα Φέργκιουσον) να καταφεύγουν στους Φρέμεν, την ιθαγενή φυλή που έχει προσαρμοστεί επιβιώνοντας στην έρημο Αράκις.

(Ακολουθούν spoilers)

Στο δεύτερο μισό του βιβλίου, ενώνουν τις δυνάμεις του με την Τσάνι (Ζεντάγια) και τη τους Φρέμεν για να εκδικηθουν τους Χαρκόνεν οι οποίοι κατέστρεψαν την οικογένειά του. Ανακτούν τον έλεγχο χάρη στις υπερφυσικές ικανότητες του Πολ. Αυτό το μέρος τελειώνει με τον Πολ να αναμετράται με τον αυτοκράτορα Σαντάμ IV (Κρίστοφερ Γουόλκεν).

Ξεκινώντας όμως το τρίτο βιβλίο, «Dune Messiah», οι Φρέμεν μεταμορφώνονται σε θρησκευτικούς εξτρεμιστές, σφάζοντας 61 δισ. ανθρώπους σε όλο τον γαλαξία στο όνομα του Πολ. Αυτή η αδιανόητη τροπή της εξέγερσής τους σαφώς δεν αναιρεί τις πράξεις των Χαρκόνεν αλλά καλεί τον Πολ σε ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού και των ορίων του. Γι’ αυτό και το βιβλίο αφορά σε σημαντικό βαθμό τον ίδιο τον Πολ που ζυγίζει τις συνέπειες των πράξεών του, εκτιμάει τα οράματά του και καλείται να υπερασπιστεί τον θρόνο του.