«Μαθήματα Χημείας»: Η μαγειρική της Μπρι Λάρσον πάει κόντρα στον σεξισμό

mathimata-ximeias
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Η σειρά προβάλλεται στο AppleTV+. Νέα επεισόδια είναι διαθέσιμα κάθε Παρασκευή.

Η πολύ συνοπτική περιγραφή της σειράς αναφέρει ότι μια χημικός γίνεται διάσημη τηλεπαρουσιάστρια εκπομπής μαγειρικής και σωστής διατροφής. Και ομολογουμένως αυτή η σύνοψη αδικεί εντελώς την σειρά «Μαθήματα Χημείας» (Lessons in Chemistry) του Λι Άιζενμπεργκ.

Βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα της Μπόνι Γκάρμους, η σειρά του AppleTV+ είναι απολαυστική, συνδυάζοντας το δράμα, με τον κυνισμό και το απαλό σαν χάδι χιούμορ. Ποτέ σπαρακτική, ούτε και ξεκαρδιστική. Αλλά γεμάτη συναισθηματικές ανατροπές και γλυκόπικρες σκηνές.

Η αποτελούμενη από 8 επεισόδια σειρά ακολουθεί την ιστορία της Ελίζαμπεθ Ζοτ, την οποία υποδύεται μια μεταμορφωμένη-εμφανισιακά αλλά κυρίως υποκριτικά- Μπρι Λάρσον, η οποία είναι μια ιδιαίτερη γυναίκα που μάχεται τον σεξισμό την δεκαετία του 1950. Μορφωμένη, στο επάγγελμα χημικός, σαν χαρακτήρας ψυχρή, ή καλύτερα κρατώντας αποστάσεις. Την βλέπουμε να είναι αφοσιωμένη στον στόχο της, να τα καταφέρει στο επάγγελμά της, αλλά γνωρίζουμε ήδη από την πρώτη σκηνή πως δεν καταλήγει να εργάζεται ως χημικός.

Η σειρά ξεκινάει με την Ζοτ να φτάνει στα γυρίσματα μιας μαγειρικής σειράς. Είναι η οικοδέσποινα της εκπομπής, εντυπωσιακή και ιδιόρρυθμη, και προτού μας δείξει την συνταγή της ημέρας, η σειρά κάνει ένα διάλειμμα για να μας δείξει την πορεία της ως εκεί. Η διαδρομή της ξεκινάει από το πανεπιστήμιο όπου εργάζεται. Όχι ως χημικός, αλλά ως υποστηρικτικό προσωπικό σε άλλους χημικούς. Είναι όμως ανώτερη από πολλούς χημικούς. Είναι επίσης αχόρταγη επιστήμονας, έξυπνη, αναλυτική, ετοιμόλογη, θρασύτατη όποτε χρειάζεται σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον.

Πώς καταλήγει στην εκπομπή μαγειρικής όμως θα πρέπει να δούμε την σειρά για να μάθουμε. Και η σειρά θα πάρει και τον χρόνο της μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Όταν προσληφθεί το οφείλει σε όλα αυτά που πάλευε μέχρι τότε, την ωραία εικόνα της νοικοκυράς. Γι’ αυτό και πρέπει να την ανατρέψει.  «Παιδιά, φτιάξτε το τραπέζι», λέει στην πρώτη εκπομπή που παρεμβάλλεται με την πρότερη ζωή της στο πανεπιστήμιο. Σε αυτή την εκπομπή καίει το φαγητό. «Η μητέρα σας χρειάζεται μια στιγμή για τον εαυτό της».

Τελικά, το «Μαθήματα Χημείας» είναι μια σειρά που δεν προσποιείται ότι καταπιάνεται με βαθιά νοήματα ή φεμινιστικά μανιφέστα. Άλλωστε δεν καταπιάνεται. Απλά λέει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που θίγει σίγουρα το ζήτημα του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο και την φυλή. Στην ουσία όμως είναι μια ιστορία για την εκπλήρωση επιθυμιών, για τις χαμένες ευκαιρίες.

Και είναι μια ιστορία που λέγεται με ωραίο τρόπο, με μια Μπρι Λάρσον που ζωντανεύει μια ηρωίδα δύσκολη, ανίκανη να συμμορφωθεί με τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά ταυτόχρονα συναισθηματική μέσα από το τείχος που χτίζει συνεχώς.

Αν κάτι «κλωτσάει», είναι ο τρόπος που παρουσιάζονται οι «καλοί» χαρακτήρες, με ένα είδος αναχρονισμού. Ενώ πρόκειται για χαρακτήρες που προέρχονται από το παρελθόν, μοιάζουν να διαλέγονται μέσω των αναφορών τους με την εποχή μας, με ένα τρόπο που υποθέτει ότι οι αδικίες αυτές ανήκουν στο παρελθόν, και άρα έχουν διορθωθεί. Αλλά δεν έχουν.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη- [email protected]