60 Χρόνια Doctor Who: η ιστορία και το σήμερα του θρύλου

all-doctor-who-actors
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Υπάρχει ένας γιατρός, ο οποίος εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά δεδομένα 39 χρόνια πριν από τον Doctor House και 41 χρόνια πριν την Meredith Grey του Grey's Anatomy.

Αν και...Doctor, περισσότερα κοινά έχει με τους τηλεθεατές του Star Trek ή του Star Wars, παρά με ένα σίριαλ, στηριγμένο σε γιατρούς. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Doctor Who.

Το αγγλικό αυτό φαινόμενο που κατέχει τη δική του περίοπτη θέση στην εξέλιξη της pop κουλτούρας, κλείνει τον Νοέμβριο τα 60 χρόνια ζωής, μιας και το πρώτο επεισόδιο του Doctor Who μεταδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1963 από το BBC. Έκτοτε, έχει σπάσει πολλά ρεκόρ, έχει δημιουργήσει τους δικούς του ακόλουθους (τους λεγόμενους Whovians), έχει το δικό του τεράστιο franchise και έχει μπει και στο ρεκόρ Guiness ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας και από τις πιο επιδραστικές.

Η ιστορία

Η σειρά παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός εξωγήινου όντος με ανθρώπινη μορφή που ονομάζεται Doctor. Ο Doctor κατάγεται από τον πλανήτη Gallifrey από τον οποίο δραπέτευσε με το διαστημόπλοιο του T.A.R.D.I.S. (Time And Relative Dimension In Space) και έκτοτε τριγυρίζει το σύμπαν, βοηθώντας τους αδύναμους και αποκαθιστώντας την τάξη όπου χρειάζεται. Παραδειγματικά ενάντια σε κάθε χρήση βίας, το μοναδικό "όπλο" που κουβαλάει, είναι το ηχητικό κατσαβίδι του (Sonic Screwdriver). Επίσης, έχει ανακηρύξει τον εαυτό του ως προστάτη της Γης ενώ το διαστημόπλοιό του, χάρη σε μια βλάβη που έχει πάθει το σύστημα απόκρυψής του, έχει τη μορφή ενός κλασικού τηλεφωνικού θαλάμου της αστυνομίας, που χρησιμοποιούνταν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, κυρίως στην Αγγλία. Από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες της ιστορίας είναι ότι όταν ο Doctor πληγώνεται σε σημείο που δεν μπορεί να ιαθεί, τότε μπαίνει σε διαδικασία αναγέννησης (δίνοντας τη δυνατότητα να αλλάξει και ο ηθοποιός).

Η Σειρά

Η σειρά όπως είπαμε, ξεκίνησε το 1963 και έπαιζε συστηματικά για 26 σεζόν, μέχρι το 1989 όπου και το BBC αποφάσισε να τη σταματήσει, λόγω "φτωχής θέασης", αν και από τότε, οι υπεύθυνοι του BBC τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι η σειρά θα επέστρεφε. Όντως, το 1996, έγινε προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο μύθος με την κυκλοφορία της ταινίας Doctor Who, που αν και τοποθετείται κανονικά μέσα στη μυθολογία της σειράς, το μόνο που κατάφερε ήταν να δείξει ότι με μια ταινία δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί η σειρά συν ότι μάλλον κατάφερε να πολλαπλασιάσει τις φωνές που ήθελαν να ξαναδούν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα με τις φοβερές περιπέτειές του. Έτσι λοιπόν, όταν η σειρά επέστρεψε πανηγυρικά το 2005, ξαναέγινε θέμα συζήτησης, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά παγκόσμια. Από τότε και με ελάχιστες εξαιρέσεις, η σειρά συνεχίζεται και δεν υπάρχει ούτε στο παραμικρό κουβέντα για σταμάτημά της.

Ο Θρύλος

Σαν κάθε δημόσια τηλεόραση που σέβεται τον εαυτό της σε μια αναλογική εποχή αποθήκευσης, το BBC διέγραψε κάποια από τα επεισόδια της σειράς τη δεκαετία του 70, λόγω έλλειψης χώρου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 97 χαμένα επεισόδια της σειράς (ανάμεσα τους και 10 ολόκληρες ιστορίες που δε σώζεται ούτε ένα επεισόδιο) και εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο "κυνηγητό" για την ανεύρεσή τους, μιας και το πρόγραμμα είχε πουληθεί προς αναμετάδοση, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. 

Το συγκινητικό όμως είναι η ανταπόκριση των ανά τον κόσμο πιστών τηλεθεατών του, που δημιούργησαν με τη σειρά τους βίντεο με τα χαμένα επεισόδια, στα οποία είτε είχαν ηχογραφήσει από τις τηλεοράσεις τους τον ήχο του επεισοδίου και το είχαν ντύσει με φωτογραφίες που είχαν τραβήξει οι ίδιοι ή φωτογραφίες από άλλα επεισόδια που ταίριαζε η περιγραφή. Άλλοι πάλι, είχαν καθίσει και είχαν αφηγηθεί την εξέλιξη του επεισοδίου, από ότι θυμόντουσαν οι ίδιοι.

Η Αποδοχή

Αν όλα τα παραπάνω σας έπεισαν να κάνετε και εσείς το βήμα στον κόσμο του Doctor, να ξέρετε ότι αυτόματα έχετε κάτι κοινό να συζητήσετε με τους παρακάτω: The Beatles, Robert Downey Jr, Johnny Depp, Sir Patrick Stewart, Steven Hawking, Richard Dawkins, Peter Jackson, Steven Spielberg, Tom Hanks, Benedict Cumberbatch, David Beckham και πολλοί άλλοι έχουν δηλώσει φανατικοί τηλεθεατές του Doctor Who ενώ ηθοποιοί σαν την Olivia Colman, τον John Hurt, τον Chris North, τον Neil Patrick Harris, τον Andrew Garfield και την Maisie Williams έχουν εμφανιστεί ήδη στη σειρά.

Το Σήμερα

Εν αναμονή των 3 ειδικών επεισοδίων που θα μεταδοθούν στις 25 Νοεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του BBC, Iplayer θα έχει διαθέσιμα από την 1η Νοεμβρίου, πάνω από 800! επεισόδια της σειράς, ψηφιακά επεξεργασμένα και αποκατεστημένα σε εικόνα και ήχο, με δυνατότητα υποτίτλων και νοηματικής γλώσσας. Παράλληλα θα υπάρχουν διαθέσιμες και οι spin-off σειρές που πλαισιώνουν την κεντρική καθώς και ατελείωτο υλικό από όλη την ιστορία της σειράς, πολλά από αυτά για πρώτη φορά διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Τον ρόλο του Doctor σήμερα κρατάει για δεύτερη φορά ο σπουδαίος Σκωτσέζος ηθοποιός David Tennant, ο οποίος έχει ψηφιστεί και ως ο καλύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν υπάρξει, σπάζοντας το στερεότυπο ότι κάθε ηθοποιός πρέπει να παίζει αυτόν τον ρόλο μία φορά. Ο Tennant είχε εμφανιστεί ως ο δέκατος Doctor το 2005 και επιστρέφει τώρα ως δέκατος τέταρτος στη σειρά για να δώσει τα ηνία (και τα κλειδιά του T.A.R.D.I.S.) στον Ncuti Gatwa που θα υποδυθεί την δέκατη πέμπτη ενσάρκωση του Doctor.

Στην Ελλάδα, τα 3 αυτά επεισόδια θα μεταδοθούν από το Disney+.

Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]