«Ψάχνοντας την Ουτοπία»: Ένα ελληνικό animation με AI διαπρέπει στο εξωτερικό

still-of-film
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Το ελληνικό animation που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια AI βραβεύεται σε διακεκριμένο φεστιβάλ της Ισπανίας

Μία ελληνική ταινία animation μικρού μήκους, διακρίθηκε με το βραβείο Ειδικής Μνείας στο Girona Film Festival, ένα από τα σημαντικότερα και πιο εξωστρεφή φεστιβάλ της Ισπανίας.

Σε αυτό το φεστιβάλ, προβάλλονται ταινίες, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ από περισσότερες από 130 χώρες, καθώς είναι ένας χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας του El Gironès.

Η διάκριση του Ψάχνοντας την Ουτοπία αποτελεί μείζονος σημασίας για την ελληνική κινηματογραφία, καθώς είναι η πρώτη εγχώρια επαγγελματική προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία AI προς όφελος του δημιουργού. Η ταινία επικεντρώνεται γύρω από την αφήγηση μιας γυναίκας σχετικά με την πλαστότητα της σύγχρονης ζωής και της δύναμης της εικόνας μέσα στα social media, η οποία όμως εξελίσσεται σε μία κεκαλυμμένη κατάθεση προσωπικών τραυμάτων που απαγορεύεται να ειπωθούν στη σύγχρονη ψηφιακή ουτοπία.

Το Ψάχνοντας την Ουτοπία είναι μία ταινία που πειραματίζεται τόσο με την έννοια της αφήγησης, όσο και με το ίδιο το οπτικοακουστικό μέσο. Αναφορικά με την αφήγηση, έχουμε μία συγχώνευση τεχνικών Cinéma Verité με ψηφιακές τεχνολογίες και οπτικοακουστικές αισθητικές των social media. Αυτές οι δύο φαινομενικά αντιθετικές τεχνικές ενώνονται αρμονικά κάτω από το πέπλο μίας voice-over αφήγησης, που συνθέτει ένα δραματικό ψηφιδωτό εμπειριών και απόψεων, το οποίο παίρνει μία αναπάντεχη τροπή καθώς προχωράει η ιστορία.

Όσον αφορά τον πειραματισμό γύρω από το ίδιο το μέσο, η εν λόγω ταινία ανήκει στον χώρο του animation, όμως δημιουργήθηκε με μη-συμβατικές τεχνικές. Έχοντας ως βάση real footage υλικό των συντελεστών, η mise en scène χτίστηκε μέσα από τεχνικές ζωγραφικής και ψηφιακών γραφικών. Έπειτα, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές artificial intelligence ώστε η mise en scène να πολλαπλασιαστεί σε πάνω από 7.000 καρέ και έτσι να δημιουργηθεί η κίνηση της οπτικοακουστικής αφήγησης.

Το Ψάχνοντας την Ουτοπία καινοτομεί και σπρώχνει τα όρια των συμβατικών οπτικοακουστικών αφηγήσεων, αλλά και των εδραιωμένων  τεχνικών δημιουργίας ταινιών animation, βάζοντας στο παιχνίδι και την Α.Ι. τεχνολογία, η οποία σίγουρα θα απασχολήσει αρκετά τον δημόσιο διάλογο της κινηματογραφικής βιομηχανίας κατά τα επόμενα χρόνια.

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Σωτήρης Πετρίδης, το μοντάζ και την τεχνική επεξεργασία η Τάνια Ναναυράκη, το Sound Design η Κική Κουζούνια, τη Μουσική ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, ενώ πρωταγωνιστεί με τη φωνή της η Ιωάννα Λαμνή.