Αντρέ Μπράουερ: Ο «χωρίς εκφράσεις αλλά ποτέ χωρίς συναίσθημα» κάπτεν Χολτ στo «Brooklyn Nine-Nine»

brooklyn-nine-nine
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Πώς η ερμηνεία του έκανε τον χαρακτήρα του να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από το κοινό.

Η είδηση του θανάτου Αντρέ Μπράουερ, σε ηλικία 61 ετών, σκόρπισε θλίψη στους θαυμαστές του που τον λάτρεψαν ιδιαίτερα μέσα από την δημοφιλή σειρά «Brooklyn Nine-Nine».

Ως αρχηγός της αστυνομίας, ή κάπτεν Χολτ, έχει προσφέρει ορισμένες από τις πιο αστείες στιγμές της σειράς. Το κοινό λάτρευε τον Μπράουερ για την φαινομενικά σκληρή εξωτερική του εμφάνιση και τον τρόπο που υποδυόταν τον ήρωά του. Ο Μπράουερ απεικόνισε όλες τις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του Χολτ με μεγάλη δεξιοτεχνία, με αποτέλεσμα έναν από τους πιο πλήρεις  χαρακτήρες στην τηλεόραση.

Αν και ήταν γνωστός για την ικανότητά του να διατηρεί εντελώς ανέκφραστο το πρόσωπό του καθώς ξεστομούσε μερικές από τις πιο ευφάνταστες ατάκες, ο κάπτεν Χολτ θα μείνει αξέχαστος στη σειρά για τις λίγες φορές που εμφανίστηκε πιο… ζωηρός.

Για παράδειγμα, όταν στην τέταρτη σεζόν παντρεύεται η Ρόζα, ο Χολτ περνάει όλη την ημέρα προετοιμάζοντας μια κάμαρα φτιαγμένη από μπαλόνια. Ωστόσο, η κίνησή του χλευάζεται με τον ίδιο να ξεκινάει να σπάει τα μπαλόνια. Όμως όταν η Ρόζα, περάσει κατά λάθος από το γραφείο του χαρακτηρίζει «υπέροχο» το σκηνικό με τα μπαλόνια. Η αντίδρασή του; Ναι υπάρχει αντίδραση στο πρόσωπό του με ένα βλέμμα ανακούφισης και απόλαυσης και την ατάκα: «ΔΙ-ΚΑΙ-Ω-ΣΗ».

«Ένας υπέροχα περίπλοκος χαρακτήρας»

Μάλιστα, αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μπράουερ, πολλοί δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτήν ακριβώς τη σκηνή.

«Ο Χολτ ήταν ένας άνθρωπος χωρίς εκφράσεις αλλά ποτέ χωρίς συναίσθημα», όπως έγραψε ο Lester Fabiasteven Brathwaite του Entertainment Weekly. «Και ήταν ένας υπέροχα περίπλοκος χαρακτήρας, ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις».

Αν και δεν έκανε ξεκάθαρα τα συναισθήματά του, ο Μπράουερ έφτιαξε ένα κωμικό ήρωα που ήταν αστείος μέσα από τον τρόπο, το ύφος και τη ζεστασιά που έπαιζε λέγοντας τις ατάκες του.

«Είχε έναν τρόπο να μιλάει σαν να του άρεσε κάθε περίεργο μικρό μέρος μιας πρότασης», σύμφωνα με την Kathryn Van Arendonk του Vulture. «Κατά κάποιο τρόπο η φωνή του και η βαρύτητα του μπορούσαν να πιάσουν πιο ξεχωριστές σκέψεις και ρυθμούς και γλωσσικές στροφές από ό,τι μπορούν ταυτόχρονα οι περισσότεροι άνθρωποι. Ήταν τόσο ευχάριστο να τον ακούω».

Πάντως το να τον εντάσσουμε στην κατηγορία του κωμικού ηθοποιού, αναμφισβήτητα τον αδικεί, σχολίασε από την πλευρά του ο Amon Warmann του Empire magazine, σημειώνοντας ότι μπορούσε να προσδώσει τον ίδιο κωμικό χαρακτήρα με σοβαρότητα και αυστηρότητα, όπως συμβαίνει στην τελευταία σεζόν.

Η λεπτή ισορροπία και τα στερεότυπα

Βέβαια, αυτό που αγαπούσαν περισσότερο στον Χολτ οι θεατές της σειράς ήταν το γεγονός ότι η φυλή και η σεξουαλικότητά του ήταν πάντα παρούσες στη σειρά χωρίς να καθορίζουν ολόκληρη την προσωπικότητά του.

Το να είσαι μεγαλύτερος, μαύρος, ομοφυλόφιλος αστυνομικός θα ήταν αρκετό από μόνο του για να κάνει τον Χολτ ένα χαρακτήρα «πολύ μπροστά» για την τηλεόραση. Ή πολύ καρικατούρα. Όμως το γεγονός ότι δεν ενέδωσε στα στερεότυπα οποιουδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά τον έκανε να ξεχωρίσει. Κατάφερε να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία, χωρίς να εστιάζει σε αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά και χωρίς να τα υποβαθμίζει.

«Ο λόγος που ο Χολτ δεν είχε απήχηση μόνο στους μαύρους ή στους γκέι, αλλά λίγο ή πολύ είχε σε όλους, ήταν εν μέρει το γεγονός ότι ήταν πρώτα από όλα άτομο. Έχει παίξει έτσι τον χαρακτήρα και έχει γραφτεί έτσι ο χαρακτήρας, ένας χαρακτήρας τόσο πρωτοποριακός είναι η κατάλληλη λέξη», σύμφωνα με τον Warmann.

Όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος ο Μπράουερ σε συνέντευξή του το 2018, ο έφηβος γιος του τον είχε ρωτήσει αν υποδύεται ένα γκέι αρχηγό της αστυνομίας. Ο Μπράουερ του είχε απαντήσει: «όχι, υποδύομαι ένα αρχηγό της αστυνομίας που είναι γκέι». «Συνήθως, όταν βλέπεις γκέι χαρακτήρες σε σειρές, είναι χαζοβιόληδες ή καρικατούρες. Αλλά αυτή είναι μια ακόμη πτυχή του Χολτ καθώς αρνείται να τον καθορίσει αυτό το χαρακτηριστικό του, οπότε αυτό είναι το σημαντικό για μένα».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Χολτ περιστασιακά παρέκκλινε σε ομοφυλοφιλικά στερεότυπα, εν μέρει για να γίνει κάποιο αστείο ή για να κάνει κάποια δήλωση. Σε ένα επεισόδιο, για παράδειγμα, προσπαθεί να πείσει τον Τέρι να οδηγήσει μια μοτοσικλέτα, αλλά ο Τέρι δεν θέλει να το ρισκάρει επειδή οι μοτοσικλέτες είναι «μηχανές θανάτου». Κι έτσι προτείνει στον Χολτ να την οδηγήσει.

 «Λες να μετράει λιγότερο η ζωή μου επειδή δεν συμμορφώνομαι με τα ιδανικά της ετεροκανονικότητας;», διερωτάται ο Χολτ. «Παίζεις στ’ αλήθεια το χαρτί των ομοφυλοφίλων αυτή τη στιγμή;», του απαντάει ο Τέρι. «Ναι, βασίλισσα», συνεχίζει ο Χολτ.

Με πληροφορίες από BBC