Μίκι Μάους: Έληξαν τα πνευματικά δικαιώματα και γίνεται…ταινία τρόμου

mickeys-mouse-trap
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Θέλεις να δεις τον Μίκι Μάους ως κακό; Θα έχεις δύο ευκαιρίες

Ο σκηνοθέτης Στίβεν Λαμόρτε ήθελε καιρό να γυρίσει μια ταινία τρόμου που θα διαδραματιζόταν σε μια βάρκα. Το να εγκλωβιστείς στο νερό απλώς θα ενίσχυε τον φόβο του να ξεφύγεις από έναν δολοφόνο, ήταν το σκεπτικό του.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Λαμόρτε ανακοίνωσε ότι προχωράει τελικά με αυτό το κόνσεπτ και είναι ο παραγωγός της ταινίας. Αποκάλυψε όμως και ποιος είναι ο πέραν πάσης υποψίας μέχρι σήμερα δολοφόνος: ένας χαρακτήρας που έχουμε ταυτίσει με την παιδική αθωότητα, ο Μίκυ Μάους.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του να ρίξει σκοτεινή σκιά στον αγαπημένο ήρωα των κλασικών κινούμενων σχεδίων της Disney είναι πάνω από ενδιαφέρουσα. Μέχρι τώρα «σκόνταφτε» όμως στα πνευματικά δικαιώματα.

Το «Steamboat Willie», η ταινία μικρού μήκους του 1928 που σύστησε τον Μίκι Μάους στον κόσμο, έχασε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και μερικές ακόμη χώρες, στα τέλη του 2023.

Στα σκαριά δύο ταινίες

Μετά την λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας, ο Λαμόρτε ήταν ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες που έσπευσαν να ανακοινώνουν ότι σχεδιάζουν να γυρίσουν ταινία τρόμου με τον Μίκυ Μάους ως τον κακό ήρωα. Ναι, καλά ακούσατε. Ετοιμάζονται δύο ταινίες.

Τα γυρίσματα για την ανεξάρτητη ταινία του Λαμόρτε θα ξεκινήσουν την άνοιξη στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας στην Washington Post για τα σχέδιά του, είπε ότι ελπίζει πως η ταινία θα αναζωογονήσει την αγάπη των ενηλίκων για τον ήρωα της Disney.

«Εξακολουθούμε να αγαπάμε αυτούς τους χαρακτήρες, αλλά αναζητούμε έναν πιο κατάλληλο για την ηλικία μας τρόπο να ασχοληθούμε μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οπότε είναι κάτι ωραίο να… βρίσκεις έναν νέο τρόπο να δίνεις ζωή σε έναν χαρακτήρα».

Η ανακοίνωση του Λαμόρτε ήρθε μια ημέρα αφότου ο σκηνοθέτης Τζέιμι Μπέιλυ, με έδρα το Τορόντο, και ο ηθοποιός Σιμόν Φίλιπς κυκλοφόρησαν ένα τρέιλερ για τη δική τους ταινία τρόμου με τον Μίκι Μάους, η οποία τιτλοφορείται… «Mickey's Mouse Trap» (Η παγίδα του Μίκι Μάους). Το τρέιλερ δείχνει μια ομάδα φίλων να συναναστρέφονται σε μια στοά πριν εμφανιστεί ένας χαρακτήρας ως Μίκι να κρατάει ένα μαχαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αγαπημένος χαρακτήρας της Disney πρωταγωνιστεί σε ταινία τρόμου. Αφού έληξαν τα πνευματικά του δικαιώματα το 2022, ο Γουίνι το αρκουδάκι έγινε ο κακός στην ταινία «Winnie the Pooh: Blood and Honey», η οποία έβγαλε περίπου 5 εκατ. δολάρια μετά την κυκλοφορία της τον Φεβρουάριο.

Η έμπνευση για την ταινία

Μεγαλώνοντας τη δεκαετία του 1990, ο Λαμόρτε παρακολουθούσε το «Steamboat Willie» και άλλες κλασικές ταινίες μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων σε κασέτες VHS. Μεγαλώνοντας στο Στέιτεν Άιλαντ, συχνά πήγαινε με βάρκα ή το φέρι μποτ στο κοντινό Γκάβερνος Άιλαντ και στο Λίμπερτι Άιλαντ για να επισκεφτεί το Άγαλμα της Ελευθερίας. Τότε άρχισαν να του μπαίνουν ιδέες για το πώς θα γύριζε μια ταινία τρόμου στο νερό.

Η αντίδραση της Disney

Ο Μίκι Μάους στην ταινία του, ο οποίος θα ονομαστεί Steamboat Willie, μοιάζει με τον χαρακτήρα από τη μικρού μήκους ταινία του 1928, στην οποία είναι εξ ολοκλήρου ασπρόμαυρος και δεν φοράει πουκάμισο ή τα λευκό γάντια που είναι το σήμα κατατεθέν τους σήμερα.

Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να καλυφθεί νομικά, εξασφαλίζοντας ότι ο χαρακτήρας του δεν αντιγράφει την τρέχουσα εικόνα του Μίκι Μάους. Αντίστοιχα, οι παραγωγοί για το «Mickey's Mouse Trap» συμπεριέλαβαν μια δήλωση αποποίησης ευθύνης στο τρέιλερ για την ταινία τους που δηλώνει ότι δεν είναι ταινία ή παραγωγή της Disney.

Η Disney πάντως, αν και δεν έχει σχολιάσει σχετικά, έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα προστατευτεί από τη σύγχυση που προκαλείται από μη εξουσιοδοτημένες χρήσεις του Μίκι». «Από την πρώτη εμφάνιση του Μίκι Μάους στη μικρού μήκους ταινία του 1928 ‘’Steamboat Willie’’, ο Μίκι έχει συνδεθεί με τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τα αυθεντικά προϊόντα της Disney. Αυτό δεν θα αλλάξει όταν λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα», έχει διαμηνύσει.