Τζέιμι Ντόρναν: Γιατί θέλησε να «κρυφτεί» στην εξοχή μετά τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»

Jamie-dornan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Τον «στοίχειωσαν» οι αρνητικές κριτικές.

Θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς στη Βρετανία. Η καριέρα του, ωστόσο, ακολούθησε μία αναπάντεχη – και διεθνή- πορεία όταν δέχθηκε να πρωταγωνιστήσει στις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», την γνωστή ερωτική ιστορία η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ε.Λ. Τζέιμς.

Μετά την ταινία, ο ούτως ή άλλως γοητευτικός Ντόρναν έγινε αντικείμενο του πόθου για το κοινό παγκοσμίως, ωστόσο, η ερμηνεία του στην ταινία δεν βρήκε την ίδια απήχηση στους κριτικούς. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την περίοδο που κυκλοφόρησε η ταινία βρήκε καταφύγιο στην εξοχή, σε ένα σπίτι που του παραχώρησε η σκηνοθέτης της ταινίας Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον και ο σύζυγός της Άαρον. 

«Κρύφτηκα» μέχρι να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, όπως είπε σε μία πολύ συναισθηματική συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC. Μαζί του ήταν η σύζυγός του, η ηθοποιός και μουσικός Αμελια Γουόρνερ, και το πρώτο τους παιδί.

 

«Άφηνα πίσω μου την εποχή των αποθεωτικών κριτικών για το «The Fall» και τις υποψηφιότητες των βραβείων Bafta… και έπειτα υπέπεσα σχεδόν στην γελοιοποίηση», εξήγησε. Βέβαια η τεράστια εισπρακτική επιτυχία της ταινίας αποτέλεσε μια παρηγοριά, παραδέχθηκε, τονίζοντας όμως ότι ήταν δύσκολο για τον ίδιο να «χωνέψει» τις κριτικές.

Η εισπρακτική επιτυχία και το γεγονός ότι η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Ε.Λ. Τζέιμς σήμαινε επίσης άλλο ένα πράγμα: ότι η ταινία δεν μπορούσε να μην έχει συνέχεια.

«Ήταν περίεργο πράγμα γιατί τότε σκέφτεσαι: Λοιπόν, γελοιοποιούμαι λίγο εδώ, όμως τώρα θα πρέπει να κάνω άλλες δύο από αυτές,  με τη γνώση ότι θα συνεχιστεί κι άλλο αυτή η καταδίκη», αποκάλυψε ο Ντόρναν. «Κι ακόμη και τώρα, που έχουν γραφτεί εξαιρετικές κριτικές για τις τελευταίες δουλειές μου, δεν υπάρχουν πολλές (κριτικές) που να μην αναφέρουν τις ‘’Πενήντα αποχρώσεις του γκρι’’. Πολλές κριτικές είναι του τύπου: Είναι υπέροχος, αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν πάντα υπέροχος», ανέφερε, καλώντας τους κριτικούς να του δώσουν μια ευκαιρία.

Παρά την εμφανή πικρία, ο Ντόρναν δήλωσε πως δεν έχει μετανιώσει για τον ρόλο του στο ερωτικό σύμπαν των «Πένηντα αποχρώσεων του γκρι».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σαν χαρακτήρας μάλλον έχει σκληραγωγηθεί από νεαρή ηλικία καθώς τον διαμόρφωσαν δύο τραγικά γεγονότα, ο θάνατος της μητέρας του στην ηλικία των 16 ετών και το τραύμα της απώλειας τεσσάρων φίλων του σε τροχαίο δυστύχημα λίγο αργότερα.

Παλεύοντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο Ντόρναν μοιράστηκε με το κοινό πώς ο πατέρας του, διάσημος μαιευτήρας που πέθανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, του ανακοίνωσε για πρώτη φορά την είδηση ​​για την επάρατη νόσο της μητέρας του, μέσα στο αυτοκίνητο μετά από έναν αγώνα ράγκμπι, αλλά και πώς οι αδερφές του τον βοήθησαν να ξεπεράσει την απώλεια. «Είμαι ευγνώμων που μου τα είπε έτσι ευθέως», είπε. «Είναι αστείο πράγμα. Μερικές φορές νιώθω ενοχές που το λέω αλλά υπάρχουν πολλά που δεν θυμάμαι γι' αυτήν. Δεν περιμένεις να χαθεί τίποτα από αυτά».