Δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση

cleaners

«The cleaners»

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δύο ελληνικά βραβευμένα ντοκιμαντέρ παίρνουν το δρόμο προς τις κινηματογραφικές αίθουσες: το «The cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση και το «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά χαρτογραφούν διαφορετικές πλευρές της ελληνικής κρίσης.

Η πρώτη επιχειρεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Χωρίς προφορική αφήγηση, ο φακός του Κωνσταντίνου Γεωργούση παρακολουθεί τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος κατά τη διάρκεια του προεκλογικού πυρετού τον Μάιο του 2012.


Το ντοκιμαντέρ, του οποίου τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος του National Film and Television School της Βρετανίας, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013.

 

«Little land»

Η ταινία έκανε την τηλεοπτική της πρεμιέρα στο βρετανικό κανάλι Channel 4, συμμετείχε  στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και  τιμήθηκε με ειδική προβολή στο Μουσείο των Ες Ες στο Βερολίνο.


Στο «Little land» του Νίκου Νταγιαντά ξετυλίγεται το οδοιπορικό του 35 χρονου Θοδωρή στην Ικαρία. Ο «πρωταγωνιστής» είναι ένας από τους πολλούς νέους που εγκαταλείπουν τις πόλεις επιστρέφοντας στην επαρχία, με την ελπίδα ότι η καλλιέργεια της γης θα αποτελέσει τη λύση των προβλημάτων τους, καθώς η ανεργία φτάνει το 60% στους νέους.

Ο Θοδωρής παίρνει την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στο απομακρυσμένο νησί και σταδιακά αρχίζει να μυείται στα ήθη της τοπικής κοινωνίας που έχει τους δικούς της τρόπους να στηρίζει τα πιο αδύναμα μέλη της. Έμφαση δίνεται στο περίφημο έθιμο της «αλλαξάς», της ανταλλαγής δηλαδή αγαθών και υπηρεσιών που η κρίση το επαναφέρει στην καθημερινότητα των κατοίκων. Μέσα από τη σκιαγράφηση ορισμένων προσώπων του νησιού, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να μας παρουσιάσει τις αξίες και την ιδιαίτερη κουλτούρα της Ικαρίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης στην παρούσα περίοδο οικονομικής αναταραχής.

Πληροφορίες: τα ντοκιμαντέρ «The cleaners» και «Little land» προβάλλονται από τη New Star και το CineDoc στους κινηματογράφους Aλεξάνδρα και Titania Cinemax.