Οι εννιά ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας

ragismena-oneira-fotografia-proti

Σκηνή από την ταινία Ραγισμένα Όνειρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Εννιά ταινίες-πολλές από τις οποίες προέρχονται από μικρές χώρες-κατόρθωσαν να περάσουν το νήμα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Οι πέντε τελικές υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 16 Ιανουαρίου και ο τελικός νικητής στις 2 Μαρτίου. Η «Τέλεια ομορφιά» (Ιταλία) του Πάολο Σορεντίνο (Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας), μια ταινία-ύμνος στη Ρώμη, με πρωταγωνιστή τον  Τόνι Σερβίλο, δεν αποτέλεσε την έκπληξη της λίστας, ούτε και ο Τόμας Βίντεμπεργκ με το «The hunt» (Δανία) που είχαν εμφανιστεί πρόσφατα στις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών.

Με τον αέρα του φαβορί προστίθεται και το δράμα «Ραγισμένα όνειρα» (Βέλγιο) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, καθώς τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο «Lux» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (για τη Βερλ Μπάτενς) στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Ο στυλίστας Γουονγκ Καρ Βάι, με το βιογραφικό δράμα του «The Grandmaster» (Χονγκ Κονγκ) που εστιάζει σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους των πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις δυνατές υποψηφιότητες της λίστας. Ο σκηνοθέτης Χανί Άμπου-Άσαντ, ο οποίος με την ταινία του «Paradise now» το 2005 είχε κερδίσει για την Παλαιστίνη τη μοναδική οσκαρική υποψηφιότητα στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας, συμμετέχει και φέτος, με το θρίλερ «Οmar».

Το γαλλόφωνο ντοκιμαντέρ από την Καμπότζη «The missing picture» του Ρίθι Πανχ φωτίζει την αιματηρή  Ιστορία του  καθεστώτος των Χμερ. Τη Γερμανία εκπροσωπεί ο Γκέοργκ Μάας με το φιλμ «Τwo lives»,  την Ουγγαρία ο Ζάνος Σζαζ με το «The Notebook». Η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη που είχαν κερδίσει το Όσκαρ το 2002 με το «No man’s land», φέτος εκπροσωπούνται από την ταινία «An Episode in the Life of an Iron Picker» του Ντέινις Τανόβικ.

Στις ηχηρές απουσίες της λίστας μπορούμε να συμπεριλάβουμε τον βραβευμένο με Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί («Το παρελθόν») αλλά και το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Γαλλικό φιλμ «Η ζωή της Αντέλ» που δεν κατόρθωσε λόγω ημερομηνιών να συμπεριληφθεί ως έγκυρη υποψηφιότητα.