Κριτική ταινίας: «Η μαγική ομπρέλα»

i-magiki-omprela-emma-tomson-fotografia FRANCOIS DUHAMEL

Η Έμμα Τόμσον πρωταγωνιστεί στην ταινία.

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το βιογραφικό δράμα «Η μαγική ομπρέλα», για τη δημιουργό της «Μαίρη Πόπινς».

«Η μαγική ομπρέλα» του Τζον Λι Χάνκοκ («Μια Σχέση Στοργής») είναι μια ταινία πάνω στην έμπνευση, τη γένεση και τη δημιουργία ενός έργου.

Με ένα μυθιστορηματικό ύφος που συναρπάζει και συγκινεί, εκτίθεται η προσωπικότητα της Πάμελα Λ. Τράβερς, συγγραφέα του διάσημου μύθου της «Μαίρη Πόπινς», τα βιώματα της παιδικής της ηλικίας, οι επιρροές τους στο φαντασιακό της κόσμο καθώς και στην πραγματική της ζωή.

Εκτός από το ζήτημα της έμπνευσης, η «Μαγική Ομπρέλα» αναφέρεται και στις διαδικασίες-διαπραγματεύσεις που προηγήθησαν της δημιουργίας του φανταστικού μιούζικαλ «Μαίρη Πόπινς», που από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του κέρδισε χιλιάδες θεατές ανά τον κόσμο. Το 1965, μάλιστα, απέσπασε 5 Όσκαρ, χαρίζοντας το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στη Τζούλι Άντριους.

Η Πάμελα Λ. Τράβερς (Έμα Τόμσον) καταφθάνει στο Λος Άντζελες για να συναντήσει το Γουώλτ Ντίσνεϋ. Ο Ντίσνεϋ (Τομ Χανκς), συνεπαρμένος από τη σειρά των βιβλίων της «Μαίρη Πόππινς», της είχε προτείνει αρκετές φορές στο παρελθόν να του δώσει τα δικαιώματα για να  μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τις περιπέτειες της διάσημης γκουβερνάντας Μαίρη Πόπινς.

Καθώς αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η συγγραφέας τελικά ενδίδει στην πρόταση του «πατέρα» του αμερικανικού animation, με τον όρο αυτή να ελέγχει και να καθοδηγεί την εξελικτική διαδικασία της ολοκλήρωσης του έργου.

FRANCOIS DUHAMEL

Όμως, οι διαπραγματεύσεις μέρα με τη μέρα, μετατρέπονται σε προστριβές, καθώς η ιδιόρρυθμη Τράβερς –ιδιαίτερα ευαίσθητη με τους ήρωές της- βλέπει το έργο της να μετατρέπεται σε ένα ευτράπελο, κενό και κοινότυπο δημιούργημα, απογυμνωμένο από κάθε σοβαρότητα και βαρύτητα που μέχρι τότε διεκδικούσε. Κάτι που ήταν αναμενόμενο, έπειτα από μια συνεργασία με το δημιουργό του Μίκυ Μάους.

Μέσα από τις ποικίλες συγκρούσεις και ρήξεις με τους μουσικούς Σέρμαν  αλλά και τον ίδιο το Ντίσνεϋ, δίνεται η ευκαιρία να σκιαγραφηθεί το πρόσωπο της Πάμελα Λ. Τράβερς ή Έλεν Λίντον Γκοφ  (το πραγματικό της όνομα), ο δύστροπος χαρακτήρας μιας γυναίκας θλιμμένης «που όλα της φταίνε», απρόσιτης και απομονωμένης, όπως είναι, εξάλλου, και αρκετοί συγγραφείς.

Η Έμα Τόμσον ερμηνεύει αριστοτεχνικά την ιδιότροπη μοναχική ηλικιωμένη που κρύβει, ωστόσο, μια τρυφερή καρδιά πληγωμένη από ένα παρελθόν το οποίο την ακολουθεί παντού και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής της.

O Toμ Χανκς, επίσης, ερμηνεύει με μαεστρία το πρόσωπο του Ντίσνεϋ που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε άλλον σε αυτό το ρόλο.
Με συνεχή flash-backs, η διήγηση μοιράζεται ανάμεσα στο παρόν (την επίσκεψη στο Χόλλυγουντ της Τράβερς) και ένα μακρινό παρελθόν, εκείνο των παιδικών της χρόνων στην Αυστραλία στις αρχές του 1900, όπου ζούσε με την οικογένειά της.  

Με λεπτοδουλεμένα και έξυπνα ρακόρ που οικειοποιούνται τη σκέψη και τα συναισθήματα της συγγραφέα, ένα συνεχές πήγαινε-έλα πραγματοποιείται στην αφήγηση, μεταφέροντας το θεατή από το όμορφο τοπία της αυστραλέζικης εξοχής και μιας εποχής παλιάς στον πραγματιστικό κόσμο του στούντιο του Ντίσνεϋ.

Χαρακτηριστικά είναι τα travelling προς τα πίσω ή και μπροστά, συνδέοντας το γεγονός της αλλαγής πόλης της μικρής Πάμελα ( Άννυ Μπάκλεϋ) με τη μετάβαση σε άλλη πόλη της ώριμης πια ηρωίδας.

FRANCOIS DUHAMEL

Η Ρουθ Γουίλσον.

Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι εικόνες που εκφράζουν τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας, καθώς ζούσε με μια καταθλιπτική μητέρα (Ρουθ Γουίλσον) και έναν πατέρα αλκοολικό (Κόλιν Φάρελ), που ωστόσο της διήγειρε τη φαντασία και την έμπνευση.

Ο Mr. Banks του αυθεντικού τίτλου της ταινίας «Saving Mr. Banks» δεν είναι άλλος από τον πατέρα Τράβερς (το όνομα του οποίου έγινε ψευδώνυμο της συγγραφέως), εκφράζοντας την ιδιαίτερη αγάπη και το δέσιμο της μικρής Πάμελα με αυτόν.

Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ παρουσιάζεται με το προφίλ του σοβαρού επαγγελματία, ευγενικός και με κατανόηση για τους άλλους. Ίσως μια εξιδανικευμένη εικόνα του προσώπου του.

Με το φροντισμένο σενάριο της Κέλι Μαρέλ  («Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι») και της Σου Σμιθ, η «Μαγική Ομπρέλα» γίνεται ένα ενδιαφέρον φιλμ που προσφέρει μια εμπειρία πάνω στο ζήτημα της μεταφοράς-διασκευής ενός λογοτεχνικού έργου σε κινηματογραφικό.  

Παίζουν: Έμα Τόμσον, Τομ Χανκς, Ρουθ Γουίλσον, Κόλιν Φάρελ, Πολ Τζιαμάτι, Ρέιτσελ Γκρίφιθς, Τζέισον Σβάρτσμαν, Άννυ Μπάκλεϋ, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Μπ. Τζ. Νόβακ.

Πληροφορίες: «Η μαγική ομπρέλα» προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.

Δήμητρα Γιαννακού