Τα βραβεία των Ενώσεων Αμερικανών Ηθοποιών και Παραγωγών

thlimmeni-tzasmin-afieroma

«Θλιμμμένη Τζάσμιν» με την Κέιτ Μπλάνσετ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (Screen Actors Guild) και της Ένωσης Αμερικανών Παραγωγών (Producer’s Guild of America) που απονεμήθηκαν αντίστοιχα το Σάββατο και την Κυριακή, λειτουργούν ως προπομποί των όσκαρ και κορυφώνουν το σασπένς και την αγωνία για τους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών, βραβεύτηκαν οι Μάθιου Μακ Κόναχι («Dallas Buyers Club» πρώτος ανδρικός ρόλος), Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν» πρώτος γυναικείος ρόλος), η Λουπίτα Νιονγκ’Ο και ο Τζάρεντ Λέτο («Dallas Buyers Club» δεύτερος ανδρικός ρόλος). Ο «Οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο της ένωσης για το καλύτερο πρωταγωνιστικό καστ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι ηθοποιοί αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας των Όσκαρ και γι’ αυτό το λόγο τα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών θεωρούνται ως ένας ακόμη ασφαλής δείκτης για το τι θα γίνει τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ.

Η Κέιτ Μπλάνσετ το απόλυτο φαβορί για Όσκαρ

Ο Μάθιου Μακ Κόναχι, πρωταγωνιστής στο  «Dallas Buyers Club», ένα δράμα που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία ενός φορέα του AIDS, τόνισε παραλαμβάνοντας το βραβείο του: «ανακάλυψα ορισμένους χαρακτήρες τους οποίους σέβομαι για την ανθρωπιά τους και για χάρη των οποίων μέθυσα με τις εμμονές τους».

Η ταλαντούχα ηθοποιός από την Κένυα, η Λουπίτα Νιονγκ’Ο, η οποία ξεχώρισε για την ερμηνεία της στο αντιρατσιστικό, ιστορικό δράμα του Στιβ Μακ Κουίν «12 χρόνια σκλάβος», αναφέρθηκε με χιούμορ στο τηλεφώνημα που είχε κάνει στον πατέρα της, όταν έμαθε ότι θα πάρει το ρόλο. «Μπαμπά, ξέρεις ποιος είναι Μπραντ Πιτ; Θα παίξω σε μια ταινία μαζί του», είχα πει στον πατέρα μου, δήλωσε η Νιόνγκ’Ο. Κι αυτός απάντησε «Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά χαίρομαι που πήρες τη δουλειά».

Ο Τζάρεντ Λέτο, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου, επειδή υποδύθηκε με συγκλονιστικό τρόπο τον τρανσέξουαλ Ράυον στο «Dallas Buyers Club», αφιέρωσε τη διάκρισή του σε όσους έχουν πεθάνει από AIDS και στους «Ράυον όλου του κόσμου.

Όσο για την Κέιτ Μπλάνσετ, όλοι θεωρούν πως επειδή έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα και τώρα το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών, μπορεί να είναι ήσυχη ότι θα κρατήσει στα χέρια της το χρυσό αγαλματάκι του Όσκαρ τον Μάρτιο.

Δύο βετεράνοι σταρ της τιμήθηκαν επίσης για τις ερμηνείες τους σε τηλεοπτικές ταινίες: ο Μάικλ Ντάγκλας στο βιογραφικό δράμα για τον Λιμπεράτσε «Behind the candelabra» του Στίβεν Σόντεμπεργκ και η Έλεν Μίρεν για το επίσης βιογραφικό δράμα «Φιλ Σπέκτορ». «Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς τη συμβολή του Ματ Ντέιμον», δήλωσε ο Μάικλ Ντάγκλας, για τον συμπρωταγωνιστή του.

Courtesy of Warner Bros. Picture

Σκηνή από την ταινία  «Gravity».

Τα βραβεία της Ένωσης των Αμερικανών Παραγωγών

Τα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή, όμως και ο αντίστοιχος θεσμός της Ένωσης Αμερικανών Παραγωγών  που αριθμεί 6.000 μέλη έχει κι αυτός τη δική του βαρύτητα.

Στην απονομή των βραβείων των παραγωγών την Κυριακή στο Μπέβερλι Χίλτον, με παρουσιαστή τον Μπεν Άφλεκ, για πρώτη φορά στην 25χρονη ιστορία του θεσμού ισοψήφισαν ταινίες για την κορυφαία διάκριση: το επιστημονικό θρίλερ «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν και το «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ Μακ Κουίν μοιράστηκαν την πρώτη θέση.

Οι παραγωγοί του «Gravity», Αλφόνσο Κουαρόν και Ντέιβιντ Χέιμαν και αντίστοιχα οι παραγωγοί του «12 χρόνια σκλάβος», Άντοντι Κεϊτέγκας, Τζέρεμι Κλέινερ, Στιβ Μακ Κουιν, Μπραντ Πιτ και Ντέντε Γκάρντνερ τιμήθηκαν σε αυτή την ιδιαίτερη βραδιά.

Δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης: Ο Αλφόνσο Κουαρόν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον γιο του και συν-σεναριογράφο του «Gravity», Τζόνας Κουαρόν επειδή τού έδωσε την απαιτούμενη ενέργεια να συνεχίσει, παρότι η παραγωγή αποδείχτηκε μια μακρά διαδικασία. Εμφανώς συγκινημένος, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Στιβ Μακ Κουίν δήλωσε «σας ευχαριστώ που ανοίξατε τις καρδιές και το μυαλό σας σε αυτό το φιλμ» («12 χρόνια σκλάβος»).