Κριτική ταινίας: «Η εκδίκηση του Ender»

i-ekdikisi-tou-ender-fotografia-proti-ekdikisi-tou-ender-fotografia-proti RICHARD FOREMAN
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Η εκδίκηση του Ender» («Ender’s game»).

Η ταινία «Ender’s Game» του Γκάβιν Χουντ («Τsotsi», «X-Men η Αρχή: Γούλβεριν») αποτελεί την κινηματογραφική προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Όρσον Σκοτ Καρντ της δεκαετίας του ’80,  το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστό στους οπαδούς της επιστημονικής φαντασίας σε όλο τον κόσμο.

Η διασκευή αφορά τον πρώτο από τους 15 τόμους της Σάγκα «Ender» και εντάσσεται μέσα στο γενικότερο συρμό της εποχής να προσαρμόζονται για τη μεγάλη οθόνη παλαιότερα βιβλία για εφήβους (όπως το «Twilight» ή οι «Αγώνες Πείνας»), και να δημιουργούνται ταινίες γεμάτες απίθανους σουπερ-ήρωες, πλούσιες σε οπτικά εφέ προσελκύοντας, έτσι, ένα ευρύ κοινό.

Γίνεται ολοφάνερο ότι το «Ender’s Game» στοχεύει να δελεάσει –και θα το καταφέρει- μια συγκεκριμένη κατηγορία θεατών, οι οποίοι είτε είναι χρήστες των video-games (η έννοια «games» βρίσκεται εξαρχής στον τίτλο) είτε βρίσκονται στην προ-εφηβική ηλικία και αγαπούν την επιστημονική φαντασία, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις ηλικίες, και ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν πρότυπα ταύτισης.

Στο επίκεντρο του μύθου βρίσκεται ένα αγόρι, στην ηλικία περίπου των δεκατρία. Ο νεαρός Έντερ Γουίγκιν (Άσα Μπάτερφιλντ «Hugo Cabret») εκπαιδεύεται σε μια πρωτότυπη Σχολή Πολέμου, πλαισιωμένος από άλλα παιδιά, και όλοι μαζί στοχεύουν να γίνουν ατρόμητοι πολεμιστές, ικανοί να «τα βάλουν» με κάποια φοβερά εξωγήινα τέρατα που είχαν επιτεθεί στη γη πριν από πενήντα χρόνια και υπάρχει περίπτωση να επανεμφανιστούν.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με έναν ανταγωνιστή συνομήλικο του, ο Έντερ καταφέρνει να ξεχωρίσει  ανάμεσα σε όλα τους άλλους, αποδεικνύοντας κάποια χαρίσματα ιδιαίτερα και ένα τρόπο σκέψης και δράσης που θα ξαφνιάσει τους πάντες.

RICHARD FOREMAN

Οι εκπαιδευτές του, ο πλοίαρχος Γκραφ (Χάρισον Φορντ, «Ο Πόλεμος των Άστρων» μεταξύ πολλών άλλων) και η διοικητής Άντερσον (Βαϊόλα Ντέιβις) θα δουν στο πρόσωπο του Έντερ έναν πιθανό μελλοντικό σωτήρα της ανθρωπότητας και θα τον προβιβάσουν στη θέση του διοικητή ενός τάγματος, για να ηγηθεί μια μάχη προσομοίωσης… 

Ο Γκάβιν Χουντ αφιερώνει αρκετό χρόνο στην αναπαράσταση της εκπαίδευσης που ακολουθούν οι μικροί ήρωες.

Η έλλειψη της βαρύτητας και το προσεγμένο ντεκόρ διαστημικού περιβάλλοντος αποδίδουν ένα εντυπωσιακό θέαμα που θα ελκύσει ακόμη περισσότερο την προσοχή όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους τα εχθρικά πλάσματα και θα αναπτυχθεί μια «μάχη» ιδιαίτερα τρομακτική, (για τους έφηβους θεατές).

Ο Έντερ, ως ηγέτης πια, στέκεται στο μέσο μιας εξέδρας και δίνει εντολές κουνώντας απλώς τα χέρια πάνω-κάτω, σαν ένας άλλος μαέστρος, καθοδηγώντας έναν «πόλεμο» διαστημικό, «τον πόλεμο των άστρων», θα λέγαμε.

Το σενάριο είναι αρκετά αφελές. Με ενσωματωμένα video-games μέσα στην αφήγηση και με παιδιά που εξελίσσονται γρήγορα σε σούπερ-ήρωες… Κάποια κοινά στοιχεία διακρίνονται με την ταινία «Τsotsi» του ίδιου σκηνοθέτη, όπου και εκεί ο Γκάβιν Χουντ δίνει μια αναπαράσταση της διαδρομής και της εξέλιξης ενός παιδιού καθώς βαδίζει προς την ωριμότητα.

Ο Άσα Μπάτερφιλντ ερμηνεύει αρκετά πειστικά το ρόλο του ενώ ο Μπεν Κίνγκσλεϋ («Hugo Cabret») κάνει μια εμφάνιση-έκπληξη γεμάτος τατουάζ στο πρόσωπο, υποδηλώνοντας την πολεμοχαρή διάθεση που διαπνέει όλο το φιλμ.

Παίζουν: Άσα Μπάτερφιλντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Χάρισον Φορντ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Χέιλι Στάινφελντ, Βαϊόλα Ντέιβις, Μόιζες Αρίας.

Πληροφορίες: η ταινία «Η εκδίκηση του Ender» («Ender’s game») προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.

Δήμητρα Γιαννακού