Κριτική ταινίας: «Τζακ Ράιαν: η πρώτη αποστολή»

tzak-raian-i-proti-apostoli-fotografia-proti-apostoli-fotografia PHOTO CREDIT: ΑNATOLY VOROBEV

Ο Κρις Πάιν στο ρόλο του Τζακ Ράιαν, στην κατασκοπική περιπέτεια «Τζακ Ράιαν: η πρώτη αποστολή».

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει για τη νέα κινηματογραφική επιστροφή του Τζακ Ράιαν στην κατασκοπική περιπέτεια «Tζακ Ράιαν: η πρώτη αποστολή».

Η ταινία «Τζακ Ράιαν: η πρώτη αποστολή» («Jack Ryan: Shadow recruit») του Κένεθ Μπράνα είναι ένα αμερικανικό θρίλερ κατασκοπίας βασισμένο στο ομώνυμο θρυλικό πρόσωπο αρκετών βιβλίων του Τομ Κλάνσυ.

Ωστόσο, το σενάριο δεν εμπνέεται από κάποια ιστορία του συγγραφέα και είναι η πρώτη ταινία που κυκλοφορεί φέροντας στον τίτλο της το όνομα του ήρωα. Ένας φόρος τιμής, θα λέγαμε, στο δημιουργό του Τζακ Ράιαν ο οποίος πέθανε στην ηλικία των 66 χρόνων τον περασμένο Οκτώβρη. 

Στο παρελθόν, η μορφή του Τζακ Ράιαν έχει ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη μέσα από τις ερμηνείες του Μπεν Άφλεκ («Απόλυτος Κίνδυνος»), του Χάρισον Φορντ («Παιχνίδια Ολέθρου») και, πιο παλιά, του Άλεκ Μπάλντουιν («Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη»). Στο ρόλο του νέου Τζακ Ράιαν τώρα βρίσκεται ο Κρις Πάιν που έγινε ιδιαίτερα γνωστός μετά το reboot του «Star Trek».

Ο σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα μετά το «Thor» δημιουργεί άλλο ένα μπλοκμπάστερ στο οποίο μάλιστα ερμηνεύει ένα ρόλο σημαντικό. Υποδύεται το πρόσωπο του αντιπάλου του ήρωα, ενσαρκώνοντας την αινιγματική φυσιογνωμία του επικίνδυνου ρώσου συν-εταίρου Βίκτωρ Σερεβίν. 

Το σενάριο δεν παρουσιάζει κάτι πρωτότυπο. Μια ιστορία με τρομοκράτες ξένους κακούς (αυτή τη φορά είναι οι Ρώσοι) και με «έξυπνους» αμερικανούς που θα σώσουν την κατάσταση.

Οι σεναριογράφοι Άνταμ Κόζαντ-Ντέιβιντ Κεπ δανείστηκαν διάφορα σκόρπια στοιχεία από το φαντασιακό κόσμο του Τομ Κλάνσυ, με ποικίλες μηχανορραφίες και τρομοκρατικά σχέδια να χρησιμεύουν ως background μιας αντιπαλότητας μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής, και έπλασαν ένα νέο  story που προσφέρεται για την ανάπτυξη μιας έντονης δράσης.

Η αφήγηση και η φόρμα κινηματογράφησης μας δίνει την εντύπωση του déjà-vu, καθώς παρόμοιες ταινίες δεν λείπουν από την τηλεόραση.

Κρυφός οικονομικός πόλεμος

O Τζακ Ράιαν είναι ένας λαμπρός οικονομικός αναλυτής που ταξιδεύει στη Μόσχα για να ξεδιαλύνει μια υπόθεση αρκετά ύποπτη και επικίνδυνη για το συμφέρον της χώρας του. Εκεί, θα ανακαλύψει πολλά στοιχεία κρυμμένα μέσα στα αρχεία του ρώσου αντιπάλου του, στοιχεία που έχουν στόχο να βυθίσουν την οικονομία της Αμερικής ανεπανόρθωτα.

Ο οικονομικός αναλυτής μετατρέπεται σε κατάσκοπο της CIA και ριψοκινδυνεύει τα πάντα για να τα φέρει στο φως. Σε αυτό του το έργο έχει συνεργό και απαραίτητη βοηθό μια θηλυκή ύπαρξη, την όμορφη φίλη και αρραβωνιαστικιά του Κάθι (Κίρα Νάιτλι) η οποία χρησιμεύει ως δόλωμα παραπλάνησης του πανούργου Σέρεβιν, δίνοντας χρόνο στον  Τζακ Ράιαν να εκτελέσει την αποστολή του.

Ένας ρόλος-κλισέ, θα λέγαμε, που έχουν οικειοποιηθεί αρκετές θελκτικές γυναίκες και σε άλλες παρόμοιες ταινίες δράσης. Σε αρκετές σκηνές παρατηρείται μια βίαιη και απότομη εναλλαγή των πλάνων τα οποία γίνονται όλο και πιο σύντομα και απανωτά όσο αυξάνει η ένταση της περιπέτειας. Ο τρόπος της συρραφής μεταξύ τους παραπέμπει σε τεχνική που χρησιμοποιείται σε τηλεοπτικές σειρές.

Ο χρόνος κυλά απειλητικά και το κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την έκβαση της αποστολής του ήρωα. Το μοντάζ είναι εναλλασσόμενο σε σκηνές που δείχνουν δύο ταυτόχρονες πράξεις και εκφράζει το άγχος των προσώπων από την ταχύτητα των κινήσεών τους. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ήχοι των πυροβολισμών από μια επίθεση ενός απεσταλμένου των ρώσων (Νόνσο Ανόζι «Games Of Thrones») κατά του Τζακ Ράιαν συμπίπτουν με τον ήχο της ηλεκτρικής σκούπας μιας υπηρέτριας που βρίσκεται έξω από το διαμέρισμα.

Έτσι, η «μάχη» δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ένα παρόμοιο τέχνασμα βρίσκουμε στην ταινία του Λουί Μαλ «Ασανσέρ Για Δολοφόνους», όπου και εκεί ο ήχος της σφαίρας συμπίπτει χρονικά με τους ήχους που βγαίνουν από το γραφείο της γραμματέα, όταν αυτή προσπαθεί να επιδιορθώσει κάτι…Οι λάτρεις των ταινιών δράσης και κατασκοπίας θα διασκεδάσουν με το «Τζακ Ράιαν: η πρώτη αποστολή» του Κένεθ Μπράνα.

Παίζουν: Κρις Πάιν, Κίρα Νάιτλι, Κέβιν Κόστνερ, Κένεθ Μπράνα, Κολμ Φιόρε, Γκέμα Τσαν, Νόνσο Ανόζι. 

Πληροφορίες: η ταινία «Τζακ Ράιαν: η πρώτη αποστολή» («Jack Ryan: Shadow recruit») προβάλλεται από την UIP.

Δήμητρα Γιαννακού