Κριτική ταινίας: «Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου»

iraklis-i-arxi-tou-thrulou-fotografia-proti-arxi-tou-thrulou-fotografia-proti
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το μπλοκμπάστερ «Hρακλής: η αρχή του θρύλου» που καταφτάνει σε 3D εντυπωσιακό περιτύλιγμα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Καθώς όλοι έτρεχαν αλαφιασμένοι στις δουλειές τους μια γκρίζα ημέρα του Ιανουαρίου, εγώ είχα στο πρόγραμμα (τι τύχη!) να πάω να δω μια νέα version πάνω στο μύθο του Ηρακλή. Μέσα στη σκοτεινή αίθουσα, φόρεσα τα 3d γυαλιά και μεταφέρθηκα αμέσως σε άλλους κόσμους, απόκοσμους και μακρινούς.

Διάφορες εικόνες με κατέκλυσαν από την πρώτη στιγμή της προβολής της ταινίας  «Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου». Εικόνες πολύχρωμες ζωηρές και γεμάτες από δράση έπεφταν η μία πάνω στην άλλη, μεταδίδοντάς μου, θα έλεγα, όλο το μένος και το σφρίγος του Ηρακλή.

Για τον Ηρακλή, υπάρχουν διάφοροι μύθοι, όλοι πλεγμένοι γύρω από τα κατορθώματα και την ανδραγαθία του. Προστάτης των καλών, άμεσος βοηθός των αδύναμων, τρέχει να απελευθερώσει τους ανθρώπους ή να τους σώσει από την τυραννία, τα άγρια θηρία και την αδικία.   

Το σενάριο της ταινίας «Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου» έχει δανειστεί διάφορα σκόρπια στοιχεία από τη μυθολογία γύρω από το πρόσωπο αυτού του ήρωα και τα έχει αναμείξει με την κινηματογραφική fiction παράγοντας ένα αποτέλεσμα που θα διασκεδάσει όλους όσους αγαπάνε τις ταινίες δράσης με αναφορές στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Σκηνοθέτης είναι ο Ρένι Χάρλιν, ιδιαίτερα γνωστός για τα μπλοκμπάστερ του τη δεκαετία του ‘90 («Die Hard 2», «Cliffhanger») και ο οποίος εντυπωσίασε αρχικά για τη σκηνοθεσία του τέταρτου επεισοδίου της Σάγκα «A Nightmare on Elm» (1988).

Ο Ρένι Χάρλιν συγκεντρώνει μια ομάδα από γεροδεμένους ηθοποιούς, γεμάτους τεστοστερόνη, που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν άλλους δυναμικούς ήρωες.

Έτσι, βρίσκουμε στο ρόλο του Ηρακλή τον Κέλαν Λουτζ από το «Twilight», το ρόλο του στενού του φίλου Σωτήριου υποδύεται ο Λίαμ Μακιντάιρ –πρώην Σπάρτακος μέσα στην ομώνυμη σειρά- ενώ ο Σκοτ Άντκινς, γνωστός από διάφορες ταινίες δράσης, φορά το κοστούμι του τρομερού βασιλιά και τυράννου Αμφιτρύωνα.

Ο Ηρακλής είναι ένας ημίθεος. Γιος του Δία και της Αλκμήνης, γυναίκας του Αμφιτρύωνα, θα ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος των θνητών με τα ιδιαίτερα χαρίσματα της ρώμης και της απίστευτης δύναμης που διαθέτει.

Ο Αμφιτρύων θα προσπαθήσει να τον απομακρύνει από το βασίλειό του, στέλνοντάς τον σε μακρινά μέρη γεμάτα κινδύνους, πιστεύοντας ότι εκεί θα βρει το θάνατο.

Μια σειρά από περιπέτειες θα ακολουθήσουν, όπως είναι αναμενόμενο από τη δομή της ιστορίας, περιπέτειες και μάχες μυθικές ενάντια σε πολυάριθμους εχθρούς.

Η τρισδιάστατη απόδοση αυτών των περιπλανήσεων καθώς και της πάλης μεταξύ του Ηρακλή και πολλών άλλων (ο ήρωας παλεύει κάποια στιγμή με τρεις ή και με έξι ταυτόχρονα) θα καταστήσουν ακόμη πιο παραμυθένιο το περιβάλλον της ιστορίας και θα γοητεύσει σίγουρα τα παιδιά.

Τα οπτικά εφέ είναι άφθονα με αντικείμενα που εκσφενδονίζονται ξαφνικά στην οθόνη, ή με νιφάδες που πέφτουν απρόσμενα μέσα σε τοπία άγριας βλάστησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα από την εξέλιξη της δράσης τονίζεται η ανθρώπινη πλευρά αυτού του υπεράνθρωπου ήρωα, του αρχηγού των ηρώων. Ο «Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου» είναι μια ευχάριστη ταινία για μικρούς και μεγάλους.

Παίζουν: Κέλαν Λουτζ, Γκάια Βάις, Σκοτ Άντκινς, Ροξάν Μακί, Λίαμ Γκάριγκαν, Λίαμ Μακιντάιρ.

Πληροφορίες: η ταινία «Ηρακλής: Η αρχή του θρύλου» προβάλλεται από την Village Films.

Δήμητρα Γιαννακού