Ονούρ και Φατμαγκιούλ στο «Κισμέτ»

turkish
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Πώς τα τουρκικά σίριαλ κατέκτησαν το κοινό; Από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή μέχρι τη Φατμαγκιούλ, η παγκόσμια επιτυχία της τουρκικής σαπουνόπερας είναι ένα φαινόμενο προς εξερεύνηση.

Αυτό το φαινόμενο εξετάζει το «Κισμέτ», το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Νίνας- Μαρίας Πασχαλίδου, το οποίο παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ 2013 (IDFA) και επιλέχθηκε στην τριάδα των υποψήφιων ντοκιμαντέρ για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Mid-Length.

Τα τουρκικά σίριαλ είναι όντως μοναδικές παραγωγές, κάνοντας τη γείτονα χώρα μία από τις υπερδυνάμεις του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Σήμερα, οι παραγωγές αυτές ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 75 περίπου χώρες, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη γιατί η τελικά η τουρκική τηλεόραση αποτελεί το φαινόμενο του 21ου αιώνα.

Στο «Κισμέτ», η Πασχαλίδου εξετάζει και παρουσιάζει την εμμονή με τις τουρκικές σειρές και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία. «Πήρα την ιδέα από ένα Τούρκο φίλο μου κινηματογραφιστή που γνώρισα ενώ ζούσα στην Ουάσιγκτον το 2010. Όταν πήγα στο σπίτι στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα , ανακάλυψα ότι η γιαγιά μου είχε εμμονή με τις τουρκικές σαπουνόπερες ...» είπε σε συνέντευξή της.

Η Πασχαλίδου στο ντοκιμαντέρ της «Κισμέτ» περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τις ηθοποιούς Σογκιούλ Οντέν (Γκιουμούς/ Νούρ), Μεριέμ Ουζερλί (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής), Μπεργκιουζάρ Κορέλ (Χίλιες και μια Νύχτες), Μελτέμ Μιράλογλου (Η Ζωή Συνεχίζεται) και Μπερέν Σάατ (Φατμαγκιούλ), αλλά και παραγωγούς, συντελεστές και  πολιτικούς αναλυτές.

Μάλιστα, όπως η ίδια έχει πει  η εξασφάλιση αυτών των συνεντεύξεων από τους πρωταγωνιστές ήταν σα να παίρνεις συνέντευξη από τον Μπρατ Πιτ.

Σκοπός του «Κισμέτ» είναι να μας βοήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο στις μέρες μας οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Επόμενος στόχος της δημιουργού είναι ένα ανάλογο ντοκιμαντέρ ενδεχομένως στην Ινδία.