Ο Ντάρεν Αρονόφσκι γιορτάζει…

aronofsky-portman
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Στα 45 του χρόνια, ο αμερικανός σκηνοθέτης μας έχει χαρίσει μαγικές στιγμές στην κινηματογραφική οθόνη.

Σήμερα έχει γενέθλια και εμείς του ανταποδίδουμε τη χάρη, εστιάζοντας σε μερικές μόνο πτυχές του ευφυούς αυτού δημιουργού.

Από μικρός στα βάσανα και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, ο Αρονόφκι, μεγαλώνοντας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης λάτρευε ως έφηβος τις κλασικές ταινίες αλλά και τα γκραφίτι.

Αργότερα, όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η πτυχιακή του «Supermarket Sweep» με πρωταγωνιστή τον Sean Gullette του χάρισε μία πρώτη γεύση του τι θα πει να βραβεύεται το έργο σου.

Ωστόσο, επαγγελματικά καταπιάστηκε με τον κινηματογράφο πέντε χρόνια αργότερα το 1996, όπου άρχισε να εργάζεται πάνω στην ιδέα του «π» της ταινίας (με τον ίδιο πρωταγωνιστή), η οποία του χάρισε διακρίσεις και βραβεία.

Η επιτυχία δε σταμάτησε φυσικά εκεί και έτσι το 2000, μόλις στα 31 του χρόνια, πηγαίνει στα Όσκαρ, όπου η πρωταγωνίστριά του Έλεν Μπέρνσταϊν διεκδικεί το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για  «Το ρέκβιεμ για ένα όνειρο».

Ωστόσο δεν είναι η μόνη. Ο Αρονόφσκι έχει σκηνοθετήσει ακόμη 3 ηθοποιούς με οσκαρικές αξιώσεις: Μίκι Ρουρκ, Μαρίσα Τομέι και Νάταλι Πόρτμαν, η οποία μάλιστα κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου το 2011 για την εκπληκτική της ερμηνεία στον «Μαύρο κύκνο» του ίδιου του Αρονόφσκι (ο οποίος είχε επίσης προταθεί την ίδια χρονιά στην κατηγορία του καλύτερου σκηνοθέτη αλλά έχασε από τον Τομ Χούπερ για τον «Λόγο του Βασιλιά»).

Συχνά χρησιμοποιεί φυσικούς ήχους αντικειμένων στα έργα του, χωρίς όμως να τα δείχνει η κάμερα (π.χ ήχος τρένου κ.λπ) ενώ οι χαρακτήρες του «καταδιώκονται» από εμμονές σχεδόν αυτοκαταστροφικές.

Στην προσωπική του ζωή, ο Ντάρεν Αρονόφσκι έχει υπάρξει αρραβωνιασμένος με την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Ρέιτσελ Βάις, με την οποία μάλιστα απέκτησαν έναν γιο, τον Χένρι Τσάνς, στις 31 Μαΐου του 2006.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2010 το ζευγάρι χώρισε.

Και επειδή, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, η πορεία του Ντάρεν ήταν μάλλον προδιαγεγραμένη καθώς είναι παιδί ηθοποιών, του Έιμπραχαμ και της Σαρλότ Αρονόφκι. Και οι δύο μάλιστα παίζουν πάντα σχεδόν στις ταινίες του γιου τους.

Extra info: Και ο Αρονόφσκι έχει τις...ιδιοτροπίες του και γι' αυτό όταν βρίσκεται στα γυρίσματα μιας του ταινίας ούτε ξυρίζεται ούτε κουρεύεται μέχρι να τελειώσει.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]