Κριτική ταινίας: Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία

winter
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Εν όψει της φημισμένης γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, κυκλοφορεί στις αίθουσες μια ταινία απίθανα ρομαντική, με «ιππότες» που καταφθάνουν πάνω στα άσπρα φτερωτά τους άλογα, με πεντάμορφες νεραϊδένιες υπάρξεις και με έναν μεγάλο έρωτα στο επίκεντρο, μέσα σε ένα περιβάλλον παραμυθένιο.

Μοιάζει σαν όνειρο; Ίσως. Ένας επιπλέον λόγος για τους ερωτευμένους, που θα έχουν την  τιμητική τους εκείνη τη μέρα, να πάνε σινεμά συμπεριλαμβάνοντας στην έξοδό τους την ταινία «Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία».

Αντλημένη από το φαντασιακό κόσμο του Mark Helprin, συγγραφέα του ομώνυμου μυθιστορήματος του 1983, η ταινία «Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία» αφηγείται τον ξαφνικό κεραυνοβόλο έρωτα ενός κλέφτη και μιας όμορφης αριστοκράτισσας.

Ωστόσο, το πεπρωμένο καταδιώκει αυτή τη σπάνια μεγάλη αγάπη που αναπτύσσεται σε σύντομο διάστημα μεταξύ τους και θα τους χωρίσει. Πολλά φανταστικά ή και μεταφυσικά στοιχεία εισέρχονται κατά την εξέλιξη της διήγησης με την ιδέα της μοίρας να ενεργεί καταλυτικά ως μια κυρίαρχη δύναμη και να επηρεάζει τις ζωές των προσώπων.

Διάφορες σκέψεις, κοινότυπες και χιλιοειπωμένες, όπως το ότι «κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος για έναν άλλο συγκεκριμένο» ή ότι «συνωμοτεί το σύμπαν για να βρεθούν και να είναι μαζί όταν γνωριστούν» και άλλα παρόμοια που γεμίζουν συνήθως τις σελίδες εφηβικών λευκωμάτων, διαπερνούν τη διήγηση και θα γίνουν μάλλον ευχάριστα δεκτά από το θεατή που θα αποφασίσει να δει μια τέτοιου είδους ταινία, καθώς εγγράφονται μέσα στο όλο πνεύμα του παραμυθιού που προτείνει ο Ακίβα Γκόλντσμαν, ο οποίος σκηνοθετεί για πρώτη φορά.

Εκτός από το πεπρωμένο που βαραίνει πάνω από τις ζωές των ηρώων, μια διαρκής πάλη παρατηρείται μεταξύ του Καλού και του Κακού, με το κεντρικό πρόσωπο, τον Peter Lake (Κόλιν Φάρελ, «Total Recall») να έρχεται σε διαρκή αντιπαράθεση με έναν αμείλικτο εχθρό, τον Pearly Soames (Ράσελ Κρόου, «Gladiator»).

Ο Pearly, μάλιστα, έρχεται σε επαφή ακόμη και με τον Εωσφόρο (Γουίλ Σμιθ) ανακοινώνοντάς του διάφορα δολερά σχέδια εις βάρος του Peter και της όμορφης αγαπημένης του Beverly (Τζέσικα Μπράουν Φίντλει). Η λύσσα και το μίσος που διακατέχει τον Pearly, αντιπρόσωπο του Κακού, έρχεται σε φανερή αντίθεση με τα ευγενή αισθήματα του Peter, ο οποίος βρίσκεται στο άλλο άκρο.

Το Καλό και το Κακό, λοιπόν, παίρνουν μορφές και αντιμάχονται διαρκώς το ένα το άλλο, ταξιδεύοντας ακόμη και μέσα στο χρόνο. Ξαφνικά η διήγηση με ένα χρονικό άλμα μεταπηδά από το 1916 στη Ν. Υόρκη του σήμερα.

Η ιστορία μετατίθεται σε ένα περιβάλλον σύγχρονο με αρκετά, ωστόσο, φανταστικά στοιχεία που παραμένουν. Σε όποια εποχή και αν βρίσκεται, όμως, ο ήρωας Peter έχει πάντα δίπλα του ένα φύλακα άγγελο που τρέχει να τον συνδράμει σε κάθε δύσκολη περίπτωση και να τον διασώσει από τους κακούς.

Είναι το φτερωτό άσπρο άλογο (με το όνομα «Athansor» μέσα στο μυθιστόρημα), η παρουσία του οποίου προεκτείνει ακόμη περισσότερο το φανταστικό και παραμυθένιο κόσμο της «Χειμωνιάτικης Ιστορίας». Πρόκειται για μια ταινία που απευθύνεται σε εφήβους και για αυτό εμένα με άφησε αδιάφορη. Ωστόσο, αν σας αρέσουν τα παραμύθια με θαύματα να τη δείτε.  

Σκηνοθεσία: Ακίβα Γκόλντσμαν. Παίζουν: Κόλιν Φαρέλ, Τζέσικα Μπράουν Φίντλει, Γουίλ Σμιθ, Τζένιφερ Κόνελι, Ράσελ Κρόου, Κέβιν Ντουράντ, Ματ Μπόμερ, Γουίλιαμ Χαρτ, Κέβιν Κόριγκαν. Η ταινία προβάλλεται από την Village.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ