Λι Μάρβιν, ο θρύλος της «Κατ Μπαλού»

lee-marvin
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Αν ζούσε, θα έκλεινε σήμερα τα 90 του χρόνια. Μπορεί οι περισσότεροι να τον έχετε συνδυάσει με τον Major Reisman αλλά προσωπικά μιλώντας, η ταινία που στιγμάτισε τον σπουδαίο Λι Μάρβιν ήταν το αγαπημένο γουέστερν «Κατ Μπαλού», με την Τζέιν Φόντα στον ομώνυμο ρόλο.

Η ταινία του χάρισε το ένα και μοναδικό του Όσκαρ και πραγματικά το άξιζε. Όσοι έχετε δει την ταινία (ακόμα έχω τη βιντεοκασέτα εγώ πάντως) το γνωρίζετε καλά αυτό, όσοι πάλι όχι, ψάξτε τη, αξίζει.

Γουέστερν με αρκετά κωμική χροιά, όπου ο Μάρβιν ερμηνεύει υπέροχα δύο ρόλους και αυτόν του πιστολέρο –μέθυσου Kid Shelleen και του κακού «αδερφού» (αν θυμάμαι καλά) Tim Strawn.

Συχνά υποδυόταν αντιπαθητικούς και σκληρούς χαρακτήρες αλλά η «Κατ Μπαλού» του έδωσε «πάτημα» για να αποδείξει την κωμική πλευρά του.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι έμαθε να υποκρίνεται όταν υπηρετούσε στους πεζοναύτες και προσπαθούσε να φαίνεται ατρόμητος μπροστά στη μάχη, κάτι που του χάρισε παράσημο κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Saipan.

Ήταν απόγονος του Τόμας Τζέφερσον και του Τζορτζ Ουάσινγκτον ενώ όταν ο Σπίλμπεργκ ετοιμαζόταν για τα «Σαγόνια του καρχαρία», αποτέλεσε την πρώτη του επιλογή.

Δεν ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός και αυτό αποδεικνύεται εύκολα καθώς είχε κρατήσει μόλις 4 σουβενίρ από όλη του την πορεία στο σινεμά. Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην «Κατ Μπαλού», την αναφορά που έλαβε από το National Cowboy Hall of Fame για την απόδοσή του στο «The Man Who Shot Liberty Valance» (1962), το χρυσό album του για το «Wandering Star» και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια με τα οποία τον χτύπησε η Βίβιαν Λι, στο «Ship of Fools» (1965).

Οι φιλελεύθερες πολιτικές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν να αρνηθεί τον ρόλο του George S. Patton Jr. στο «Patton» (1970) επειδή δεν ήθελε να ηρωοποιήσει τον πόλεμο.

Μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ (Adaptation, 2007), Χοσέ Φερέρ (Μουλέν Ρουζ, 1952) και Πίτερ Σέλερς ( Dr. Strangelove, 1964) είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει προταθεί για Όσκαρ παίζοντας διπλό ρόλο, αυτόν του Kid Shelleen και του Tim Strawn. Είναι και ο μόνος που το κέρδισε βέβαια. Για την «Κατ Μπαλού» μάλιστα αρνήθηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Για μια χούφτα δολάρια».

Ήταν από τους πρώτους διάσημους που υποστήριξαν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων σε συνέντευξή του στο Playboy τον Ιανουάριο του 1969.

Τον Φεβρουάριο του 1951 παντρεύτηκε την Μπέτυ Έμπελιγκ. Χώρισαν στις 5 Ιανουαρίου του 1967, έχοντας ήδη αποκτήσει 4 παιδιά. Ο δεύτερος γάμος του ήταν στις 18 Οκτωβρίου του 1970 με την Πάμελα Μάρβιν. Έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του στις 29 Αυγούστου του 1987.

Αυτή που τον οδήγησε σε δικαστική διαμάχη διεκδικώντας χρήματα ήταν η επί επταετίας σύντροφός του ηθοποιός Μισέλ Τριόλα. Το 1977 τον μήνυσε, οδηγήθηκαν σε δίκη και στις 18 Απριλίου του 1979, ο δικαστής Άρθουρ Κ. Μάρσαλ τον διέταξε να της  πληρώσει 104 χιλιάδες δολάρια για «λόγους αποκατάστασης», αλλά αρνήθηκε το αίτημά της περί κοινής ιδιοκτησίας, που θα της απέφερε τα μισά από τα 3.600.000 δολάρια που είχε κερδίσει ο Μάρτιν, τα 6 χρόνια που ήταν μαζί.

Τον Αύγουστο του 1981, αφού διεκδίκησαν και οι δύο τη νίκη, το ζήτημα έληξε χωρίς να καταβάλει ο Μάρβιν ούτε σεντ.

Ο Λι Μάρβιν πέθανε στις 29 Αυγούστου του 1987 στο Τουσόν της Αριζόνα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]