Τα ...απαγορευμένα: ποιες χώρες είπαν όχι στην προβολή διάσημων ταινιών

forbid
ΤΡΙΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Άλλοτε ο λόγος είναι θρησκευτικός, άλλοτε πάλι θίγει τα ήθη και έθιμα μιας χώρας. Όπως και να έχει, πολλές χώρες έχουν απαρνηθεί χολιγουντιανές παραγωγές κατά καιρούς.

Αφορμή για το άρθρο (τι άλλο;) από τον «Νώε» του Αρονόφσκι που έχει ακούσει ένα ηχηρό «όχι» από Κατάρ, Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κουβέιτ και πάει λέγοντας.

Αναμενόμενο βέβαια με το θέμα της ταινίας και τα θρησκευτικά ιδεολογικά πιστεύω της Μέσης Ανατολής.

Το «Nymphomaniac» φυσικά και δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη λίστα των απαγορευμένων. Αν και η προειδοποίηση ότι η ταινία απευθύνεται μόνο σε ενήλικες ήταν δεδομένη, η Ρουμανία δεν «τσίμπησε» και απαγόρευσε την προβολή της ως ανήθικης και ανεξέλεγκτης σεξουαλικά.

Οι «Αγώνες πείνας» ήταν υπερβολικά βίαιοι για τους νεαρούς Βιεταμέζους. Η χώρα απαγόρεψε την προβολή της ταινίας (και καλά έκανε αν σκεφτείς ότι έχουν και ένα κακό προηγούμενο με πολέμους).

Ως Φρόντο Μπάγκινς τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, αλλά όταν ο Ελάιζα Γουντ αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στο «Maniac», οι Νεοζηλανδοί δεν ήταν έτοιμοι να χαλάσουν τη ρομαντική ιδέα που είχαν για το αγαπημένο τους χόμπιτ. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι είπαν ότι η προβολή «θα ήταν τραυματική για το δημόσιο καλό».

O «Zoolander» του Μπεν Στίλερ επιχειρεί να σκοτώσει τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας. Χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω;

Το 2013 το remake του «Evil Dead» κυκλοφόρησε με ένα αρκετά αηδιαστικό τρέιλερ που η Σιγκαπούρη δε μπόρεσε ποτέ να χωνέψει, ενώ στα παράδοξα υπολογίστε και την εκπληκτική ταινία «Milk» με τον Σον Πεν στον ομώνυμο ρόλο να δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας (και να παίρνει και ένα Όσκαρ γι’ αυτό) που οι κάτοικοι των Σαμόα δεν είδαν ποτέ καθώς η αρμόδια επιτροπή απαγόρευσε το φιλμ επειδή ήταν απρεπές και αντίθετο προς τα χριστιανικά ήθη και την κουλτούρα των Σαμόα.

Η Ταϋλάνδη είπε ένα ηχηρό «όχι» στην προσπάθεια του Ζακ και της Μίρι να κάνουν πορνό ( Zack & Miri Make a Porno) επειδή φοβήθηκε ότι θα προκαλέσει τους νέους που αλλού; Στην πορνογραφία.

Όταν ο Σάσα Μπαρόν ως «Μπόρατ» εμφάνισε τους ανθρώπους του Καζακστάν ως δύσμοιρους και τριτοκοσμικούς, οι ….συμπολίτες του εκνευρίστηκαν και η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στη χώρα. Ως «Bruno» πάλι δεν κατάφερε να προβληθεί στην Ουκρανία καθώς είχε «ομοφυλόφιλες τάσεις (ναι η ταινία) και προωθούσε τις σκηνές σεξ».

Η Ταυλάνδη και η Ουκρανία επέτρεψαν τα τρία πρώτα μέρη του «Saw» αλλά στο τέταρτο «πάτησαν πόδι». Το …τετράκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού προφανώς.

Ο Τζακ Νίκολσον φτάνει στην Κίνα και προσπαθεί να αγοράσει ένα τεχνολογικό τσιπ δίνοντας λεφτά σε αξιοματούχους της χώρας. Αυτή και μόνο η σκηνή από το «The Departed» αρκούσε για να μην καταφέρει η ταινία να περάσει τα σύνορα της χώρας.

Ποιος θα περίμενε ότι «Οι πειρατές της Καραϊβικής» θα ..έτρωγαν πόρτα. Ναι, έτσι ακριβώς λέγεται αυτό που συνέβη, όταν η Κίνα αποφάσισε ότι ο χαρακτήρας «Chow Yun-Fat» ήταν αρνητικό στερεότυπο.

Προσβλητική για το Ιράν και το Ισλάμ θεωρήθηκε η «Persepolis» όταν προβλήθηκε στον Λίβανο, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη των ψυχραιμοτέρων.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Νιγηρίας, η ταινία «District 9» που έδειχνε τους κατοίκους να γίνονται κανίβαλοι και τις πόρνες να κοιμούνται με τους εξωγήινους, δεν ήταν και πολιτιστικά και κοινωνικά ηθικό. Απαγόρευσε την προβολή της και απαίτησε και συγνώμη από την Sony Pictures.

Αλλά το βραβείο της καλύτερης (ever) απαγόρευσης πάει στην Βόρεια Κορέα: Η ταινία καταστροφής «2012» δεν έφτασε ποτέ στη χώρα γιατί ο Κιν Γιονγκ Ιλ είχε προφητεύσει (ναι σωστό είναι το ρήμα) ότι το 2012 θα ήταν η χρονιά, που η Βόρεια Κορέα θα ανερχόταν σε παγκόσμια δύναμη και δεν ήθελε να το γρουσουζέψει. Τα λόγια είναι περιττά.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]