Απλά, πρακτικά μαθήματα ζωής από το How I Met Your Mother

how-i-met-met
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Έχουν απομείνει μόλις ελάχιστες στιγμές για να μοιραστούμε μαζί με τους συντελεστές μιας σειράς, που έχει αγαπηθεί όσο λίγες.

Μια κωμωδία καταστάσεων που δημιούργησαν οι Craig Thomas και Carter Bays, βασιζόμενοι στις εμπειρίες που είχαν οι ίδιοι όσο συγκατοικούσαν στη Νέα Υόρκη, το How I Met Your Mother, αγαπήθηκε χάρη στην ολοκληρωμένη σύλληψη κι απεικόνιση των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων του και της μεταξύ τους σχέσης, στο στακάτο χιούμορ της και στ’ ότι τελικά κατάφερε να απεικονίσει μία, ακόμα, ιστορία αγάπης με τον πιο πρωτότυπο τρόπο: την αφήγησή της σ’ ένα μελλοντικό χρόνο από τον πατέρα Ted προς τα παιδιά του.

Οι Ted, Marshall, Lily, Robin, Barney, πέραν των ξεκαρδιστικών στιγμών που μας χάρισαν, δεν παρέλειψαν να μας δώσουν και μία πληθώρα πρακτικών συμβουλών  για διάφορες καταστάσεις της ενήλικης ζωής. Όσες ακολουθούν είναι μόνο λίγες από αυτές.

Για την ανεύρεση δουλειάς:

Κανένας δε διαβάζει βιογραφικά. Φτιάξε ένα τρελό βίντεο – βιογραφικό, με εσένα να –σχεδόν- κάνεις διάφορα φοβερά πράγματα και ξεστομίζεις περίπλοκες, σύνθετες ανύπαρκτες λέξεις οι οποίες θα περιγράφουν τα προσόντα και τις δεξιότητές σου.

Για τη δουλειά:
Στον κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχει μια αλυσίδα κραξίματος η οποία ακολουθεί τη δομή της ιεραρχίας από πάνω προς τα κάτω. Δε θα γλιτώσεις τις φωνές, δεν μπορείς να σπάσεις την αλυσίδα.

Στο εργασιακό περιβάλλον – κι όχι μόνο, έχεις δύο επιλογές: ή εντάσσεσαι ή μένεις εκτός. Εσύ αποφασίζεις.

Για τη διασκέδαση:

Δεν πας πουθενά χωρίς την κατάλληλη μουσική υπόκρουση να παίζει στο αυτοκίνητο.

Όταν είσαι πάνω από 22 χρονών τα κλαμπ είναι μία φρίκη: η μουσική παίζει πάρα πολύ δυνατά, δεν μπορείς να μιλήσεις, θα κάνεις μία ώρα να πάρεις ένα ποτό και θα ξυπνήσεις με φρικτό χανγκόβερ.

Για τη φιλία:
Οι πραγματικοί, οι πιο αγαπημένοι φίλοι σου, θα περάσουν  μπροστά απ’ τα ματιά σε περίπτωση μιας σύντομης και ευτυχώς ατελέσφορης επιθανάτιας εμπειρίας.

Για το φλερτ:
Η γλώσσα του σώματος θα σου επιτρέψει να καταλάβεις αν είναι διαθέσιμος/η.

Έχεις περισσότερες πιθανότητες να φλερτάρεις επιτυχώς εκτός έδρας, σε άλλη πόλη ή χώρα, ή αν υποκριθείς ότι είσαι ξένος εντός έδρας. Είναι η γοητεία του εξωτικού που παίρνει μπρος.

Για τις σχέσεις:

Η ...Κουβέντα «τι θεωρείς ότι είναι αυτό που έχουμε;», αν και ένα από δυσκολότερα πράγματα που έχεις να κάνεις, είναι σημαντική για τις χαλαρές σχέσεις – που τελικά μόνο χαλαρές δεν είναι.

Δε μπορείς να κρατάς πράγματα από τις προηγούμενες σχέσεις, εκτός αν είναι πραγματικά τέλεια… ή ζωντανά, όπως ένα σκυλί.

Μην αυταπατάσαι: οι σχέσεις εξ αποστάσεως δε λειτουργούν, τουλάχιστον όχι τις περισσότερες φορές.

Υπάρχει μια σχέση αναλογίας μεταξύ του πόσο ωραίος/α είναι κάποιος/α και της τρέλας που κουβαλάει.

Για το γάμο:

Πριν κάνεις πρόταση γάμου σε κάποιον/α, κάντε το τεστ της βεράντας: μπορείς να φανταστείς εσένα, αυτόν/η και τους φίλους σου στα χρυσά εβδομήντα να παίζετε μπιρίμπα και να περνάτε τέλεια; Αν όχι, δεν είναι αυτός/η.

Το ίδιο τεστ μπορείς να εφαρμόσεις για να βοηθηθείς με τη λήψη διαφόρων σημαντικών αποφάσεων στη ζωή: αν φανταστείς τον εαυτό σου στα 80 του να νοσταλγεί την παλιά του ζωή, θεωρείς ότι θα είναι ευχαριστημένος που επέλεξες να γίνεις λογιστής; Ή που τα παράτησες όλα για να συνδράμεις τον αγώνα κατά των φαλαινοθηρικών;

Η μεγαλύτερη παύση στη ζωή σου θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει την πρόταση γάμου που θα κάνεις σε κάποια/ον.

Πρέπει να προσπαθήσεις να παντρευτείς κάποιον/α για τον οποίο/την οποία θα ήταν περήφανος ο 13χρονος εαυτός σου.

Το να γίνεις γονιός είναι κάτι που θέλουν οι περισσότεροι, αλλά σχεδόν κανένας δε βιάζεται να το κάνει.

Για την αγάπη:

Δεν ψάχνεις για κάποιον ο οποίος απλά ανέχεται τις ιδιορρυθμίες σου. Ψάχνεις για κάποιον που τις αγαπά, που τις απολαμβάνει και που σ’ αγαπά περισσότερο εξ αιτίας αυτών.

Γενικού περιεχομένου:
Μην προσπερνάς τις σημαντικές στιγμές, δεν πρόκειται να τις ξαναζήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος: μην αναβάλλεις τη χαρά!

Οι άνθρωποι προσκολλώνται σε πράγματα, καταστάσεις και άλλους ανθρώπους. Είμαστε φτιαγμένοι να αγαπάμε και να αισθανόμαστε άνετα με ό, τι γνωρίζουμε καλά. Γι’ αυτό και…η νοσταλγία για την πατρίδα, ή την ιδιαίτερη πατρίδα, συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως.

Η ψυχολογία που αφορά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι εξίσου αποτελεσματική στους ενήλικες.

Και βέβαια… «Τίποτα καλό δε συμβαίνει μετά τις 2 τα μεσάνυχτα». Τι λέγαμε πριν σχετικά με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν την πορεία της ζωής, αλλά και το άμεσο μέλλον; Μην τις επιχειρήσεις μετά τις 2 τα μεσάνυχτα.

Για τη δουλειά, την αγάπη, τη δημιουργία οικογένειας και ό, τι άλλο

Μη σκοτώνεσαι κυνηγώντας αυτό που δε σου κάθεται. Άσε το σύμπαν να αναλάβει. Από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο ο Ted εξιστορεί τις διάφορες προσπάθειές που έκανε για να γνωρίσει τη μία και μοναδική, εκείνη που τελικά θα παντρευόταν.

Το πίστεψε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των σεζόν, έπεσε έξω και πληγώθηκε ξανά και ξανά. Το βασικό μάθημα ζωής τελικά είναι αυτό - και δεν έχει καμία σχέση με τον Αλχημιστή και το σύμπαν που συνωμοτεί: δεν μπορείς να εκβιάζεις τις καταστάσεις. Να εύχεσαι απλά να είσαι τόσο τυχερός/η, ώστε να βρεθείς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]