Κριτική ταινίας: Τα Μάπετς Καταζητούνται

mupets
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Ανανεωμένο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινού, το θρυλικό «Muppets Show» επιστρέφει με απαράλλαχτους τους παλιούς κλασικούς του ήρωες.

«Τα Μάπετς Καταζητούνται» είναι η όγδοη ταινία της Σάγκα «Μάπετς» σε σενάριο Νίκολας Στόλερ και αποτελεί τη συνέχεια του «Τhe Muppets», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 2011.

Πρόκειται για ένα μιούζικαλ δράσης, που στοχεύει να διασκεδάσει το κοινό με ανεκδοτολογικά περιστατικά, με performances, ακόμη και με σκηνές καταδίωξης, καθώς τα άμοιρα πλασματάκια αυτή τη φορά εξαπατώνται και εμπλέκονται εν αγνοία τους σε ένα έγκλημα, σε μια επιχείρηση κλοπής πολύτιμων λίθων που έχει με δόλο οργανώσει ο Κωνσταντίν, ένας διάσημος επικίνδυνος κακοποιός.

Ο Κωνσταντίν είναι ολόιδιος με τον Κέρμιτ, τον αρχηγό της ομάδας και από ένα λάθος, ο Κέρμιτ βρίσκεται σε μια μεγάλη απομονωμένη φυλακή στη Σιβηρία. Ο Κωνσταντίν παίρνει τη θέση του χωρίς κανείς να το αντιληφθεί και, έτσι όλα και όλοι μπερδεύονται σε μια περιπέτεια δράσης με μπόλικο σασπένς…

Σκηνοθέτης είναι πάλι ο Τζέιμς Μπόμπιν, ο οποίος βάζει αυτή τη φορά τους μικρούς ήρωες «σε φασαρίες», καθώς φτιάχνει μια ταινία δράσης «παλιού τύπου» θυμίζοντας παλαιότερα φιλμ της δεκαετίας του ’60 με κακοποιούς, ληστές και συνωμοσίες.

Τους παρασύρει ταυτόχρονα σε έναν περίπλου ανά την Ευρώπη, όπου οι αγαπητές μαριονέτες επισκέπτονται διάφορα μεγάλα θέατρα για να δώσουν τις παραστάσεις τους. Κατά την περιοδεία τους, θα περάσουν από το Βερολίνο, τη Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Λονδίνο «ταξιδεύοντας» έτσι και το θεατή σε αυτές τις πρωτεύουσες, εμπλουτίζοντας τα διάφορα γκαγκς και τα τραγελαφικά τους επεισόδια με αναφορές ευρωπαϊκού περιεχομένου.

Τα τραγούδια, τα γέλια από τις αστείες καταστάσεις δεν λείπουν και όλο το γενικό χάος που συνοδεύει συνήθως τις ιστορίες των «Μάπετς». Το κωμικό τώρα πηγάζει και από την ανταλλαγή ρόλων του Κέρμιτ με το μεγάλο ληστή Κωνσταντίν, καθώς ο καθένας ξαφνικά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, έχοντας να αντιμετωπίσει συνθήκες στις οποίες δεν έχει συνηθίσει.

Ο Κέρμιτ, ως φυλακισμένος, κερδίζει τις εντυπώσεις όλων των κρατουμένων ακόμη και της δύστροπης δεσμοφύλακα Nadya, με την οργανωτικότητα και  το καλλιτεχνικό του ταπεραμέντο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι μετατρέπει την άμορφη ενιαία μάζα των κρατουμένων σε μια πρωτότυπη ομάδα χορού.

Από την άλλη, αξιοπρόσεχτες είναι οι αντιδράσεις του Κωνσταντίν και οι μάταιες προσπάθειες που κάνει για να μοιάσει στον Κέρμιτ. Εκτός από όλους τους άλλους, έχει να αντιμετωπίσει και τη γοητευτική γουρουνίτσα, τη Miss Piggy που έχει ως όνειρο ζωής να παντρευτεί τον Κέρμιτ. Η  Miss Piggy εμφανίζεται μάλιστα très chic με μια πλούσια γκαρνταρόμπα.

«Τα Μάπετς Καταζητούνται» θα θυμίσουν σε πολλούς τα παιδικά τους χρόνια, όταν έβλεπαν τη διάσημη βρετανική σειρά που πέρασε από την τηλεόραση μεταξύ 1976 και 1981. Τώρα επιστρέφουν με ακόμη περισσότερη δράση και με cameo εμφανίσεις διασημοτήτων και θα σας κάνουν να περάσετε ευχάριστα για 112 λεπτά.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μπόμπιν. Παίζουν: Ρέι Λιότα, Ρίκι Τζερβέ, Τομ Χίντλεστον, Μτέμπι Ράιαν, Σάλμα Χάγιεκ, Κριστόφ Γουόλτζ, Ντάνι Τρέχο, Τίνα Φέι, Τάι Μπαρέλ, Τιλ Σβάιγκερ, Φρανκ Λανγκέλα. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ