Game of Thrones, μέρος δεύτερο: Αυτούς που χάσαμε

stark
ΣΑΒΒΑΤΟ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Αφού χθες είπαμε ποιοι θα έρθουν στη νέα σεζόν του Game of Thrones, τι λέτε να θυμηθούμε σήμερα αυτούς που έφυγαν; Και όταν μιλάμε για «Game of Thrones» το …έφυγαν έχει μία και μόνη μετάφραση: θάνατος.

Μη κουνάτε το κεφάλι σας, τύπου «περσινά ξινά σταφύλια» γιατί με αυτή τη σειρά ποτέ δεν ξέρεις. Εξάλλου, πόσο σίγουροι είστε ότι θυμάστε όλους, όσοι πέθαναν (ή μήπως δεν πέθαναν ακριβώς;)

Σας κίνησα το ενδιαφέρον, έτσι; Ωραία λοιπόν. Ξεκινάμε:

Orell the skinchanger (σαν τη σαλαμάνδρα ένα πράγμα): είχε ερωτευτεί την Ygritte και μισούσε τον Jon Snow, τόσο πολύ που προσπάθησε να τον σκοτώσει και σαν άνθρωπος και σαν αετός. Ο καθαρόαιμος πολεμιστής όμως Jon Snow τον πρόλαβε: Τον μαχαίρωσε.

To ίδιο ακριβώς έκανε (ο Jon Snow) και στον Qhorin Halfhand, ο οποίος όμως στην ουσία θυσιάστηκε για να διασφαλίσει ότι ο Jon θα φανεί ως προδότης στους Wildlings. Πονηρός ο μακαρίτης.

Ο θάνατός του δίκαιος, να είμαστε και ειλικρινείς: δια πυρός λοιπόν από τους δράκους, για να μάθει ο Pyat Pree να προσπαθεί να παγιδεύσει τη μητέρα τους, την Daenerys Targaryen. Α, το σωστό να λέγεται.

Το …έφαγε το κεφάλι του Rickard Karstark. Στην κυριολεξία μάλιστα, αφού ο Robb Stark τον αποκεφάλισε ενώ ο Ser Rodrik Cassel είχε ακριβώς την ίδια τύχη αλλά από το χέρι του Theon Greyjoy.

Game χωρίς φωτιά, αίμα και εκδίκηση δεν είναι Game γι’ αυτό και οι συντελεστές τίμησαν τη φήμη τους και απέδειξαν ότι αν σου φερθώ καλά και εσύ μου σκοτώσεις τον άντρα και με αφήσεις και άκληρη, τα αντίποινα να περιμένεις ότι θα είναι πολύ σκληρά. Ανάψτε κάρβουνα, αφήστε τη φωτιά να φουντώσει για τα καλά και κάψτε την Mirri Maz Duur, που έπαιξε άτιμο παιχνίδι στην Καλίσι.

Πάντα επί ποδός και στην υπηρεσία των Starks, ήταν ο Jory Cassel και το πλήρωσε με τη ζωή του και το… μάτι του, εκεί ακριβώς που τον μαχαίρωσε ο Jaime Lannister.

Αχ, βρε καημένη Septa Mordane. Το μόνο που ήθελε είναι να μεγαλώσουν οι πιτσιρίκες των Stark με χάρη και ευγένεια. Τι κατάφερε; Την κεφαλήν της επί πίνακι κατάφερε και αν θέλετε να μιλήσουμε ως «gamers»: αποκεφαλισμός.

Ποιος έχει σειρά σε τούτο το ατελείωτο …μνημόσυνο; Η Ros, η οποία κατέληξε να είναι στόχος του Joffrey με ένα σωρό βέλη καρφωμένα πάνω της. Λες και αυτό το παιδί, δεν το μισούσαμε αρκετά μέχρι τότε…

Ο θάνατος του Kraznys mo Nakloz ήταν μάθημα ζωής: μην προσβάλεις κάποιον που ρέει στις φλέβες του αίμα από την παλιά Valyria. Αν το κάνεις: στην πυρά.

Δεν ήταν ο πιο κακός χαρακτήρας στη σειρά αλλά ήταν πολύ κλαψιάρης. Και έτσι για να …συμμορφωθεί, λίγο λιωμένο χρυσό στο κεφάλι του κάνει τη διαφορά. R.I.P  Viserys Targaryen.

Άμα πας γυρεύοντας, καλά κάνουν και σε μαχαιρώνουν (ε, την αδικία δεν την μπορώ). Ο κύριος Craster (κύριος, λέμε τώρα) παντρεύτηκε τις κόρες του για να κάνει περισσότερες κόρες και άφησε και τον νεογέννητο γιο του έξω στο χιόνι για να τον βρουν τα «ζόμπι». 

Ο Beric Dondarrion από την άλλη πέθανε αλλά όχι για πολύ. Μπορεί Το Κυνηγόσκυλο να τον σκότωσε αλλά αυτός τον ξέρει τον τρόπο της επιστροφής (δεν είναι δα και η μόνη φορά).

Φυσικά αίτια να το πω; Θεία δίκη; Όπως και να έχει όταν ο αγροίκος Robert Baratheon ξεκοιλιάστηκε από ένα αγριογούρουνο, ο θάνατος αυτός αν μη τι άλλο, του ταίριαζε.

Ο έτερος Baratheon, ο Renly πέθανε όταν τον μαχαίρωσε ένα από τα «πλάσματα» της Melisandre. Θα γινόταν όμως καλός βασιλιάς και εκείνη την παράνομη σχέση με τη γυναίκα του αδερφού του, άντε να την ξεχάσουμε.

Επειδή από ότι ήδη θα ξέρετε,  στο Game of Thrones, δεν έχει σημασία αν είσαι καλός ή κακός, αν σου αξίζει ή όχι ο θάνατος και άλλα τέτοια διλήμματα με ηθικό υπόβαθρο, ο Jeor Mormont σκοτώθηκε…έτσι απλά.

Τι άνθρωπος, τι ζωντανό, έλεος δεν έχει το Game of Thrones όταν πρόκειται για θάνατο, έτσι τον χάσαμε τον Grey Wind. Άδικος και ο χαμός της Lady που τη μαχαίρωσε ο Ned Stark, απλά και μόνο επειδή η Cersei και ο Joffrey είναι ό,τι πιο μοχθηρό κυκλοφορεί στην παρέα του Game of Thrones.

Ίδια τύχη είχε όχι μόνο η Talisa Stark αλλά και το μωρό των Stark (το αβάπτιστο), που έτσι άτιμα τους μαχαίρωσαν οι Frey.

Και πλέον φτάσαμε στην τελική πεντάδα των θανάτων του Game και η αγωνία εντείνεται (μάλλον). Βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε λοιπόν.

Στο νούμερο 5 έχουμε τον Maester Luwin. Καλός, χρυσός και άγιος αλλά το έφαγε το δόρυ στο στομάχι. Μία θέση πιο πάνω, ο Robb Stark, που και τον μαχαίρωσαν και βέλη του πέταξαν, για να σιγουρευτούν ότι πέθανε. Το μαχαίρι πάντως το είδατε, ο Roose Bolton το χειρίστηκε.

Και να πεις ότι δεν είχε ζήσει και ένα δράμα πριν κλείσει τα μάτια του; Είδε και τη γυναίκα του να μαχαιρώνουν και το αγέννητο παιδί του. Μα τι γρουσουζιά έχουν αυτοί οι Stark επιτέλους;

Μία μικρή διακοπή από τους θανάτους των Stark για να σας πω για τον θάνατο, που εμένα με απογοήτευσε. Αυτόν του Khal Drogo, που έζησε ένα δράμα από την πολλή αγάπη. Κάπου εκεί ήρθε και η λύτρωση (;) και το χάσαμε το κορμί (πατριώτη). Τι τα θες; Δυστυχία.

Οι δύο θέσεις πριν την κορυφή ανήκουν δικαιωματικά στους Stark. Ο Ned στο 2 (που νομίζω ότι ο ηθοποιός που τον υποδύεται, ο Sean Bean, έχει ειδικότητα στο να πεθαίνει «άμα τη εμφανίσει» του στην οθόνη, βλέπε Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κ.λπ).

Τον Ned, όπως θα θυμάστε τον αποκεφάλισαν. Έτσι αναίτια και ξαφνικά κάνοντας το σασπένς να χτυπήσει κόκκινο.

Αυτή που όμως έπρεπε να πεθάνει μετά από τόση δυστυχία που αντίκρισαν τα μάτια της ήταν η Catelyn Stark. Πόση (όχι πείτε μου πόση;) υπομονή;

Είδε τον γιο της να μένει παράλυτος, την αδερφή της να τρελαίνεται, τον άντρα της να δολοφονείται, τις κόρες της να πιάνονται αιχμάλωτες, τον πατέρα της να πεθαίνει και τελικά τον γιo της να τον σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της.

Πόσο να αντέξει η δόλια η μάνα; Κάμποσα βέλη και μια μαχαιριά στο λαιμό την έκαναν τη δουλειά τους. Αν μη τι άλλο, λυτρώθηκε η γυναίκα.

Και αν αυτοί ήταν οι θάνατοι (σήμα κατατεθέν του Game of Thrones ας το παραδεχτούμε) μόνο στους 3 πρώτους κύκλους βάλε τώρα με το νου σου αναγνώστη και φαν το…Χειμώνα τι έχει να γίνει.