Το περίφημο πανηγύρι του Μεσολογγίου on camera...

dolaria
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

...όπως καταγράφτηκε από την Αύρα Γεωργίου στο ντοκιμαντέρ της «Τα Δολάρια του Αγίου».

Το Μεσολόγγι έχει ταυτιστεί με την ηρωική και αιματοβαμμένη Έξοδο των κατοίκων του, ύστερα από την πενταετή πολιορκία της πόλης κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης (1821-1826).

Αυτά επί τουρκοκρατίας γιατί το σημερινό Μεσολόγγι ζει μία ήσυχη, εν πολλοίς, ζωή και είναι μία πόλη στην οποία συμβιώνουν ειρηνικά δύο κοινότητες: οι ντόπιοι και οι Ρομά.

Κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, όλοι μαζί διοργανώνουν το πενθήμερο πανηγύρι του Άη Συμιού, στο οποίο μουσική παίζουν αποκλειστικά οι Ρομά. Πέντε διονυσιακές μέρες και νύχτες, κατά τη διάρκεια των οποίων άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη ενώνονται σε μία ατμόσφαιρα έκστασης.

Με αυτό το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προλογίσει η δημιουργός του, Αύρα Γεωργίου, θα ολοκληρωθεί το φετινό CineDoc, ύστερα από μια σεζόν πλούσια σε προβολές και συζητήσεις.

Τα «Δολάρια του Αγίου» έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα παιχτεί ενώπιων του αθηναϊκού κοινού. Θα ακολουθήσουν προβολές και στον κινηματογράφο Δαναό.

Η διοργάνωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκουν στους Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή ενώ μετά την προβολή, ακολουθεί κέρασμα... μεσολογγίτικο, με ούζο και αυγοτάραχο.

Πληροφορίες: Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31, 210 7211073, Τετάρτη 9 Απριλίου στις 20.00, τιμή εισιτηρίου 6, www.cinedoc.gr.