Σκηνοθέτης-ηθοποιός: μία σχέση κλασική (και όχι μόνο επαγγελματική)

couple
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το κλασικό ζευγάρι σκηνοθέτη - ηθοποιoύ είναι μία αξία αναλλοίωτη στο χρόνο. Πολλά λέγονται (ακόμη περισσότερα υπονοούνται) αλλά αν το καλοσκεφτείς πού θα ανακαλύψει και ο δόλιος ο σκηνοθέτης τη μούσα του, αν όχι στα μάτια της αγαπημένης του;

Τα ‘μαθες; Ο Sean Penn ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει την Charlize Theron, με την οποία ετοιμάζονται να βάλουν και στεφάνι. Και καλά θα κάνουν τα παιδιά. Αφού ετοίμασαν και το σπίτι τους (ο Sean λέγεται ότι την έχει έτοιμη τη νυφική παστάδα για την Νοτιοαφρικάνα καλλονή και τον υιοθετημένο γιο της) τι ακολουθεί στη συνέχεια; Ο κινηματογράφος, ως επισφράγιση του έρωτά τους.

Όπως ακριβώς είχε κάνει ο Roman Polanski με την Sharon Tate (και όλοι θυμόμαστε που κατέληξε αυτό) ή αργότερα με την Nastassja Kinski (κανείς δε θέλει να το θυμάται αυτό).

Άλλα ζευγάρια γνωρίστηκαν σε γυρίσματα ταινίας και άλλα απλά έκαναν αργότερα ταινίες. Το θέμα είναι ότι μοιράστηκαν κινηματογραφικές και προσωπικές στιγμές μαζί.

Ο Woody Allen, παλιά καραβάνα σε αυτόν τον τομέα, έχει σκηνοθετήσει τη Mia Farrow και οι δυο τους απλά δημιούργησαν τέχνη. Ο Woody όμως έκανε το ίδιο (8 ταινίες μάλιστα) και με την άλλη του αγαπημένη τη Diane Keaton (Annie Hall και με το oscar στο χέρι). Για τη Soon-Yi πάλι ούτε λόγος (άσχετα που δεν είναι ηθοποιός, θα μπορούσε να την κάνει).

Ο μοναδικός Darren Aronofsky είχε σκηνοθετήσει την επί πέντε χρόνια αγαπημένη του Rachel Weisz στο «The Fountain». Μια ταινία και έναν γιο μετά, εκείνη κατέληξε να παντρευτεί τον... Bond, James Bond, Daniel Craig.

To 1997 ο σκηνοθέτης Renny Harlin και η σύντροφός του, η ηθοποιός Geena Davis ήταν πεπεισμένοι ότι η ταινία τους «Cutthroat Island» θα κάνει πάταγο. Έριξαν έτσι 1 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία της. Τελικά, ούτε η ταινία άντεξε κοινό και κριτικούς, ούτε ο γάμος τους.

Εκ Γαλλίας προερχόμενο το επόμενο ζευγάρι: Michel Hazanavicius και Bérénice Bejo. Η ταινία «The Artist» έδωσε στη γυναίκα του, Bejo έναν ρόλο ζωής και μια υποψηφιότητα για oscar B’ γυναικείου ρόλου. Σε εκείνον πάλι χάρισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Τέλεια συνεργασία.

Λίγο ψυχεδελικό, λίγο ιδιόρρυθμο αλλά πραγματικά λατρεμένο ντουέτο: Tim Burton και Helena Bonham Carter. Έχουν επισφραγίσει τον έρωτά τους με αρκετές συνεργασίες και ένα παιδί, νονός του οποίου είναι ο Johnny Depp. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του «Planet Of The Apes» και έκτοτε έχουν συνεργαστεί σε 5 ταινίες.

Όταν ο Sam Mendes πρωτοείδε την Kate Winslet μόνο απαρατήρητη δεν του πέρασε. Έτσι παντρεύτηκαν και μετά από 5 χρόνια γάμου της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Revolutionary Road».

Η Winslet συμπρωταγωνίστησε με τον παλιό γνώριμο και αγαπημένο της Leonardo Di Caprio, ο Mendes αργότερα παραδέχτηκε ότι η συνεργασία με τη γυναίκα του ήταν τεράστιο λάθος, εκείνη συμφώνησε και 2 χρόνια αργότερα χώρισαν.

Στα πιο light της κουβέντας, η Kristen Stewart, η οποία διαπόμπευσε δημόσια τον αγαπημένο της Robert Pattinson, όταν μαθεύτηκε ο δεσμός της με τον σκηνοθέτης της στο «Snow White and the Huntsman», Rupert Sanders.

Εκείνος ήταν παντρεμένος, εκείνη απολογήθηκε δημόσια (ουκ ολίγες φορές) και εγώ το υπενθυμίζω για παραδειγματισμό.

Η Milla Jovovich είναι υπέροχη ηθοποιός και ξέρει να διαλέγει σκηνοθέτες. Ξεκίνησε με τον Luc Besson, με τον οποίο έκαναν ένα απαίσιο ζευγάρι εμφανισιακά αλλά καλλιτεχνικά, δεν τους λες και άσχημους. Συνεργάστηκαν στο «Πέμπτο Στοιχείο» παντρεύτηκαν και 2 χρόνια αργότερα χώρισαν.

Απτόητη η Milla, στα γυρίσματα του «Resident Evil» συνάντησε τον σκηνοθέτη Paul W.S. Anderson. Σταθερή στις απόψεις της, τον παντρεύτηκε το 2009 ενώ είχαν ήδη έναν δίχρονο γιο.

Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του «Underworld». Εκείνη, η Kate Beckinsale, είχε 8 χρόνια σχέση. Εκείνος, ο σκηνοθέτης Len Wiseman ήταν παντρεμένος. Το 2004 παντρεύτηκαν και έκτοτε είναι η μούσα του.

Ο ευρηματικός Guy Ritchie ήταν πάντα καλός σκηνοθέτης αλλά με τη Madonna (ως ηθοποιό εδώ) πήρε λίγο τα πάνω του. Παντρεύτηκαν το 2000 και αυτός (δυστυχώς) αποφάσισε να την συμπεριλάβει στο καστ του «Swept Away». Χώρισαν το 2008 έπειτα από ένα βιολογικό και ένα υιοθετημένο παιδί, που απέκτησαν.

Όλες οι ιστορίες όμως αυτές ωχριούν μπροστά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ποτέ το σινεμά. Roberto Rossellini και Ingrid Bergman.

Έρωτας κεραυνοβόλος και ακατανίκητος. Τρεις ταινίες έκαναν μαζί και τρία παιδιά. Την Bergman την καταράστηκε το αμερικάνικο σινεμά ως «μοιχαλίδα», ο Rossellini την εγκατέλειψε αργότερα όχι για τα μάτια κάποιας άλλης όμορφης ηθοποιού αλλά για μία σεναριογράφο, και οι δύο ξαναπαντρεύτηκαν και έτσι κάπως έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Σόφη Ζιώγου 
[email protected]