Snowpiercer: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε πριν το δούμε

snowpiercer
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πολλά έχουμε ακούσει, ελάχιστα γνωρίζουμε όμως για το Snowpiercer του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Joon-ho Bong.

Τι είναι το «Snowpiercer» που επισκέπτεται τις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 24 Απριλίου;

Είναι δράμα; Περιπέτεια; Sci-fi; Ή όλα τα παραπάνω; Με τον Joon-ho Bong στη σεναριακή και σκηνοθετική γραμμή και πρωταγωνιστές όπως η Tilda Swinton, ο Chris Evans και ο Jamie Bell, λογικό είναι οι προσδοκίες μας να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η ταινία βασίζεται στο γαλλικό κόμικ «Le Transperceneige» του Jean-Marc Rochette που εκδόθηκε το 1984. Η δράση διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα τρένο, όπου κατοικούν οι μόνοι επιζώντες του πλανήτη.

Ο σκηνοθέτης Joon-ho Bong ανακάλυψε το κόμικ στα τέλη του 2004, όταν γύριζε το «The Host (2006) και εντυπωσιάστηκε από την ιδέα ότι ορισμένοι άνθρωποι μάχονται σε ένα τρένο για να επιβιώσουν.

Ο ρόλος του Edgar, που τον υποδύεται ο Jamie Bell, πήρε το όνομά του από τον σκηνοθέτη Edgar Wright. Ο Jamie Bell βέβαια, είναι ο γνωστός σε όλους μας Billy Elliot.

Στα 15 του, οπότε και έκανε την ταινία, βραβεύτηκε με Βafta Α΄Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του.

Η συμπρωταγωνίστριά του και αγνώριστη στο «Snowpiercer», Tilda Swinton, το 2007 κατέκτησε το πρώτο της Oscar Β΄ γυναικείου ρόλου για το «Michael Clayton» όπου πρωταγωνιστούσε δίπλα στον George Clooney.

O Joon-ho Bong εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες (protein block) από την ταινία έγιναν από φύκια, πλαστικό, ζάχαρη και ζελατίνη.

Το «Snowpiercer» είναι το τρίτο δυστοπικό φιλμ που πρωταγωνιστεί ο John Hurt. Ο Hurt είχε πρωταγωνιστήσει στο «1984» και το «V for Vendetta» (2005).

Έχει προταθεί δύο φορές για  Oscar. Την πρώτη το 1979 για Β’ ανδρικό στο «Εξπρές του μεσονυχτίου» και έπειτα το 1981 ως εκπληκτικός «Άνθρωπος ελέφαντας» (Α’ ανδρικός ρόλος).

Το «Snowpiercer», που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Απριλίου από την Village, είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Joon-ho Bong.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]