«Εσύ να κοιτάς τη δουλειά σου»…

oliver-stone Robin Holland
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

...είπε ο 36χρονος κινέζος σκηνοθέτης Ning Hao στον Oliver Stone.

Συνήθως ακούμε για «μαλλιοτραβήγματα» ηθοποιών ή καλύτερα wannabe famous σταρλετών. Για σκηνοθέτες πάλι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, που ατάκες τους απασχόλησαν τα μέσα, ειδικά μάλιστα αν ένας από αυτούς λέγεται Oliver Stone.

Ο σκηνοθέτης των αμφιλεγόμενων ταινιών και των 3 Oscar, σύμφωνα με το Hollywood reporter, έθιξε τα ήθη και τα έθιμα της Κίνας, μιλώντας σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ στο Πεκίνο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Έχει έρθει η ώρα να κάνετε καμία ταινία για τον Μάο, για την Πολιτιστική Επανάσταση» είπε ο Stone κριτικάρoντας την κινεζική βιομηχανία κινηματογράφου.

Το άκουσε αυτό ο Ning Hao και άστραψε και βρόντηξε απαντώντας στον αμερικανό σκηνοθέτη να κοιτάει τη δουλειά του. «Είναι φιλοπόλεμος  (o Stone). Αν εμείς θέλαμε να γυρίσουμε μία ταινία για την 11η Σεπτεμβρίου, θα τους άρεσε; Μερικά ζητήματα είναι ευαίσθητα. Και το πρόβλημα της Κίνας δεν είναι τόσο απλό» είπε ο Ning.

«Είπε ότι οι κινέζικες ταινίες πρέπει να έχουν σαφή κατεύθυνση. Δε μπορούν οι ξένοι να καθορίζουν ποια είναι καλή και ποια κακή ταινία. Τα κινεζικά φιλμ πρέπει να αποκτήσουν σταδιακά ξανά την ελευθερία του λόγου» υποστήριξε μαινόμενος ο 36χρονος κινέζος σκηνοθέτης.

Ο Stone από την πλευρά του είχε προηγηθεί λέγοντας ότι οι Κινέζοι σκηνοθέτες πρέπει να ασχοληθούν με ακανθώδη ιστορικά ζητήματα, όπως τις υπερβολές της εποχής του Μάο και της Πολιτιστικής Επανάστασης που επιβλήθηκε στη χώρα. Πρόσθεσε δε, ότι ο Μάο προβάλεται ως είδωλο σε δεκάδες κινέζικες ταινίες, αλλά ποτέ δεν επικρίνεται.

«Έχει έρθει η ώρα να κάνετε καμια ταινία για τον Μάο, για την Πολιτιστική Επανάσταση. Αν το κάνετε αυτό, θα ανοιχτείτε, θα αναταράξετε τα νερά και θα σας επιτραπεί να δείξετε την αληθινή δημιουργικότητα αυτής της χώρας» είπε ο Stone.

To παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο Ning που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της κινεζικής βιομηχανίας κινηματογράφου, μόλις τον Οκτώβρη πήρε το ok από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο της χώρας γα να κυκλοφορήσει η ταινία του «No Man Land» (Wu ren qu, είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας του που είχε προταθεί για Χρυσή Άρκτο στη φετινή Berlinale).

Αυτό συνέβη τρεισήμισι χρόνια μετά την υποτιθέμενη ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας και αφού πρώτα ο Ning έκοψε σκηνές αμφιλεγόμενης βίας και άλλαξε το τέλος της ταινίας του, ακολουθώντας τα όσα επιτρέπονται στην Κίνα.

Ο Stone, προφανώς ανέγγιχτος από την αναστάτωση κατευθύνθηκε προς τα πάτρια εδάφη και ο Ning κατάφερε να αποσπάσει τα 15 και πλέον λεπτά δημοσιότητάς του (χωρίς να τα έχει ανάγκη φυσικά για τέτοια σκηνικά), υπερασπιζόμενος ένα σύστημα που του επιβάλλει καλλιτεχνική λογοκρισία…αλλά αφού είναι Κινέζος προφανώς έχει μεγαλύτερο δικαίωμα να το κρίνει. Ας είναι.