Από τη Γιουγκοσλαβία του χθες στα Oscar του σήμερα

zwes
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ποιος μπορεί να κάνει το σωστό; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στις «Διασταυρούμενες Ζωές» του Srdan Golubović και αφορά στους πέντε ανθρώπους των οποίων οι ζωές συνδέθηκαν από μία τραγική και ηρωική πράξη.

Ο Srdan Golubović μας πάει πίσω στο 1993 όταν η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας έχει αφυπνίσει εθνικιστικά πάθη και μιλιταριστικές βλέψεις.

Εκεί, ο Μάρκο, ένας Σέρβος στρατιώτης, αποφασίζει να αποτρέψει μια βίαιη επίθεση τριών συμπολεμιστών του εναντίον ενός μουσουλμάνου, ονόματι Χάρις.

Ο Μάρκο πληρώνει το τίμημα της πράξης του με τη ζωή του, αφού ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους εξαγριωμένους στρατιώτες.

Τα χρόνια περνάνε και το 2008 πέντε από τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν σημαδευτεί από το γεγονός – ο πατέρας του Μάρκο, ο γιος ενός από τους φονιάδες, ένας φίλος του Μάρκο, ένας από τους στρατιώτες, αλλά και ο ίδιος ο Χάρις – ξανάρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και με τους δαίμονές τους.

Θα καταφέρουν λοιπόν να κάνουν το σωστό, κάνοντας πέρα τα αισθήματα της ενοχής, της απογοήτευσης και κυρίως, την επιθυμία για εκδίκηση;

Ο Srdan Golubović ο οποίος είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές του νεότερου σέρβικου κινηματογράφου και γνώριμος των θαμώνων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στο τραυματικό θέμα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας για να αναδείξει τις παράπλευρες συνέπειες του στο παρόν.

Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Φόρουμ στο 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου, με το Ειδικό βραβείο Επιτροπής Sundance 2013 και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Σερβίας για τα Όσκαρ του 2014.

Σκηνοθεσία: Srdan Golubović. Παίζουν: Aleksandar Bercek, Leon Lucev, Nebojsa Glogovac, Nikola Rakocevic. Η ταινία προβάλλεται από την Ama Films.