Ιταλία: μία χώρα σε πτώση

sacro-gra
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το Sacro Gra του Gianfranco Rosi αφηγείται τη ζωή κάποιων καθημερινών ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται κατά μήκος του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ιταλίας, του GRA (Grande Raccordo Anulare).

Διάφορες φιγούρες - ένας ξεπεσμένος ευγενής με την κόρη του, μια οικογένεια λατινοαμερικανών, ένας ψαράς, ένας βοτανολόγος, ένας τραγουδιστής της όπερας - γίνονται το «όχημα» του σκηνοθέτη για να απεικονίσει μια χώρα σε πτώση.

Το αστικό τοπίο της Ρώμης και κυρίως ο αυτοκινητόδρομος – δαχτυλίδι που την περικυκλώνει γίνονται οι αληθινοί πρωταγωνιστές της ταινίας, καθώς παρακολουθούμε συναρπαστικές, αλλά και συνηθισμένες στιγμές της ζωής των περίοικων.

Ο Gianfranco Rosi εμπνεύστηκε το ντοκιμαντέρ του από το βιβλίο «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο και πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας και οχτώ μήνες μοντάροντας.

Το αποτέλεσμα τον επιβράβευσε, κυριολεκτικά, αφού το Sacro Gra είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατέκτησε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2013, έχοντας έτσι γίνει η πρώτη ιταλική ταινία που κέρδισε το μεγάλο βραβείο εδώ και 15 χρόνια.

Σκηνοθεσία - έρευνα: Gianfranco Rosi. Η ταινία προβάλλεται από τη Strada Films.