Νεκρός από ελονοσία ο Michael Glawogger

glawogger
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ένας από τους σπουδαιότερους ντοκιμαντερίστες, ο αυστριακός Michael Glawogger, πέθανε από ελονοσία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του δουλειάς στην Λιβερία.

Ο 54χρονος σκηνοθέτης ταξίδευε οδικώς επί ένα χρόνο τώρα με δύο συνεργάτες του. Είχε ξεκινήσει από την Ανατολική Ευρώπη και είχε ήδη περάσει από τη Σιέρα Λεόνε, την Γκάμπια και τη Σενεγάλη.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Αυστρίας, Roland Teichmann μιλώντας για τον Glawogger είπε «Μας άφησε ένα κινηματογραφικό έργο, που έχει περάσει μέσα στον κανόνα του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Σκηνή από τον "Θάνατο του εργάτη".

Στα σημαντικά έργα του ξεχωρίζουν οι «Μεγαλουπόλεις» (Megacities, 1998), μία παραγωγή που ασχολήθηκε με τους ανθρώπους που αγωνίζονται για να επιβιώσουν σε τέσσερις πόλεις, «Το μεγαλείο της πόρνης» (Whore’s glory, 2011), μια αιχμηρή ματιά στο σκοτεινό κόσμο της πορνείας και «Ο θάνατος του εργάτη» (Workman’s death, 2005), που αφορούσε στους ανθρώπους που οδηγούνται στον αναπτυσσόμενο κόσμο για να κερδίσουν τα προς το ζην.

Στα κληροδοτήματά του περιλαμβάνεται και μία κωμωδία για τους γιάπις, οι «Παραγκουπόλεις» (Slumming, 2006), ένα φιλμ που είχε προταθεί για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Στο Βερολίνο προβλήθηκε όμως, φέτος και το τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ του «Cathedrals of Culture», με θεματική την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας.

Την είδηση του θανάτου του Michael Glawogger επιβεβαίωσε η εταιρεία παραγωγής του Lotus-Film.