«Στο νήμα», ένα ντοκιμαντέρ για τον Αλέξη Τσίπρα

tsipras1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η ταινία «Στο νήμα» ακολουθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ενός έτους, από την εκστρατεία των εκλογών του Ιουνίου 2012 μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, στα μέσα του 2013.

Με αποκλειστική πρόσβαση στον Αλέξη Τσίπρα, η ταινία ρίχνει φως στην προσωπικότητα, τις πολιτικές απόψεις και τις φιλοδοξίες του.

Στις 6 Μαΐου 2012, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος στις εκλογές με ένα ποσοστό ρεκόρ, 16,7%. Είναι νέος, χαρισματικός και στα 39 του ταρακουνάει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Για πολλούς, είναι επίσης ενοχλητικός και επικίνδυνος καθώς, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, οι προτάσεις του είναι λαϊκίστικες και μη βιώσιμες και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την οικονομική κρίση για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το ντοκιμαντέρ παρατηρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με άμεσο τρόπο, χωρίς σχόλια, και καταγράφει την εξέλιξή του καθώς αυξάνει η δημοτικότητά του και καλείται να διαχειριστεί όλο και μεγαλύτερες ευθύνες.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία και παραγωγή: Αλέξανδρος Παπανικολάου και Έμιλυ Γιαννούκου, συμπαραγωγή: Ηλίας Μπόβαλης, ήχος: Σταύρος Αβραμίδης, μοντάζ: Άγγελος Αγγελίδης, έρευνα: Μάκης Μαλαφέκας.

Παρατηρητικό ντοκιμαντέρ χωρίς σχόλια
«Η ταινία είναι ένα παρατηρητικό ντοκιμαντέρ χωρίς σχόλια και η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται με άμεσο τρόπο. Μας δόθηκε αποκλειστική πρόσβαση στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η κεντρική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα πορτραίτο πλησιάζοντας όσο περισσότερο γίνεται στην προσωπικότητά του. Βασική προϋπόθεση για να γίνουν σωστά τα γυρίσματα, ήταν να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ της ομάδας του Αλέξη Τσίπρα και της δικής μας, για να έχουμε μια σχετική ελευθερία κινήσεων.

Για να μην τους ενοχλούμε και τους είμαστε βάρος αλλά και να μπορέσουμε να ξεχαστούμε, σχηματίσαμε μια πολύ μικρή ομάδα, δυο ατόμων με ελαφρά μέσα.

Η ταινία ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας του 2012, μέχρι τα αποτελέσματα των εκλογών και την εξέλιξή του για έναν ολόκληρο χρόνο.

Μέρα με τη μέρα, με παρατηρητικό τρόπο, αποκαλύπτεται μια νέα πτυχή της προσωπικότητάς του. Από μια ομιλία του σε ένα χωριό, από τη σχέση του με τους ανθρώπους που συναντάει ή με τους συνεργάτες και τους φίλους του, ακολουθώντας τον στις μετακινήσεις και στις συναντήσεις αλλά και στο γραφείο ή το αυτοκίνητο, θελήσαμε θα σκιαγραφήσουμε ένα ειλικρινές πορτραίτο του.

Θελήσαμε κυρίως να πάρουμε τον χρόνο μας, να καταγράψουμε την μη-είδηση, αυτό που συμβαίνει παραδίπλα, το εκτός κάδρου, όχι αναγκαστικά τη δράση ή το γεγονός, και να πάρουμε απόσταση από την ένταση και το θόρυβο της καμπάνιας, εστιάζοντας σε ένα νεύμα, ένα αντικείμενο, συλλαμβάνοντας μια σιωπή ή μια περιφερειακή λεπτομέρεια.

Το να μετακινηθούμε και να αλλάξουμε άξονα μας δίνει και την κατάλληλη απόσταση έτσι ώστε να δούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία, σαν παρατηρητές.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και ή ανάπτυξη της ιστορίας ξετυλίγεται σαν ημερολόγιο και με χρονολογική συνέχεια εξιστορείται η πολιτική εκστρατεία από μέρα σε μέρα.

Σιγά σιγά αποκαλύπτεται ο άνθρωπος και συναρμολογώντας όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς του, σκιαγραφείται το πορτραίτο του. Το πρώτο μέρος της ταινίας ακολουθεί την καμπάνια με χρονολογική σειρά, σαν εφημερίδα, εστιάζοντας στις κεντρικές στιγμές.

Η ταινία αποκαλύπτει σταδιακά τον πολιτικό χαρακτήρα και σκιαγραφεί ένα πορτραίτο συγκεντρώνοντας όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Τσίπρα ως υποψήφιου.

Η ημέρα των εκλογών σηματοδοτεί το τέλος της καμπάνιας και τη μετάβαση του Τσίπρα από υποψήφιος σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη μέρα των εκλογών, είχαμε τρεις διαφορετικές ομάδες, η μια ήταν με τον Τσίπρα την ώρα που ψηφίζει και στο γραφείο του, η δεύτερη στους διαδρόμους του ΣΥΡΙΖΑ και η τρίτη ήταν στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ψηφοφόροι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται περιμένοντας την  ομιλία του Τσίπρα.

Η ομιλία του μετά την ανακοίνωση αποτελέσματος βάζει τέλος σε αυτήν την καμπάνια ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, λίγους μήνες αργότερα. Αυτό του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, έρχεται η ώρα που αντιμετωπίζει την πολιτική πραγματικότητα. Ο μεγάλος νικητής της αντιπολίτευσης, έχασε στην κάλπη, προσκολλάται στις δημοσκοπήσεις και διαμορφώνει μια πιο ρεαλιστική πολιτική.

Όταν σκεφτήκαμε αυτό το ντοκιμαντέρ, αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε σχόλια που να στολίζουν την ταινία, έτσι ώστε μόνο το μοντάζ να σκιαγραφεί κάθε πτυχή αυτού του πορτραίτου.

Παρατηρώντας μόνο έναν υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές και την άνοδό του ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθήσαμε, να καταλάβουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο, ίσως μπορέσουμε να νιώσουμε τον παλμό της ελληνικής κοινωνίας».

naftemporiki.gr