Οι παρ’ ολίγον ταινίες του Steven Spielberg

spielberg
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Steven Spielberg είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και δραστήριους παράγοντες του κινηματογράφου.

Έχει αναλάβει την παραγωγή σε περισσότερες από 110 ταινίες, ενώ έχει σκηνοθετήσει τουλάχιστον 50. Αν έπρεπε να προσθέσουμε στη λίστα εκείνες που παραλίγο να κάνει, το μέτρημα δε θα τελείωνε ποτέ.

Είχατε αναρωτηθεί όμως ποιες είναι εκείνες που σχεδόν έκανε; Εμείς ναι. Το ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες «τρανταχτές» περιπτώσεις.

«Ο Άνθρωπος Της Βροχής»

O Spielberg ήθελε να δουλέψει με τον Dustin Hoffman από τότε που τον είχε δει να πρωταγωνιστεί, πιτσιρικά ακόμη, στον «Πρωτάρη». Έτσι, το 1987 δούλεψε επί αρκετούς μήνες μαζί με εκείνον, τον Tom Cruise και το σεναριογράφο Ronald Bass.

Ο Spielberg απομακρύνθηκε όταν ένιωσε ότι η ταινία δε θα ήταν τόσο συγκινητική όσο θα την ήθελε ο ίδιος και τελικά στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισε ο Barry Levinson.

Μακροπρόθεσμα, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, αφού ο «Rain Man» κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού και Σεναρίου, ενώ ο Spielberg θα συνεργαζόταν με τον αγαπημένο του Hoffman λίγο αργότερα, στο «Hook».

Άλλωστε, την ίδια περίοδο ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα του «Ο Indiana Jones Και Η Τελευταία Σταυροφορία».  Δύσκολο το πρόγραμμα, ακόμα και για έναν Spielberg.

«E.T. Ο Εξωγήινος 2»

Δεδομένης της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας της κλασικής, πλέον, ταινίας για τη φιλία ενός αγοριού μ’ έναν συναισθηματικό εξωγήινο, δε μας ξαφνιάζει το ότι ο Spielberg σκέφτηκε να φτιάξει ένα σίκουελ.

Το σενάριο της καινούργιας ταινίας θα παρουσίαζε την πιο ηρωική πλευρά του E. T., ο οποίος θα επέστρεφε στη γη για να σώσει τον Elliot – και όχι μόνο αυτόν – από άλλους, πραγματικά κακούς εξωγήινους.

Ο Spielberg τελικά προτίμησε να διαθέσει τη φαντασία και την τεχνογνωσία του στη δημιουργία του E. T. Ride, ενός θεματικού πάρκου διασκέδασης, στα στούντιο της Universal.

«Ο Χάρι Πότερ Και Η Φιλοσοφική Λίθος»

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα: ο Steven Spielberg έχει ένα αλάνθαστο ένστικτο, οπότε φυσικά είχε καταλάβει πόσο μεγάλη επιτυχία επρόκειτο να έχει ο Χάρι Πότερ.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τον κάνει να… δεσμευτεί απέναντι στο μικρό μάγο, καθώς εκείνο που έχει πραγματικά σημασία για τον ίδιο είναι το συναίσθημα που του προξενεί ένα σενάριο ή μια κεντρική ιδέα.

Είτε το συμμερίζεστε, είτε όχι, ο Χάρι Πότερ δεν κατάφερε ν’ αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του σκηνοθέτη, έτσι ο ίδιος εκείνη την περίοδο προτίμησε να αφοσιωθεί στα γυρίσματα του «A. I. Τεχνητή Νοημοσύνη».

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]