Στη «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν ο Χρυσός Φοίνικας

cannes
ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Χρυσός Φοίνικας και το βραβείο της κριτικής επιτροπής του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απονεμήθηκε στην ταινία «Χειμερία Νάρκη» του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν.

Σε μια διοργάνωση, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το γκλάμουρ και τη χλιδή των περασμένων ετών, η ταινία «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν απέσπασε τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον  Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher», που μάλλον θα μας απασχολήσει και στα επόμενα Oscar, το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στην ταινία «Le Meraviglie» της Αλίτσε Ρορβάκερ ενώ το βραβείο επιτροπής μοιράστηκαν το «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και το «Adieu au Langage» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο νεότερος και ο γηραιότερος σκηνοθέτης του διαγωνιστικού τμήματος.

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών κέρδισε ο  Τίμοθι Σπολ για το «Mr Turner» του Μάικ Λι ενώ το αντίστοιχο βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η Τζουλιάν Μουρ για το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Βραβείων συνέχεια, με τον Αντρέι Σβιάκιντσεφ και τον Ολεγκ Νέγκιν  να αποσπούν το βραβείο του καλύτερου σεναρίου για το «Leviathan» ενώ το βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε νωρίτερα στον  νικητή του φετινού Χρυσού Φοίνικα, Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν για το οικογενειακό δράμα «Χειμερία Νάρκη».

Δύο ειδικές μνείες δόθηκαν στα «Aissa» του Κλεμάν Τρεχίν- Λαλάν και «Ja Vielsker»του Χαλβάρ Γουίτζο ενώ ο Χρυσός Φοίνικας της Μικρού Μήκους Ταινίας πήγε στο «Leidi» του Σιμόν Μεσά Σότο.

Χρυσή κάμερα απέσπασε το «Party Girl» των Σάμουελ Τέις, Μαρί Αματσουκέλι και Κλερ Μπέργκερ.

Η επιτροπή της κατηγορίας «Ένα κάποιο βλέμμα» ανέδειξε νικητή την ταινία «White God» του Ούγγρου σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούσκο ενώ το ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς, «The salt of the Earth», για τη ζωή και το έργο του διάσημου Βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο, κέρδισε το ειδικό βραβείο της Επιτροπής.

H Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε και τον Αργεντινό Λισάντρο Αλόνσο για το «Jauja» με τον Δανό Βίγκο Μόρτενσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ βραβείο απέσπασε και το «Les Combattants» του πρωτοεμφανιζόμενου Γάλλου Τομά Καϊγιέ, από το τμήμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών».

Τέλος, το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής απέσπασε το «Timbuktu» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάνε Σισακό, από το Διαγωνιστικό Τμήμα.