Το …ασιατικό Oscar διεκδικεί η «Μικρά Αγγλία» του Π. Βούλγαρη

mikra-agglia
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Το 17ο διεθνές φεστιβάλ της Σαγκάης, το σπουδαιότερο της Κίνας, ολοκλήρωσε τις υποψηφιότητές του για τη φετινή χρονιά, με τον Π. Βούλγαρη να διεκδικεί την ύψιστη τιμή, αυτή του «Χρυσού Κυπέλλου».

Μπορεί να μην είναι Κάννες, Βερολίνο ή τα χολιγουντινά Oscar, αλλά το συγκεκριμένο φεστιβάλ ήδη μετρά 17 χρόνια κινηματογραφικής ζωής.

Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 14 ως τις 22 Ιουνίου στη Σαγκάη και αναμένεται να συγκεντρώσει πρωτοκλασάτα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι Nicole Kidman, Natalie Portman, Hugh Grant, Kirsten Dunst, Hayden Christensen, Rain, Song Seung Heon και Park Shin Hye θα παραβρεθούν στο φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ της Σαγκάης κάθε χρόνο στο διαγωνιστικό τμήμα απονέμει 8 βραβεία: Χρυσό Κύπελλο (στην καλύτερη ταινία), Eιδικό Βραβείο Επιτροπής, Καλύτερη ηθοποιός, Καλύτερος ηθοποιός, Καλύτερος σκηνοθέτης, Καλύτερο σενάριο, Καλύτερη φωτογραφία και βραβείο για εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα στις κατηγορίες καλλιτεχνική σκηνοθεσία, κοστούμια, μοντάζ, μακιγιάζ, κτλ.

Από το 2006 όμως, το φετιβάλ έχει εισαγάγει μία καινοτομία, επιτρέποντας στους νεαρούς δημιουργούς να αναδείξουν τη δουλειά τους. Έτσι εκτός από το Χρυσό Κύπελλο, ανακηρύσσουν νικητή το Καλύτερο Πρωτοεμφανίζομενο Ασιατικό Ταλέντο, ενώ στο ...φοιτητικό πλαίσιο των «International Student Shorts Awards» δίνει 5 βραβεία: καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου animation, καλύτερης δημιουργικής ιδέας και το βραβείο της Ειδικής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Film Business Asia, οι ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος και θα διεκδικήσουν μαζί με τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, το Χρυσό Κύπελλο είναι οι:

«Ant Story» Mostofa Sarwar Farooki (Μπαγκλαντές)

«Begin Again», John Carney (ΗΠΑ)

«Canopy», Aaron Wilson (Αυστραλία)

«Diplomatie», Volker Schloendorff (Γερμανία)

«Eliza Graves», Brad Anderson (ΗΠΑ)

«Elle l’Adore», Jeanne Herry (Γαλλία)

«The Last Executioner», Tom Waller (Ταϊλάνδη)

«Μικρά Αγγλία», Παντελής Βούλγαρης (Ελλάδα)

«Maiko wa Lady», Masayuki Suo (Ιαπωνία)

«Predestination», Michael Spierig και Peter Spierig (Αυστραλία)

«The Sacred Arrow», Pema Tseden (Κίνα)

«Snow», Mehdi Rahmani (Ιράν)

«The Target», Chang (Νότια Κορέα)

«The Uncle Victory», Zhang Meng (Κίνα)

«The Woods Are Still Green», Marko Nabersnik (Γερμανία).