Κωμική οδύσσεια στο εθνικό σύστημα υγείας

komiki-odusseia-sto-ethniko-sustima-ugeias

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Εκεί που σταματάει η λογική ξεκινά το εθνικό σύστημα υγείας, όπως αποδεικνύει η νέα μαύρη κωμωδία του Σωτήρη Γκορίτσα.

«Από τα κόκαλα βγαλμένα»

O Σωτήρης Γκορίτσας επιστρέφει με μια μαύρη κωμωδία που σπάει…κόκαλα, καταγράφοντας την κωμικοτραγική οδύσσεια ενός καλοπροαίρετου γιατρού που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το νόμο της ζούγκλας στο Ε.Σ.Υ. Ο γνωστός σκηνοθέτης, αναζητεί και πάλι δημιουργικά ερεθίσματα από το χώρο της λογοτεχνίας, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με την ταινία του «Απ’ το χιόνι» (που βασιζόταν σε πεζογράφημα του Σωτήρη Δημητρίου). Η νέα του δουλειά μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο, αυτοβιογραφικό, σπαρταριστό μυθιστόρημα του Γιώργου Δενδρινού που περιγράφει με το στυλ του Δημήτρη Ψαθά, όσα κωμικά και τραγικά βιώνουν οι άτυχοι συμπολίτες μας σε δημόσια νοσοκομεία, είτε πρόκειται για γιατρούς, είτε για ασθενείς.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, είναι ένας νεαρός ορθοπεδικός, ο οποίος, ως άλλος Δον Κιχώτης προσπαθεί να διατηρήσει το ρομαντισμό και την ανθρωπιά του κόντρα σε ένα τερατώδες γραφειοκρατικό σύστημα. Διευθυντές, διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές και ασθενείς πρωταγωνιστούν σε ένα καθημερινό θέατρο του παραλόγου. Ιατρομεσίτες, βαποράκια, «κοράκια», παπάδες και απατεώνες συμπλέκονται σε μια κωμωδία, της οποίας σκηνές έχουμε όλοι μας κατά καιρούς παρακολουθήσει.

Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης:«Μετά από τροχαίο μου ατύχημα γνωρίστηκα με τον ορθοπεδικό γιατρό μου ο οποίος μου αφηγήθηκε περιπέτειες που έζησε θεραπεύοντας ‘κόκαλα Ελλήνων ιερά’. Κωμικοτραγικές ιστορίες που χαρακτηρίζουν το σύνολο της νεοελληνικής καθημερινότητας. Πιστεύοντας πως κάθε ενδιαφέρουσα κωμωδία στο βάθος της είναι μια ηθική διαμαρτυρία, προσπάθησα στην ταινία να χαμογελάω και συγχρόνως να διαμαρτύρομαι για ένα σύστημα που αρκετές φορές αποδεικνύεται πιο άρρωστο από τους αρρώστους που θεραπεύει».

Παίζουν οι : Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ήμελλος, Άννα Κουτσαφτίκη, Στέλιος Μάϊνας, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Υβόννη Μαλτέζου κ.α. Η ταινία προβάλλεται από τη Σπέντζος Films.