Σινεμά αποκλειστικά για ποδοσφαιρόφιλους

victory1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ήγγικεν η ώρα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ξεκίνησε έπειτα από 4 χρόνια σπαρακτικής αναμονής.

Ένας Σαολίν… άσσος του ποδοσφαίρου, μία πιτσιρίκα που ονειρεύεται να γίνει Beckham, δύο Εσκομπάρ, κάποιοι χούλιγκαν, φυσικά μία απόδραση με 11 κορυφαίους της μπάλας και πολλές άλλες κινηματογραφικές παραγωγές της «στρογγυλής θεάς»  θα μας παρασύρουν πρόθυμα σε έναν αγώνα με νικητές, με ηττημένους και σίγουρα με πολλές συγκινήσεις.

Το πιο δημοφιλές άθλημα έχει την τιμητική του και εμείς έχουμε βαλθεί να του αποδώσουμε την αξία που του αρμόζει.

Ανάμεσα από τους αγώνες κάντε και ένα διάλειμμα για ταινία λοιπόν. Μα, φυσικά με θέμα το ποδόσφαιρο, τι νομίζατε αγαπημένοι μου ποδοσφαιρόφιλοι (και σινεφίλ);

«Victory» ή ελληνιστί «H μεγάλη απόδραση των 11».  Michael Caine, Sylvester Stallone, Bobby Moore και φυσικά ο κορυφαίος Pelé συνεργάζονται για μία από τις κλασικές ταινίες με κινητήριο δύναμη το ποδόσφαιρο.

Ίσως η πιο γνωστή ταινία από το 1981, που είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Η ταινία σε σκηνοθεσία John Huston είναι remake της ουγγρικής του 1961  «Two Halftimes in Hell».

Η ταινία «Οι δύο Escobar» του 2010 αφηγείται την ιστορία δύο Κολομβιανών. Ο ένας είναι ο αρχηγός του καρτέλ των ναρκωτικών και ο άλλος κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Οι ζωές τους θα μπλεχτούν, θα αλλάξουν τη χώρα, την πορεία της εθνικής ομάδας αλλά και το ίδιο το άθλημα για πάντα.

Ο Zidane δε χρειάζεται συστάσεις. «Zidane: Ένα πορτρέτο του 21ου αιώνα» είναι το ντοκιμαντέρ του 2006 που ακολουθεί την πορεία του μέγιστου αυτού παίχτη.

Η παραγωγή της ταινίας παρουσιάζει το παιχνίδι της 23ης Απριλίου του 2005, με την Real Μαδρίτης να αντιμετωπίζει τη Villarreal. Για την υλοποίησή του χρησιμοποιήθηκαν 17 απόλυτα συγχρονισμένες κάμερες που «έπιασαν» κάθε κίνησή του.

Ο ποδοσφαιριστής Σαολίν «Shaolin Soccer» του 2001 είναι μία ταινία όλως παραδόξως καλή. Ο τίτλος πάλι δεν σε προϊδεάζει για κάτι τέτοιο αλλα τα φαινόμενα απατούν. Ο Stephen Chow γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ως ένα Σαολίν που κάνει το ποδόσφαιρο …πολεμική τέχνη.

Το 2006 οι Paul Crowder και John Dower σκηνοθέτησαν την ταινία «Τα αστέρια της μπάλας- η απίστευτη ιστορία της New York Cosmos» Πρωταγωνιστής μία ακόμα φορά ο Pelé – από αρχειακό υλικό γιατί δεν τα βρήκαν στα χρήματα με την παραγωγή- αλλά και κορυφαίοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο Matt Dillon βρίσκεται στο ρόλο του αφηγητή σε μία ταινία που εξιστορεί την άνοδο της Cosmos στα τέλη του '60, την εκπληκτική πορεία και την πτώση της στα τέλη του 1985.

Βασισμένο στη νουβέλα του David Pearce το 2007, η ταινία «The Damned United» ακολουθεί τον εκκεντρικό manager ποδοσφαίρου Brian Clough μέχρι την επιτυχία του μέσα σε 44 μέρες, για λογαριασμό της Leeds United. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αν και η παραγωγή τα άλλαξε λίγο για χάρη του σινεμά.

Οι Elijah Wood, Charlie Hunnam και Claire Forlani πρωταγωνιστούν στο «Hooligans» (Green Street Hooligans) του 2005 και δίνουν την άλλη, βίαιη όψη του ποδοσφαίρου.

Το «Κάντο όπως ο Beckham» ίσως δε θα έπρεπε να μπει στη λίστα για τους ποδοσφαιρόφιλους αλλά ένεκα του ονόματος, οφείλω να τη βάλω. Κάντο όπως ο Beckham λοιπόν και η ιστορία της νεαρής Ινδής που αγαπά το ποδόσφαιρο και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή μένει επτασφράγιστο μυστικό, μακριά από τις αντιδραστικές και συντηρητικές απόψεις της οικογένειάς της.

Το 2008 ο υπέροχος Emir Kusturica μετέφερε στην οθόνη την ιστορία του αντίπαλου δέους του Pelé. «Maradona», ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών για τον Αργεντινό άσσο έφερε τον πάλαι ποτέ κορυφαίο Diego στο προσκήνιο. Fidel Castro και Manu Chao είναι μεταξύ των…πρωταγωνιστών της ταινίας, η οποία μάλιστα είχε την επίσημη πρεμιέρα της στο φεστιβάλ των Καννών το 2008.

Νωρίτερα, το 1991 κυκλοφόρησε η ταινία «The Cup», το Κύπελλο δηλαδή. Πρωτότυπος τίτλος «Phörpa» καθότι η αθλητική κωμωδία είχε θιβετιανή και όχι μόνο καταγωγή.

«Ο βουδισμός είναι η φιλοσοφία τους. Το ποδόσφαιρο η θρησκεία τους» και καταλαβαίνετε ότι όταν 2 νεαροί πρόσφυγες από το Θιβέτ, φτάνουν σε ένα μοναστήρι σε εξορία στην Ινδία, κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλου στην Γαλλία, τα πράγματα είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα. Σκοπός των νεαρών στην ταινία είναι να βρουν μία τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Και αυτό είναι κωμικό.

Το όνειρο του κάθε πιτσιρικά που λατρεύει το ποδόσφαιρο εκπληρώνεται με την ταινία «Goal! The dream begins» το 2005 όπου ο βασικός χαρακτήρας Santiago Munez παίρνει μεταγραφή από την τοπική ομάδα στη Newcastle United. Στο σίκουελ «Goal II: Living the Dream» η ιστορία του πρωταγωνιστή αποθεώνεται.

Το «Mean Machine» είναι η παρακαταθήκη του Vinnie Jones, που υποδύεται τον παλιό καλό του εαυτό. Δηλαδή, έναν σταρ των γηπέδων. Όταν φυλακίζεται για επίθεση, αυτός και οι συγκρατούμενοί του θα τα παίξουν όλα για όλα απέναντι στην ομάδα των δεσμοφυλάκων τους.

Το «Africa United» είναι η πιο πρόσφατη αναφορικά με το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταινία. Τρεις πιτσιρικάδες ζουν τη δική τους περιπέτεια μέχρι να φτάσουν να παρακολουθήσουν το ύψιστο αυτό αθλητικό γεγονός στην τελευταία οικοδέσποινα του Κυπέλου, τη Νότιο Αφρική.

Η ιστορία ξεκινά από τη Ρουάντα και περνά μέσα από επικίνδυνες ...ζώνες, περιπέτειες, ιστορίες. Και όλα αυτά για την αγάπη του ποδοσφαίρου. Δεν είναι και μικρή θυσία!

Σόφη Ζιώγου
[email protected]